Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:57 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După Sunai Cadîr, potopul „Ploaie" de directori în fruntea Vămilor din Constanţa, Călăraşi, Ialomiţa şi Tulcea (document)

ro

27 Nov, 2012 02:17 9233 Marime text
vama-DatcuSorin.jpgDupă aproximativ două luni de la data desemnării sale în fruntea Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, Marius Cosmin Berescu a fost schimbat, ieri, din funcţie. În locul său a fost numit, de la centru, Viorel Constantin Dima, proaspătul şef al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Constanţa. Foarte interesant, potrivit unor surse, Dima a primit postul de şef al direcţiei judeţene chiar în perioada în care Berescu a fost desemnat director al DRAOV Constanţa. Tot de ieri, comanda Autorităţii Naţionale a Vămilor a decis ca Marius Cosmin Berescu să preia şefia Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale.

„Ploaia" de directori a început după ce Sunai Cadîr, fostul şef al Vămilor din Constanţa, a fost suspendat. În sarcina sa, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au reţinut infracţiunea de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup. După plecarea lui Sunai Cadîr, în perioada 23 august - 1 octombrie, Direcţia Regională de Accize şi Operaţiuni Vamale a fost condusă de Sorin Datcu. Acesta provine din Biroul Echipe Mobile şi Supravegheri Vamale din cadrul direcţiei regionale. De la data de 1 octombrie, Datcu a fost înlocuit cu Marius Cosmin Berescu. Mandantul acestui a fost întrerupt ieri, când Viorel Constantin Dima, proaspătul şef al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa a fost numit şef al direcţiei regionale. Tot de ieri, Berescu a preluat comanda direcţiei judeţene, în locul lui Dima. După cum arătam şi mai sus, potrivit unor surse, Dima a primit postul de şef al direcţiei judeţene chiar în perioada în care Berescu a fost desemnat director al direcţiei regionale.

La scurt timp după ce a fost numit şef al Vămilor din Constanţa, Marius Cosmin Berescu ne-a declarat că are o vechime ca tehnician de aproape 20 de ani şi că acesta a fost considerentul pentru care a fost desemnat director al DRAOV, „fără alte implicaţii... politice". Tot la vremea respectivă, Berescu a mai susţinut că mandatul său era programat să se sfârşească la data de 31 decembrie. Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere de la noul şef al DRAOV Constanţa, însă acest lucru nu a fost posibil. Conform propriilor consemnări din declaraţia de avere, document completat la data de 16 octombrie, Viorel Constantin Dima, în calitatea de şef al direcţiei judeţene, a informat că deţine, împreună cu soţia sa, din 2005, un teren intravilan în Constanţa, în suprafaţă de 243 de metri pătraţi. În 2008, soţii Daniela şi Viorel Dima au început să construiască, în Constanţa, o casă de locuit, în suprafaţă de 105 metri pătraţi. Pe data de 29 iunie, proaspătul şef al Vămilor din Constanţa a vândut unui anume Constantin Lungu un automobil marca Dacia, contra sumei de 1.900 de euro. În 2011, Dima a luat de la Bancpost suma de 20.000 de euro, bani ce trebuie returnaţi până în anul 2021. Tot potrivit declaraţiei de avere, inspectorul vamal Viorel Constantin Dima a avut un venit anual, de la DJAOV Constanţa, în valoare de 34.501 lei, în timp ce soţia sa, consilier la Agenţia pentru Protecţia Mediului, a adus în casă 21.427 de lei.

Nu este de trecut cu vederea faptul că Direcţia Regională de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa are în subordine Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, Biroul Vamal Constanţa Sud, Biroul Vamal Mangalia, Biroul Vamal Mihail Kogălniceanu, Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Călăraşi, Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Ialomiţa, Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Tulcea, Biroul Vamal Sulina şi Biroul Vamal Aeroport Delta Dunării Tulcea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gabi 14 Dec, 2012 14:07 Unul din putinii oameni din cadrul vamii Constanta care are coloana vertebrala si care, din puntcul meu de vedere, ar merita sa stea pe scaunul respectiv. Daca ar fi sustinut cred ca ar reusi sa faca numai lucruri bune...dar cum cei care sunt corecti si fac cum cred ca ar fi bine si corect, si nu in interesul anumitor oameni, cred ca o sa fie schimbat sau nu cred ca o sa reziste acolo deoarece nu o sa poata sa faca ce vrea, ce este corect. Nu cred ca este comisionar/om care a interactionat cu vamesii din portul Constanta care poate sa zica ceva urat despre acest om. Este putin atipic pentru un vames... Ma rezum la atat: un om corect, care cunoaste legislatie si caruia ii place ceea ce face