Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:14 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Latifundiari" in Vama Constanta

ro

30 Sep, 2009 01:57 7691 Marime text

cap_2.jpgDin ciclul vameşilor înstăriţi de la Constanţa, un inspector vamal, fost membru de sindicat, a făcut afaceri cu un bărbat care a fost cercetat pentru nerespectarea legii societăţilor comerciale şi folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii. În replică, inspectorul spune că nu-l ştia pe afacerist înainte de a-i vinde terenul în cauză. La rândul său, afaceristul a afirmat că ancheta a fost închisă, fiind vorba despre o neînţelegere. Asocierea pare să fi fost una benefică pentru Ion Belcin, vameşul în discuţie, din moment ce declaraţiile sale de avere ce acoperă cel puţin patru ani petrecuţi la Vama Constanţa arată că veniturile i-au crescut considerabil.

De pildă, de la un teren agricol, deţinut în 2005, inspectorul vamal a ajuns să fie proprietar pe alte trei suprafeţe, intravilane de această dată. Foarte interesant, majoritatea au fost achiziţionate în 2008, anul în care vameşul a „bătut palma" cu administratorul care a fost anchetat de poliţişti. Ion Belcin are trei declaraţii de avere înregistrate pe site-ul Autorităţii Naţionale a Vămilor. Prima dintre ele datează din 2005, cea de-a doua din 2008, iar ultima este completată pe 5 mai 2009. Potrivit respectivelor documente, în 2005, Ion Belcin era controlor vamal la Biroul Vamal Constanţa, fiind, totodată, membru în sindicatul „Unirea". Pe 28 martie 2005, vameşul nota că are un teren agricol de 12.700 metri pătraţi, în comuna Lumina, dobândit pe Legea 18 din 1991, legea fondului funciar. Totodată, Belcin avea la momentul respectiv două apartamente în Constanţa, unul de 49,37 mp, luat în 1982, şi unul de 81,67 mp, deţinut împreună cu soţia sa, Maria, achiziţionat în 1994. Potrivit declaraţiei de avere, ambele locuinţe au fost cumpărate în rate. Şi la capitolul „bunuri mobile", vameşul a găsit ce să scrie. Astfel, în 2005, era posesorul unui autoturism Tico fabricat în 1998, al unui peridoc fabricat în 2001 şi al unei bărci fabricate în 1988. Cât despre bijuterii, active financiare sau bunuri de peste 1.000 de euro înstrăinate în ultimele 12 luni, Ion Belcin nu a avut ce să scrie, la momentul respectiv, dar nici la capitolul „datorii". Venitul anual al controlorului vamal era, în 2005, de 85.000.000 de lei vechi, ceea ce însemna peste 7.000.000 de lei vechi pe lună, iar al soţiei sale, angajată a Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa, era de 55.000.000 de lei, adică aproximativ 4,5 milioane de lei vechi lunar. Nu în ultimul rând, vameşul arăta în declaraţia de interese că este membru în sindicatul „Unirea".

Trei terenuri în 2008

Însă lucrurile se schimbă substanţial în 2008. Potrivit declaraţiei de avere din 21 august, Ion Belcin, devenit inspector vamal la Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa după absolvirea facultăţii, deţine deja trei terenuri, pe lângă cel de la Lumina apărând unul în Costineşti şi altul în Poiana. Mai precis, în afară de terenul agricol din Lumina, pe care îl amintea în urmă cu trei ani, vameşul şi-a mai cumpărat încă două în 2008, intravilane. De menţionat că ambele au fost achiziţionate de Belcin împreună cu soţia sa, Maria. Concret, este vorba despre două suprafeţe intravilane, de câte 500 şi 1.000 de metri pătraţi, primul în Costineşti, iar cel de-al doilea în Poiana. Pentru niciuna din cele trei suprafeţe nu este trecută valoarea de impozitare. Situaţia s-a schimbat şi în privinţa apartamentelor, vameşul rămânând doar cu cel de 81,67 mp, luat în 1994, împreună cu soţia. În ceea ce priveşte bunurile mobile, datele problemei nu s-au schimbat în cei trei ani scurşi între completările declaraţiilor de avere şi interese. Totuşi, Ion Belcin notează că, în 2008, i-a vândut un teren de 500 mp unui anume Irinel Vlăduceanu, pentru suma de 175.000 de euro. Contactat telefonic, Ion Belcin a precizat că terenul respectiv, aflat în zona Primo din Constanţa, a fost achiziţionat cu banii proveniţi din vânzarea apartamentului din 1982, iar apoi i-a fost înstrăinat afaceristului. Totodată, Ion Belcin a precizat că nu-l cunoştea pe Vlăduceanu în momentul în care i-a vândut terenul, tranzacţia fiind perfectată de o firmă intermediară. „L-am văzut pe Vlăduceanu de două ori, în ambele ocazii la notar, când a venit să semnăm actele", a afirmat inspectorul vamal.

vames.jpgVlăduceanu, subiect de presă

Despre Irinel Vlăduceanu presa scria, în urmă cu câteva zile, că este cercetat, în calitate de asociat unic al Primera Holding, pentru nerespectarea legii societăţilor comerciale şi pentru folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii. Conform anchetatorilor, în perioada 1 iulie - 31 august 2008, acesta ar fi ridicat în mod repetat, din casieria societăţii, suma de un milion de lei, cu titlul de avans spre decontare. Presa nota că Vlăduceanu nu ar fi avut documente justificative pentru sumele astfel ridicate. Totuşi, la capătul opus, Irinel Vlăduceanu dezminte toate aceste acuzaţii. Contactat telefonic, administratorul societăţii a precizat că nimic nu este adevărat şi că, de asemenea, cazul a fost închis de poliţişti. „Au venit în control şi s-a stabilit că banii au fost returnaţi, iar ancheta a fost închisă", a afirmat Vlăduceanu. Totodată, administratorul a spus că suma considerată lipsă fusese dată în avans pentru achiziţionarea unui alt teren, însă tranzacţia nu s-a mai efectuat. Potrivit datelor oficiale, Primera Holding se ocupă cu sortarea şi granularea deşeurilor PET. De menţionat că Irinel Vlăduceanu a fost şi asociat al SC Primera Group SRL, însă, după cesionarea părţilor sociale, firma şi-a schimbat numele în SC Silver Intelligence Group SRL. De menţionat că Primera Group apare pe lista operatorilor economici colectori de deşeuri animale, din octombrie 2008. Cât despre SC Silver Intelligence Group SRL, cu 17 angajaţi, firma a reuşit să realizeze un profit de 393.231 de lei, în 2007, având o cifră de afaceri de 32.293.955 de lei.

Firmă fără activitate

Revenind la Ion Belcin, în declaraţia din 2008, a notat că avea un venit anual de 17.400 de lei, în timp ce venitul soţiei sale era de 10.500 de lei. Foarte interesant, în 2008, Ion Belcin nu mai spune că ar fi membru al sindicatului Unirea, aşa cum scrisese în 2005. Întrebat în legătură cu acest aspect, Belcin a precizat că s-a retras din sindicat în urma „manevrelor" fostului director al ANV, Dinu „Vamă", şi al fostului director al Vămii Constanţa, Alin Pîlcă. Ultima declaraţie completată de lucrătorul vamal datează din 5 mai 2009 şi arată că vameşul s-a mai înavuţit cu un teren, cu banii proveniţi din vânzarea terenului către Vlăduceanu, potrivit declaraţiilor lui Belcin. La această dată, Ion Belcin notează că deţine patru terenuri, unul agricol, în Lumina, şi restul intravilane, dintre care două în Poiana şi unul în Costineşti. Ultimul dintre ele, respectiv cel din Costineşti, are 500 mp şi a fost cumpărat împreună cu soţia, în 2008. Totodată, şi cele două suprafeţe din Poiana, de câte 600 şi 1000 mp au fost achiziţionate în 2008, tot împreună cu soţia. Foarte interesant, vameşul nu spune în declaraţie ce s-a întâmplat cu celălalt teren intravilan pe care îl amintea în 2008, cel de 500 mp, din Constanţa. De asemenea, vameşul a trecut doar venitul său, de 43.151 de lei. Totodată, Ion Belcin a precizat că soţia sa este asociată în SC Seval Tour SRL, din Constanţa, dar că firma respectivă nu a desfăşurat niciodată vreo activitate. „Dacă vă uitaţi la declaraţiile de avere, eu par unul dintre cei mai bogaţi vameşi ai Constanţei, dar eu am intrat în Vamă cu două apartamente şi două maşini, iar după 10 - 15 ani, am o maşină şi un apartament, în timp ce alţi vameşi sunt milionari, dar îşi ascund averile prin interpuşi", a conchis Ion Belcin.

{mos_ri:Latifundiari}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii