Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:32 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinteza Interviului online cu coregraful Călin Hanţiu „Dansul este durere, bucurie...candoare, ură, neputinţă"

ro

21 Oct, 2011 01:00 2079 Marime text
interviuhantiu-Hantiu1.jpg„Izgonit" din templul culturii, de oameni răi, vicioşi şi netalentaţi, Călin Hanţiu nu-şi părăseşte universul şi mai face o încercare. Vrea să scoată dansatori cu stofă din oameni normali, care nu şi-au pus niciodată poantele în picioare. Viitoarele vedete vor urma cursurile Centrului de teatru-dans contemporan, fondat de Călin Hanţiu în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanţa.

Călin Hanţiu despre debut şi întâlnirea cu Oleg Danosvki: „Am debutat în Giselle la Cluj. Mama a hotărât destinul meu artistic. Mi-a impus efectiv. Îmi plăcea foarte mult să dansez deşi în acea perioadă eram chiar un bun violonist. Aşa mi-a fost hărăzit să ajung balerin şi nu regret. Îmi pare rău de situaţia actuală a baletului românesc. Ştiam de Oleg Danovski, dar nu l-a întâlnit până nu am ajuns la Constanţa. L-am perceput ca un maestru de balet, dar a fost o întâlnire normală. Am avut o colaborare chiar foarte bună cu dânsul, ajutam foarte mult la ceea ce mi se cerea. Dânsul a avut încredere în mine. În dans, pe lângă valoare, trebuie să ai foarte mult noroc".

Călin Hanţiu despre cariera sa: „Nu pot să spun că m-am considerat un rege al scenei, dar am avut euforia unei altfel de stări în două spectacole: în Spartacus şiîn Rapport, în coregrafia maestrei Brigitte Cullberg. Aş mai dansa şi astăzi, dacă nu as fi acceptat în urmă cu câţiva ani funcţia de director. Această funcţie mi-a distrus apetitul de a mai urca pe scenă şi de aceea m-am dedicat doar coregrafiei".

Călin Hanţiu despre baletul acestui mileniu: „Nu sunt mutaţii noi, sunt teme preluate de la coregrafi care au fost mai deştepţi decât noi. În sensul în care ei au dezvoltat baletul neoclasic sau au descoperit dansul contemporan, iar ceilalţi au fost doar nişte schimbători de idei ale paşilor, ale regiei. Noutăţi radicale au adus Maurice Bejard, Mats Eck şi alţii pe care probabil publicul îi recunoaşte.Din punct de vedere al interpretului m-a marcat iremediabil «Spartacus». Din punct de vedere al coregrafiei - «Biografii», pe care l-am realizat în 1997. Nu cunosc statutul actual al balerinilor de la Constanţa deoarece din 2008, de când am plecat, nu m-am mai implicat în relaţiile cu teatrul tocmai ca să nu se mai creeze divergenţe. Iar baletul din România a decăzut tocmai din cauza salariilor şi statutului. E jalnic că eşti nevoit să dansezi în te miri ce club ca să poţi supravieţui. Problema balerinilor este creată de personalităţile care nu s-au adunat pentru a lua o atitudine".

Călin Hanţiu despre Cursurile de dans contemporan: „Au debutat cursurile Centrului de dans contemporan pentru cei care vor să găsească alte modalităţi de a evada din cotidian decât privind la televizor sau mergând în cluburi. M-am întâlnit cu primii cursanţi, am lucrat timp de o oră şi un sfert, vineri ne întâlnim din nou. Au fost opt persoane şi deocamdată lucrăm luni-miercuri şi vineri. Dacă vor mai veni cursanţi, voi dezvolta mai mult programul. Proiectul are o simplitate în gândire, nu este ceva filozofic, ţelul meu este să atrag persoane care să înţeleagă scopul dansului şi al expresivităţii teatrale şi care să se simtă cunoscători ai artei, expresivităţii şi a dansului.

Interviu integral cu maestrul coregraf, Călin Hanţiu îl puteţi citi aici: //www.ziuaconstanta.ro/rubrici/interviu-online/interviul-online-cu-coregraful-calin-hantiu-tema-este-dansul-pe-intelesul-tuturor-dansul-din-varful-poantelor-vs-dansul-din-varful-sufletului-78517.html

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii