Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:42 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cartierul fantoma din ograda lui Mazare

ro

11 Oct, 2008 00:00 1594 Marime text
Atasamente: 1223669896.pdf
1223668141.jpg

Zece kilometri pe jos. Atat fac, in municipiul Constanta, cativa copii ai unei scoli generale, pentru a ajunge la ore

La extremitatea sudica a portului, undeva la limita dintre Agigea si Constanta, se intinde cartierul Sudic, care gazduieste, spun localnicii, peste 40 de familii. Putini sunt cei care au auzit de el, dar mai putine sunt autoritatile care s-au interesat, macar pe durata campaniei electorale, de problemele cu care se confrunta, zilnic, oamenii. Zeci de suflete, o singura strada ingusta: Sudului, care nici macar nu figureaza pe harta. Sunt constanteni, dar doar in buletine. Singurul lor punct de reper este fostul Sanatoriu de Dermato-Venerice, o cladire darapanata, cu geamuri sparte si mucegai pe pereti, si birtul de la intrarea in cartier. A capatat un renume, negativ din pacate, atunci cand Violeta, o fetita de sase ani, a fost devorata de o haita de caini. Ultima oara cand s-a mai auzit de acest mic asezamant. De atunci, nimeni nu a mai plecat urechea la nevoile localnicilor. Nu a fost nimeni sa-i vada pe copiii care, de trei ori pe saptamana, parcurg zece kilometri pe jos. Pe un drum plin de buruieni, unde soferii masinilor de tonaj si patrupedele fac legea. In plina zi sau dupa lasarea serii, pe viscol sau ploaie, elevii fostei Scoli nr. 41 (Liceul Teoretic cu clasele I-XII Lucian Blaga), care locuiesc in cartierul Sudului, isi fac drum prin port, cu ghiozdanul in spinare. Fie ce-o fi... Spaima ca, poate, si odraslele lor vor avea aceeasi soarta ca Violeta, al carei sfarsit a sensibilizat intreaga tara, se simte de la intrarea in cartier. Magazinul, prima oprire. "Am si eu un nepotel care invata in Poarta 6. Sunt zile in care vine pe jos. Nu stim ce vom face la iarna", spune Mihaela Zamfir, vanzatoarea magazinului. Un domn care imprastie danf de alcool incepe sa se ratoiasca. Are mai multe de spus. Nu doar copiii au probleme, ci intreaga comunitate. "Noi platim gunoiul la Agigea si nu vine sa ni-l ia nimeni. Mergeti la sanatoriu sa vedeti cum e...", incearca sa explice, clatinandu-se, cetateanul.

"Inca nu s-a luat nimeni de mine"

Ii ascultam sfatul si ne indreptam spre fosta unitate sanitara, care, desi a fost lasata in paragina, le foloseste drept adapost actualilor chiriasi. Un tanar ne arata drumul. "Eu sunt din Sibiu, m-am mutat recent. Dar stiu o fata care e in situatia asta. Si nu e singura", ne spune adolescentul. Facem cunostinta cu Ramona Droniec, eleva in clasa a VII-a, la Liceul Lucian Blaga. "Luni, incep la ora 12.00 si merg pe jos, pentru ca autobuzul trece pe la 13.00. Termin orele la 18.00, dar o iau pe jos pentru ca masina ajunge la scoala la 19.45", povesteste Ramona. Acelasi program il are si in zilele de marti si vineri. "Iarna trecuta, zapada ajungea pana la gat si nu circula nicio masina. Dar a trebuit sa ma duc... Inca nu s-a luat nimeni de mine", spune tanara. Nu-i este teama sa se urce in masinile altora si, la fel ca prietenele ei, mai face autostopul. Insa teama care a cuprins intregul cartier, uitat de autoritati, sunt cainii. "Dupa ce s-a inserat, nu mai iesim nicaieri. Ne este frica", spune vecina Ramonei, Mariela Stavar. Ana-Maria are tot 14 ani si este in aceeasi situatie. "S-a mai intamplat sa ni se spuna ca o sa fim ascultate pentru ca am intarziat. Nu avem ce sa facem. Daca ajungem mai tarziu, asteptam o ora afara, pana se suna", explica aceasta. Povesteste ca i s-a intamplat sa fie data jos din faimosul 13 barat, singurul mijloc de transport care face legatura intre cartierul Sudic si Constanta. "M-a dat jos pentru ca nu aveam bilet, dar de unde sa-mi iau?", spune adolescenta. Insa, daca ea poate, totusi, sa o mai ia la picior prin pustietate, Alexandrei, sora acesteia, ii este refuzat dreptul de a se juca alaturi de ceilalti prescolari. "Sa o duc la gradinita? Unde?", se razvrateste mama ei.

"Sa vina Mazare, sa stea aici..."

Insa cartierul Sudic nu a fost mereu rupt de realitate. "Era frumos odata... erau mai multe autobuze. Era mult mai bine ca in oras. Aveam parc, dar acum...", isi aminteste Mariela Stavar de zilele in care Sanatoriul de Dermato-Venerice functiona. Dar acum "este ca-n jungla, avem si liane", o completeaza Ion Avram, un alt vecin. Nu si-au pierdut, insa, speranta. Si-ar dori ca edilul Constantei sa vina, sa ia parte la calvarul prin care trec zi de zi. "Il rugam frumos pe Mazare sa vina sa stea vreo doua zile si, daca ii place, sa isi ia si el apartament aici. Sa mearga la Poarta 6 sa-si cumpere ce are nevoie, pe jos. Sa-i planga copilul si sa cheme salvarea... si sa ajunga peste trei ore. Noi... nici nu stim cum arata politia", se lamenteaza Mariela Stavar, mama a sapte copii.

Conducerea scolii nu stia

Iuliana Linea, directoarea Scolii nr. 41, a ramas surprinsa sa auda ca parte din elevii unitatii de invatamant pe care o conduce merg, de trei ori pe saptamana, cate 30 de kilometri pe jos. "Nu stiam de aceasta situatie. Lasati- ma sa ma documentez. Dar, oricum, ei trebuiau sa stie care sunt conditiile cand s-au inscris...", a declarat aceasta. Marian Sarbu, inspector-sef al Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, a ramas stupefiat sa afle ca astfel de situatii sunt posibile in unitatile de invatamant pe care le are in subordine. "Nu m-a anuntat nimeni. Daca pe directoare nu a interesat-o, nu a vazut ca acesti copii intarzie... Daca am asigurat transport in mediul rural, sigur, situatia se va rezolva si aici. O sa ma interesez", a punctat acesta.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii