Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:06 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Cezar Unitu, de la CSM Constanța „Baschetul îmi ocupă majoritatea timpului și mă face mai fericit pe zi ce treceׅ“

ro

27 Jul, 2023 10:58 2538 Marime text
  • Baschetbalistul Cezar Unitu (17 ani) este antrenat la grupa de la CSM Constanța de Bogdan Ivanovici și Mario Takacs-Sixt.

Pasionat în mod deosebit de baschet, tânărul jucător Cezar Unitu, de la CSM Constanța, practică acest sport de 11 ani și are aceeași plăcere de a se afla pe teren ca în prima zi.



În vârstă de 17 ani (generația 2005), Cezar a început baschetul de mic, la Palatul Copiilor Constanța, și își urmărește neobosit obiectivele pe care și le-a fixat sub panou. Jucător de poziția 2, înalt de 1,84 m, Cezar Unitu este pregătit la grupa de la CSM Constanța de Bogdan Ivanovici și Mario Takacs-Sixt, iar privirea sa scrutează înălțimile baschetbalistice.

Inclus în lotul lărgit al seniorilor și la BC Athletic Constanța, și la CSM Constanța, Cezar a avut performanțe la nivel juvenil. Anul trecut, cu echipa Under-17 a BC Athletic a urcat pe treapta a treia națională, iar în acest an, cu CSM Constanța, a jucat la turneul final, ocupând poziția a cincea.

Cât de important este baschetul pentru Cezar, ce ține aprinsă în continuare flacăra iubirii pentru acest sport, cum este pentru un tânăr sportiv să se afle în cercul seniorilor și ce obiective are în continuare?

Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Cezar Unitu, în cadrul unui interviu online, în direct pe //www.ziuaconstanta.ro.

Întrebările redacţiei:

1. Cezar, hai să facem o incursiune în copilăria ta și să ne povestești cum ai început baschetul. Mai practicasei vreun sport înainte de acesta?

Baschetul l-am început în principal datorită fratelui meu mai mare, Alexandru, care e și el baschetbalist. I-am urmat exemplul. Și el făcea acest sport la Palatul Copiilor Constanța, iar acolo am început și eu. Înainte de baschet nu am mai practicat un alt sport, acesta e singurul de până acum.

2. Ce are baschetul atât de special față de alte sporturi, încât să îl urmezi necontenit și să îți dorești cu ardoare o carieră la nivel înalt sub panou?

Odată ce l-am continuat și am ajuns la un nivel ridicat, baschetul mi se pare unul dintre cele mai complexe și mai spectaculoase sporturi, dacă nu cel mai spectaculos.

3. Care este meciul tău cel mai reușit de până acum? Dar victoria care îți e cel mai aproape de suflet?

Cel mai bun meci al meu de până acum s-a produs pe când eram sportiv la BC Athletic, la un turneu de calificare la categoria Under-18, la Tulcea, pe la începutul campionatului, iar în meciul cu CSS1 Constanța am reușit 40 de puncte, având șapte reușite de trei puncte. Victoria la care țin cel mai mult e cea din finala mică a Campionatului Național din 2022, de la U-17, cu CN „Aurel Vlaicu“ București, când ne-am clasat pe locul trei pe țară. Satisfacția a fost cu atât mai mare cu cât, cu un an înainte, la U-16, ocupasem locul 33 la nivel național, astfel că progresul a fost unul deosebit.

4. Ce reprezintă pentru un tânăr sportiv ca tine să se afle și să se antreneze alături de seniorii clubului?

Este o onoare, dar în același timp și un avantaj foarte mare în fața altor juniori, care nu au aceleași posibilități de antrenament alături de jucători experimentați. Cât am fost la seniori, am progresat foarte mult într-o perioadă scurtă de timp.

5. Cine este sportivul pe care îl admiri cel mai mult de la echipa mare a CSM Constanța? Dintre sportivii străini cine e cel a cărui evoluție și personalitate îți plac în mod deosebit?

Dintre sportivii care joacă an de an la Constanța îl admir pe Ștefan Gribinic. Mi se pare cel mai complet jucător și are un potențial de creștere foarte mare. Dintre străini, mi-a plăcut în acest an la CSM Constanța Nate Johnson, care e la alt nivel față de alți jucători din Liga Națională. Din NBA, preferatul meu este Jayson Tatum, de la Boston Celtics. Apreciez la el complexitatea jocului său și faptul că e foarte atletic.

6. Te-ai numărat printre baschetbaliștii U-17 de la BC Atletic Constanța medaliați național în 2022. Cât de mult a contat pentru tine acea medalie?

Cum am spus, a fost o victorie foarte dulce, iar medalia și mai importantă, fiind prima a generației noastre, de 2005, la baschetul 5 la 5. Prima dată urcasem pe podiumul național la baschet 3 la 3, în același an. Am tras un an de noi ca grup, iar rezultatele ne-au întrecut așteptările.

7. Cât de greu este pentru un tânăr sportiv să lase deoparte tentațiile și preocupările specifice vârstei și să respecte cu strictețe rigorile sportului de performanță?

Nu pot spune că e o mare greutate, având în vedere că baschetul îmi ocupă majoritatea timpului și mă face mai fericit pe zi ce trece.

8. În afară de baschet, care deține primul loc în preferințele tale sportive, ce alte sporturi te mai pasionează și le urmărești, ca suporter și spectator?

Îmi place mult fotbalul american, este un sport foarte spectaculos, iar jucătorii prezintă calități impresionante.

9. La meciuri, ai superstiții? Iar când nu ești la antrenamente și la partide, cum îți petreci timpul liber? Ce hobby-uri ai?

Nu am superstiții, dar știu că nu am voie să plec acasă dacă nu am dat pe teren ce am avut mai bun. În timpul liber, îmi place să merg cu prietenii la bowling și la billiard. Ca hobby-uri, îmi place mai nou să învăț limba spaniolă, vara asta m-am apucat. Iar când eram mai mic, îmi plăcea să desenez.

10. Care sunt planurile tale în baschet pe termen scurt, mediu și lung? Care este visul tău cel mai mare în acest sport?

Pe termen scurt, încerc să găsesc o balanță între baschet și școală, având în vedere că am trecut clasa a 12-a și mă așteaptă un an greu, cu bacalaureat și admiterea la facultate. Pe termen mediu, aș vrea să joc pentru o echipă de seniori și la echipa națională. Iar pe termen lung aș vrea să fiu un jucător bun de baschet și căutat, nu numai în Liga Națională, ci și în străinătate. Visul cel mai mare ar fi să joc în Euroligă.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: ZIUA de Constanța

Citește și:

Baschet
Echipa Under-18 a CSM Constanța s-a calificat la turneul Final 8 (GALERIE FOTO)


Echipa Under-17 a BC Athletic Constanța, din nou pe podiumul național. A doua medalie la această categorie de vârstă (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii