Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:21 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cati Hristu il face pe eroul de la Cogealac cetatean de onoare

ro

27 Jul, 2009 01:11 3433 Marime text

cap_1.jpgA salvat trei oameni de la moarte şi a făcut tot ce i-a stat în puteri să îl salveze şi pe al patrulea. Nu l-a interesat că gestul i-ar fi putut fi fatal, iar gândul i-a fost tot timpul la cei patru oameni care se aflau la un pas de moarte. Un gest pe care, probabil, nimeni nu l-ar fi făcut în locul lui.

Este vorba despre Nelu Balaci, din Cogealac, bărbatul care, în după-amiaza de 22 iunie, s-a aruncat în fântâna unui preot din localitate pentru a salva alţi patru localnici leşinaţi pe fundul puţului, la un pas de a se asfixia. Pentru fapta sa, primarul din Cogealac, Cati Hristu, urmează să-l numească cetăţean de onoare şi să-l ajute din punct de vedere financiar să-şi ridice casa a cărei temelie fusese deja pusă. Cu toate acestea, au existat zvonuri că acest titlu nu-i poate fi acordat lui Nelu Balaci, dat fiind faptul că are cazier.

erou.jpg„Da, este adevărat. Am cazier, pentru furt. În urmă cu zece ani, pe când lucram la un abator, am furat vreo 20-30 de kilograme de carne (...) Ştiţi cum era... Sărăcia.", povesteşte bărbatul. Iar pentru fapta sa a stat după gratii un an şi zece luni. Cam cât ar sta o persoană acuzată de omor din culpă. Acum regretă, dar este conştient că nu mai are cum să dea timpul înapoi pentru a-şi îndrepta eroarea. Dar, face alte acte de curaj care să-l ridice în ochii societăţii, chiar la rang de erou. A dovedit că penitenţa l-a schimbat. Iar comportamentul unui ex-puşcăriaş nu este întotdeauna identic cu cel al unui infractor, cum este perceput în majoritatea cazurilor. „Am înţeles că sunt nişte probleme din trecutul dumnealui, dar nu renunţăm la ideea de a-l face cetăţean de onoare. Ne-am dat cuvântul şi o să ni-l ţinem. Astfel de oameni, cu un asemenea curaj, nu sunt puţini, sunt foarte puţini. Noi o să-l sprijinim în continuare", a declarat Cati Hristu, primarul localităţii Cogealac. 

Reamintim că evenimentul s-a întâmplat în Cogealac, în după-amiaza de 22 iunie. Ilie Voica, un tânăr de 28 de ani, se angajase să-i sleiască fântâna unui preot din localitate, dar, din cauza mirosului puternic de gaze şi a lipsei oxigenului din puţ, a leşinat. În ajutor i-au sărit alţi trei localnici care, de asemenea, au leşinat în fântână. Locuitorii din comună au sunat îngroziţi la 112, dar până să ajungă echipele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, un al cincilea localnic şi-a riscat viaţa pentru a intra în puţ şi i-a salvat pe trei dintre cei căzuţi. Din nefericire, pentru Ilie Voica nu s-a mai putut face nimic.

{mos_ri:erou,cogealac}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii