Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:37 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marius Ciobanu, omul lui Banias, prins cu mita

ro

15 Oct, 2009 01:32 9599 Marime text

deschidere.jpgBanias despre Ciobanu: „Eu le-am zis să nu cadă în ispită"

Directorul adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa, propulsat pe funcţie de preşedintele PD-L Constanţa, Mircea Banias, a fost prins marţi după-amiază de procurorii anticorupţie, în flagrant, după ce primise suma de 2.500 de lei de la administratorul unei firme. Ieri, Tribunalul Constanţa a emis mandat de arestare preventivă pe numele lui Ciobanu, pentru 29 de zile. Ciobanu a declarat deja recurs împotriva deciziei de arestare, urmând ca dosarul să se judece la Curtea de Apel Constanţa.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Marius Ciobanu, directorul coordonator adjunct al ITM Constanţa, este cercetat de DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, fiind acuzat de comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Mai exact, procurorii spun că, vineri, „inculpatul Ciobanu Marius, în calitate de director coordonator adjunct al ITM Constanţa, a pretins de la un denunţător, administrator al unei societăţi comerciale, o sumă de bani neprecizată pentru ca, în schimb, să intervină pe lângă un subordonat de-al său care să soluţioneze în mod favorabil denunţătorului o plângere referitoare la nerespectarea de către firma denunţătorului a legislaţiei referitoare la raporturile de muncă". Marţi, Ciobanu a fost surprins în flagrant de procurorii anticorupţie, imediat după primirea sumei de 2.500 lei de la denunţător. Flagrantul a avut loc în jurul orei 12.00, în sediul ITM. Concret, totul a pornit de la plângerea pe care un fost angajat al unei societăţi de transport cereale din Constanţa i-a făcut-o şefului său. Acesta reclama la ITM că nu şi-a primit drepturile salariale pentru perioada ianuarie - august 2009 şi a cerut să i se facă dreptate. Ulterior, adjunctul ITM s-a întâlnit cu angajatorul şi cu fostul angajat şi a încercat să poarte discuţii cu aceştia, pentru a-i împăca.

A vrut să-i împace

De altfel, singurul lucru pe care l-a declarat Marius Ciobanu în faţa anchetatorilor a fost: „eu am încercat să-i împac şi să rezolvăm plângerea pe cale amiabilă, pentru a degreva instituţia unde lucrez, căci sunt, şi aşa, puţini inspectori în schemă". În această variantă, banii primiţi de Ciobanu la flagrant ar fi urmat să fie înmânaţi fostului angajat, în vederea retragerii plângerii şi a soluţionării pe cale amiabilă. „Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală", au afirmat reprezentanţii DNA, în comunicatul remis presei.Marţi, Marius Ciobanu a fost reţinut pentru 24 de ore şi, ieri, magistraţii Tribunalului Constanţa au dispus arestarea sa preventivă pe termen de 29 de zile, confirmând propunerea de arestare formulată de DNA pe numele lui. „Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", se mai arată în comunicatul DNA.

marius_ciobanu.jpgFug de Ciobanu ca de ciumă

Cu toată prezumţia de nevinovăţie de care se „bucură" adjunctul ITM, foştii colegi de muncă, dar şi colegii de partid, par să fugă de el ca de ucigă-l toaca. De pildă, Florian Constantin, director coordonator al ITM Constanţa până mai ieri, fie pentru că nu a vrut să-i fie numele asociat cu Marius Ciobanu, fie din alte considerente pe care nu le-a expus, nu a vrut să ne ofere un punct de vedere oficial, în calitate de reprezentant al instituţiei, pe motiv că nu ar mai fi reprezentant al ITM. „Noi, de ieri (n.r.- marţi), suntem cu contractele de management încheiate din decizia inspectorului general, aşa că nu vă pot spune nimic", ne-a declarat Constantin. La rândul său, şi Mircea Banias, preşedintele PD-L Constanţa şi cel care l-a susţinut pe Marius Ciobanu pentru preluarea funcţiei, a părut că vrea ca imaginea să nu-i fie asociată cu colegul de partid. „Este regretabil că s-a întâmplat aşa ceva", a afirmat Banias. Întrebat dacă este de părere că ar putea fi vorba despre vreo confuzie sau neînţelegere, senatorul PD-L a spus: „n-am niciun motiv să nu cred ce spun procurorii". După ce a admis că Ciobanu a făcut parte din staff-ul de campanie pentru colegiul în care el a candidat drept senator, Mircea Banias a subliniat că Marius Ciobanu nu a fost susţinut numai de el, ci a primit girul Biroului Permanent Judeţean al PD-L, pentru funcţia de adjunct al ITM. „Noi l-am verificat pe Marius Ciobanu, nu avea antecedente penale, nu era nimic în neregulă. De altfel, la instalarea în funcţii, i-am rugat pe toţi directorii să fie foarte atenţi, să nu cadă în ispită, dar mai mult de atât... Ei sunt oameni maturi, responsabili".

Suspendat din PD-L

Totodată, Banias a precizat că, la acest moment, Ciobanu a fost suspendat din PD-L, urmând ca, în cazul în care se va pronunţa o soluţie definitivă de condamnare, să fi exclus din partid. Totuşi, pus faţă în faţă cu explicaţia lui Ciobanu, potrivit căreia el ar fi încercat o împăcare între angajator şi fostul angajat, Banias a părut să dea înapoi: „mi-e foarte greu să arunc cu pietre într-un om a cărui vinovăţie nu a fost dovedită". Revenind, însă, la varianta procurorilor, şeful PD-L Constanţa a afirmat că are încredere în instituţiile statului şi a adăugat că „este regretabil să-ţi pui în pericol libertatea, integritatea, onoarea ta şi a familiei pentru câteva sute de euro". Banias nu a exclus, însă, nici varianta unei înscenări, dar a precizat că-i pare rău „pentru el şi pentru familia lui, căci ei sunt cei care vor avea de suferit". Foarte interesant, ziua de 13 pare să fie una specială pentru fostul adjunct al ITM. Numit în funcţie pe 13 mai, el a fost prins în flagrant tot într-o zi de 13, la cinci luni după numire. Totuşi, gestul său, dacă se va dovedi că, într-adevăr, a pretins banii pentru sine, pare de neînţeles, ţinând cont de faptul că fostul adjunct nu este tocmai sărac. O simplă privire în parcul auto al PD-L-istului este mai mult decât sugestivă în acest sens: Ciobanu deţine un Porsche Cayenne fabricat în 2004, un Porsche Boxter din 2002, un Volkswagen Caddy din 2008 şi un Mini One din 2007. Cu aşa maşini, ar fi jenant pentru fostul adjunct al ITM să se fi pretat la o şpagă de 2.500 de lei. De menţionat, de asemenea, că Ciobanu deţine o „splendoare" de casă, situată pe strada Mihai Eminescu. Şi mai este ceva: în ciuda celor afirmate de Banias, surse din cadrul PD-L Constanţa spun că la partid au venit mai multe sesizări de acest gen, toate avându-l ca subiect pe Marius Ciobanu.

{mos_ri:Marius Ciobanu,Banias} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • george 19 Oct, 2009 11:42 O adunatura de nelegiuiti!Mai crede cineva ca acesti"politici" au alt scop decit acela de a se imbogati-concomitent cu saracirea statului si a cetatenilor onesti- prin orice mijloace?Iar individul in cauza nu face exceptie.Iata ce avere are!Ca sa nu zic ceva si de "bronzul" natural pe care il poseda...
  • surmelis argentina pusa 15 Oct, 2009 15:12 PADURE FARA USCATURI ?
  • parnaie 15 Oct, 2009 13:36 ciobanu, banias ,basescu si tot partidul de golani si vagabonzi! sa vina garda si capitanul!
  • Emil 15 Oct, 2009 13:03 Banias pt. niste spagi grase a vandut toate functiile de directori . Mai mult de atat il pune si pe fratisu ,un incompetent ,directoras la conducerea portului alaturi de mafiotii Balan , Bogatu ,Belu pentru a capusa mai bine banii de acolo. Cat va mai fi tolerata o astfel de stare de lucru? Oare nu-i vede nimeni sa-i bage la puscarie ,acolo unde le este locul?Ciobanu ii asteapta!
  • Emil 15 Oct, 2009 12:50 Banias la numit pe Ciobanu pt. o spaga consistenta de 50.000$ si pt. o "cotizatie" lunara de 5000$ .Banias este principalul vinovat de ce se intampla acum .Oare conducerea centrala a PDL stie acest lucru?
  • "Comunitatea firmelor pagubite" 15 Oct, 2009 11:03 MARIUS CIOBANU a ajuns acolo unde merita. Exista o serie de filmari de la firmele de unde a pretins si primit sume imense de bani, cu amenintarea unor amenzi "legale" exorbitante. Noi i-am dorit sa-si cumpere lumanari de toti banii... Dumnezeu exista si nu sta degeaba. Venea la sediile firmelor precum Al Pacino din filmele cu gangsteri si cerea pe loc bani, avand o iuteala de hiena....Un nenorocit!!! Nu-l interesa ca bietii agenti economici au salariati cu contracte de mca in regula, ca platesc impozite la salarii imense, in loc sa-i dea mai multi bani salariatului, ca fac lunar zeci de declaratii cu termene bine stabilite, ca ... multe altele!!! BRAVO DNA!! VA FACETI DATORIA!!!!
  • YellowRose 15 Oct, 2009 10:20 Si iata ca ulciorul nu merge de multe ori la apa! E vinovat 100%. Asa-i trebuie daca nu ia mai ajuns. Prea mult se lacomise. Cica era coada in fiecare zi la usa lui. Acolo era "CASIERIA" :=)))
  • vichy 15 Oct, 2009 08:33 voi repeta comentariul trimis anterior,si nepostat inca???:se zvoneste in port ca banias ar fi primit 1.500.000 euro de la GSP pt cedarea firmei pe care o pastorea ,firma care avea contract cu CNAPM SA CTA,si ca este interesant de vazut daca a declarat acesti bani la fisc pentru impozitare!!!!?
  • marco van basten... 15 Oct, 2009 08:28 Directorii sus pusi sefi la ITM constanta sunt departe de meseria pe care au incununat-o ...adica sunt "hent cu mana"....
  • vichy 15 Oct, 2009 08:22 oamenii portuari spun ca acest banias a primit de la GSP 1.500.000 euro ca sa cedeze firma care o pastorea,firma aflata in contract cu CNAPM SA CTA,fara ca aceasta sa aiba active importante,iar capitalul social al acesteia era de cateva sute de lei;astfel, este interesant de vazut daca banias a inselat statul prin nedeclararea acestor bani spre impozitare!
  • Andrei Popescu 15 Oct, 2009 08:15 Daca Banias l-a numit in functie ,Banias nu trebuie sa fie multumit?Daca numirile le face Banias in Constanta asa se intampla.Oamenii numiti pe functii trebuie sa cotizeze la Mircea Banias.Asta se stie.Dar Banias a promis ca el controleaza si parchetul.Ca el le rezolva pe toate.Poate ca-l scoate si pe Ciobanu basma curata.Cum s-a scos si pe el dupa ce s-a imbogatit fara just temei la conducerea APC.Basescu stie ce face Banias?
  • Raluca 15 Oct, 2009 08:13 Ce vina are Banias???EU CRED CA MALACUL ALA DE FLORIAN Ctin CU MACHEDOANCA AIA CURVA AU INSCENAT TOATA TREABA ASTA !!!VA CHINUITI DEGEABA,TOT NU AVETI FETE DE CE VRETI VOI!SI NU ESTE "OMUL LUI BANIAS",ESTE OMUL PARTIDULUI,CA NU L A PUS BANIAS SINGUR!!!
  • ciobanasu 15 Oct, 2009 06:32 Ciobanu si-a facut datoria de membru de partid.Sarcina lui si a celorlalti sefi numiti pe la deconcentrate este sa adune bani pentru partid.Si cu aceasta ocazie,mai aduna si pentru ei,ca de,nu se stie cat va tine criza.Vinovati nu sunt cei care fac asemenea fapte ci cei care i-au propus si numit. Toti,in toate partidele sunt la fel si urmaresc acelas scop :chiverniseala.Banias emite ipoteza ca suma e prea mica si infractorul nu se poate preta la asa ceva,avand destula avere.NU,el si toti ca el,baga in buzunar orice suma.Ar fi cazul sa se verifice averile tuturor cedlor care au beneficiat de asenenea functii.Referindu-ne strict la PDL Constanta,este evident ca actuala conducere si-a dovedit neputinta.Este cazul ca Banias,Stavrosita si Florian sa-si dea demisia.
  • ciprian 15 Oct, 2009 01:15 verificati de unde a facut avere avortonul asta
  • AFARA CU bANIAS 14 Oct, 2009 23:58 şeful PD-L Constanţa a afirmat că are încredere în instituţiile statului şi a adăugat că „este regretabil să-ţi pui în pericol libertatea, integritatea, onoarea ta şi a familiei pentru câteva sute de euro" INCREDIBIL CE A ZIS ACEST INDIVID ... CU ALTE CUVINETE A RECUNOSCUT CA SI EL O FACE DOAR CA PE SUME MULT MAI MARI