Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:17 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bolnavii cu Alzheimer si copiii cu autism vor avea propriul centru

ro

18 Dec, 2009 01:08 1595 Marime text
Pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi, aleşii judeţeni vor dezbate două proiecte importante şi inedite pentru comunitatea de la nivelul judeţului.

Acestea fac referire la amenajarea unor centre pentru bolnavii de Alzheimer şi copiii cu autism, însă la acest moment ele sunt încă la stadiul de proiect, autorităţile judeţene fiind nevoite să obţină mai întâi bani europeni pentru extinderea centrului de autism aflat pe strada Lahovari şi a Unităţii Medico - Sociale de la Agigea.

Primul dintre ele vizează aprobarea demarării proiectului „Reabilitare, extindere, modernizare şi dotare a imobilului din strada Lahovari nr.76, în vederea înfiinţării unui centru pentru copiii cu autism", iar cel de-al doilea, achiziţia publică a serviciilor de elaborare a documentaţiilor tehnico-economice pentru pregătirea şi transmiterea la finanţare a proiectului „Centru social pentru bolnavii de Alzheimer", în cadrul POR 2007 - 2013.

Prin aceste două obiective, autorităţile judeţene fac dovada faptului că pe lângă proiectele în interesul propriu, administraţia judeţeană poate să mai facă şi ceva pentru cei pentru care soarta nu este deloc uşoară.

Nu mai departe de luna noiembrie a acestui an, autorităţile judeţene au deschis, pe strada Lahovari nr.76, primul centru de specialitate din România, care să vină în sprijinul părinţilor care au copii cu astfel de probleme. Pentru că spaţiul amenajat pentru copiii cu autism are doar o capacitate de 32 de locuri, iar numărul copiilor cu astfel de probleme, la nivelul judeţului Constanţa, este de 220 de cazuri, aleşii judeţeni vor ca în perioada imediat următoare, să depună spre finanţare, prin POR 2007 - 2013, un proiect prin care să acceseze banii, astfel încât să extindă spaţiul existent. Pentru întocmirea cererii de finanţare, este nevoie mai întâi de elaborarea expertizei tehnice, a documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii dar şi a auditului Energetic.

Se va extinde Unitatea medico-socială de la Agigea

Al doilea proiect, pe care autoritatea judeţeană vrea să-l pună în aplicare, face referire la înfiinţarea unui centru social pentru bolnavii de Alzheimer. Pentru startul acestui proiect este nevoie de aprobarea consilierilor judeţeni în ceea ce priveşte demararea procedurilor referitoare la achiziţia publică a serviciilor de elaborare a documentaţiilor tehnico-economice pentru pregătirea şi transmiterea la finanţare a proiectului.

Aleşii au adus drept argument la iniţierea unui astfel de proiect ideea potrivit căreia unitatea medico-socială de la Agigea, care funcţionează ca un centru rezidenţial pentru bolnavii cu afecţiuni psihice nu dispune de condiţii de spitalizare. Astfel, în urma colaborării CJC cu Unitatea Medico - Socială de la Agigea, s-a decis să se înfiinţeze un centru care ar urma să funcţioneze în incinta unităţii medicale. Spaţiul în care ar urma să se facă centrul, se va realiza prin extinderea corpului existent. Şi pentru derularea acestui proiect, ca şi pentru celălalt, în vederea depunerii cererii de finanţare este nevoie, mai întâi, de elaborarea expertizei tehnice, a studiului de fezabilitate dar şi a auditului energetic.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii