Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:31 20 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Ce ne spun algele despre starea mării în care înotăm? Anunțul specialiștilor

ro

20 Jul, 2025 14:44 265 Marime text
Foto: Facebook/Autoritatea Națională pentru Cercetare - RomâniaSpecialiștii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanța au publicat câteva informații referitoare la prezența algelor în apa mării. 

„Dacă apa trece de 20°C și are mulți nutrienți, în special azot și fosfor, unele alge, mai ales cele verzi, încep să se dezvolte foarte mult”, ne transmite Dr. Oana Marin, cercetător științific, INCDM “Grigore Antipa”.

Vara nu înseamnă doar valuri, nisip și relaxare. Înseamnă și un test de stres pentru ecosistemele marine. Când vedem acumulări de alge în zona litorală, avem tendința să le ignorăm sau, cel mult, să le tratăm ca pe un inconvenient estetic. Dar pentru specialiștii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, aceste prezențe sunt o oportunitate științifică, oferind informații esențiale despre procesele ecologice aflate în desfășurare.

De ce apar algele în plin sezon estival? Răspunsul este în echilibrul fragil dintre climă, nutrienți și dinamica apei. Temperaturile ridicate, transparența apei și aportul crescut de nutrienți (azot și fosfor, în special) creează un mediu ideal pentru dezvoltarea masivă a anumitor specii de macroalge. Unele dintre aceste substanțe nutritive ajung în mare prin scurgeri de pe uscat, activități umane sau modificări ale regimului hidrologic. Iar dacă valurile sunt puternice, algele se desprind de pe substrat și se adună la mal, oferind imaginea deja familiară de plajă invadată. Dar ceea ce pentru #turiști este un disconfort trecător, pentru #cercetători este o sursă importantă de date. Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" INCDM monitorizează constant litoralul românesc, cu prelevări de probe din puncte-cheie, de la Năvodari până la Vama Veche.

Se urmăresc speciile dominante, ciclurile lor de apariție, dar mai ales impactul schimbărilor climatice și al activităților umane asupra echilibrului biologic marin. Este un efort științific care are consecințe directe pentru sănătatea mării, pentru biodiversitate, dar și pentru calitatea turismului românesc. În plin sezon de vacanță, cercetarea rămâne în alertă. Marea nu doarme niciodată, iar algele vorbesc. Pentru cine știe să le asculte“ mai transmit specialiștii INCDM

Citește și: 

Știri ConstanțaCovor de alge pe plaja din Mamaia, zona Cleopatra (FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii