Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:24 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Marius Nazîru, de la CSM Constanța „Rugby-ul te învață să te ridici, de câte ori cazi, chiar dacă uneori e mai greu“

ro

10 Aug, 2023 09:49 2297 Marime text
  • Marius Nazîru joacă în linia a III-a, la închidere (nr. 8), are 1,83 m înălțime și 100 de kilograme greutate.

Rugbyst la CSM Constanța, Marius Nazîru a încheiat junioratul cum nu se poate mai bine, cu titlul de campion al României la categoria de vârstă Under-20 și este încrezător că va avea și ca senior o carieră încununată de succes. Începutul este promițător!

Originar din satul Ciocârlia de Sus, comuna Ciocârlia, județul Constanța, Marius Nazîru împlinește 20 de ani la finele acestei săptămâni, iar rugby face de șapte ani. A început acest sport la Rugby Team Constanța, cu antrenorul Nicolae Radu Mocanu, cel care-l pregătește și în prezent la CSM Constanța, alături de Claudiu Trandafir.

După Rugby Team, Marius a jucat la LPS „Nicolae Rotaru“ Constanța, sub bagheta lui Nicolae Radu Mocanu, dar a lucrat și cu Adrian Pllotschi. Cu echipa LPS, Marius Nazîru a ieșit campion al României la U-15 (în 2018) și a urcat pe podiumul național în alți câțiva ani.
Cu CSM Constanța a cucerit titlul pe țară la U-20, după care, la seniori, în Liga Națională, a trecut în faza a doua a campionatului, formația de pe litoral având un parcurs perfect, cu șase victorii din șase, în prima parte a stagiunii.

Marius Nazîru joacă în linia a III-a, la închidere (nr. 8), are 1,83 m înălțime și 100 de kilograme greutate. A fost convocat și la echipele naționale ale României, iar cu selecționata Under-18 a participat la Campionatul European din 2021, de la Kaliningrad.

Ce l-a făcut pe Marius Nazîru să aleagă rugby-ul, ce-i trebuie unui sportiv pentru a avea succes deplin în acest sport, cât de greu este rugby-ul față de alte discipline și ce planuri de viitor are tânărul jucător de la CSM Constanța?

Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Marius Nazîru în cadrul unui interviu online, în direct pe //www.ziuaconstanta.ro.

Întrebările redacţiei:

1. Marius, cum ai început rugby-ul? Anterior, ai mai practicat o altă disciplină?

Eram la școală, în Ciocârlia de Sus, iar profesorul de sport îl cunoștea pe antrenorul Nicolae Radu Mocanu, care căuta copii pentru rugby. Așa am început acest sport, la Constanța. Rugby-ul a fost prima mea disciplină sportivă.


2. Ce are special sportul cu balonul oval de te-a atras iremediabil către el?

M-a atras din prima întrucât e un sport de contact, bărbătesc, și, deși pare simplu din afară, este unul complex, cu multe procedee, care îl diferențiază de alte discipline sportive.


3. Din afară, rugby-ul apare ca un sport dur, în care contactele între jucători sunt aprige. Totuși, nimeni nu se plânge, iar pe gazon domină bărbăția, spiritul de echipă și sportivitatea. Îți modelează rugby-ul caracterul în acest sens?

Rugby-ul te disciplinează, te învață să-ți respecți adversarii și, de câte ori cazi, te învață să te ridici, chiar dacă uneori e mai greu.


4. Care este partida ta cea mai reușită de până acum? Câte puncte ai marcat cel mai mult într-un meci?

Cea mai reușită partidă a mea de până acum a fost la seniori, cu CSM Constanța, în deplasare, contra echipei din Bârlad, în Liga Națională, când ne-am impus cu 16-15. Cele mai multe puncte într-o partidă le-am înscris într-o confruntare CSM Constanța - Pantelimon, la Under-20, zece puncte, în urma a două eseuri. Însă cea mai importantă este victoria, nu neapărat cine marchează


5. Ai și o înfrângere care te bântuie încă, să zicem așa, și la care încă te gândești?

Nu, văd înfrângerile ca pe niște lecții, din care trebuie să învățăm. Dacă n-am trece peste eșecuri, nu am evolua.


6. Care este rețeta succesului în rugby? Ce-i trebuie unui tânăr jucător pentru a avea succes, treaptă cu treaptă, de la copii, juniori, iar apoi la seniori?

Cred că ai nevoie de ambiție, perseverență, disciplină, dorință de a munci, iar cea mai importantă cred că e răbdarea.


7. Ai devenit campion al României. Ce sentimente te-au încercat în fericita ipostază cu medalia la gât, cu tricoul de campion pe tine și ridicând cupa?

Au fost mai multe, extazul și fericirea find cele mai puternice, dar am avut și o satisfacție deplină, pentru că, după un an de muncă susținută, am reușit să ne atingem obiectivul.


8. Care este rugbystul tău preferat și ce admiri cel mai mult la el?

Îl admir pe Tom Curry, care joacă la Sharks, în campionatul Angliei, prima ligă, dar este și internațional englez. Evoluează tot în linia a III-a și îmi plac la el agresivitate în apărare și calmul de care dă dovadă în joc.


9. În afara terenului, cum îți place să-și petreci timpul liber? Ce hobby-uri ai?

Ca activitate recreativă, mă destind cu jocurile video. Îmi place de asemenea să vizionez filme, în special de acțiune și SF.


10. Care sunt planurile tale de viitor în acest sport? Cum te vezi peste zece ani în rugby?

Mă văd cu selecții relativ importante pentru Naționala României și făcând performanță cu CSM Constanța.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.



Sursa foto: ZIUA de Constanța


Citește și:

Rugby
CSM Constanța, debut în deplasare în partea a doua a Ligii Naționale


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii