Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:23 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Apărării vrea cimitir militar la Constanța, de 3000 de locuri, între Metro 2 și BCCO! Se caută firmă pentru întocmirea actelor (DOCUMENT)

ro

11 Feb, 2024 17:00 2270 Marime text
 
 
 
  • Terenul a fost preluat în administrarea Ministerului Apărării Naționale din administrarea Consiliului Local al municipiului Constanța, conform protocolului înregistrat cu nr. A 1002 din 26.05.2020.
  • Cimitirul va avea o avea o capacitate de aproximativ 3000 de locuri de înhumare.
  • Viitorul cimitir va avea, printre altele, o biserică din lemn, casă mortuară (cu două încăperi), punct de control acces, clopotniță, foișor (obiecte funerare), dar și o parcare auto, cu 30 de locuri.  
 
Ministerul Apărării Naționale dorește înființarea unui cimitir militar la Constanța, cu aproximativ 3000 de locuri de înhumare! Viitorul cimitir se va regăsi pe un teren în suprafață de peste 40 de mii de metri pătrați (preluat în administrarea Ministerului Apărării din administrarea Consiliului Local al municipiului Constanța, în 2020), situat în zona de Sud a municipiului Constanța și are următoarele vecinătăți: la Est cu traseul feroviar de lângă Stația de Epurare Constanța Sud, la Sud cu Oil Terminal Constanța Sud, la Vest parțial cu fabrică dezafectată, parțial cu Metro 2, la Nord cu teren viran. În „traducere“ vorbim despre zona cuprinsă între Metro 2 și Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Constanța!  
 
În prezent, Ministerul Apărării Naționale prin Centrul de Studii și Proiectare Construcții Militare achiziționează servicii pentru efectuarea documentaţiei tehnico-economice, faza Plan Urbanistic Zonal pentru proiectul de investiție imobiliară „Lucrări de amenajare a unui Cimitir Militar în Cazarma 3619 Constanța”!
 
Potrivit licitatiapublica.ro, valoarea estimată a serviciilor este de 94.493,63 de lei, iar data limită pentru depunerea ofertelor este 15 februarie 2024, ora 08.30.
 
Cum va „arăta“ cimitirul!  
 
Conform Caietului de sarcini, obiecivele investiției sunt: amenajare locuri de veci, realizarea lucrărilor de sistemizare și pregatirea terenului, împrejmuire (cu panouri prefabricate de beton armat), biserică din lemn, casă mortuară (cu două încăperi mortuare cu sistem de climarizare și filtroventilație separat, grup sanitar public, grup sanitar personal, sală de mese, birou administrator) cu încăperi anexe specifice domeniului de utilizare inclusiv dotări cu mobilier, punct de control acces, clopotniță, foișor (obiecte funerare), parcare auto (30 de locuri), platformă colectare deșeuri, racorduri și branșamente utilități, rețele utilități (apă canal, energie elctrică, hidranți exteriori), grup electrogen, realizare rețele de iluminat exterior și realizare drum de acces principal și alei interioare (2000 mp).
 
Estimarea cheltuielilor pentru execuția obiectului: 3.320.350 de lei cu TVA, se mai arată în Caietul de sarcini, potrivit căruia terenul are suprafața de 42.349 mp., iar valoarea din contabilitate a terenului este de 13.795.000 de lei.
 
Tot potrivit sursei, terenul este situat în zona de Sud a municipiului Constanța și are următoarele vecinătăți: la Est cu traseul feroviar de lângă Stația de Epurare Constanța Sud, la Sud cu Oil Terminal Constanța Sud, la Vest parțial cu fabrică dezafectată, parțial cu Metro 2, la Nord cu teren viran.
 
Tot în caietul de sarcini se mai arată că „terenul prezintă diferențe mari de nivel dinspre laturile Vest și Nord, către laturile de Est și Sud, în unele locuri prezentând declivități exagerate, către traseul de cale ferată situat pe latura de Est“ și că „aceste diferențe de nivel ajung în unele locuri până la 14 m.“.
 
În prezent, accesul se poate realiza de pe partea sudică a imobilului, prin punctul de acces/control al OIL Terminal Constanța, dinspre strada Theodor D. Speranția și Secția 5 Poliție.
 
Conform Caietului de sarcini, se dorește realizarea unei capelei din lemn similară celei aflate în Cazarma 473 Focșani, conform pozei de mai jos.
 

 
Terenul a fost preluat în administrarea Ministerului Apărării Naționale din administrarea Consiliului Local al municipiului Constanța, conform protocolului înregistrat cu nr. A 1002 din 26.05.2020, iar viitorul cimitir va avea o avea o capacitate de aproximativ 3000 de locuri de înhumare, după cum este menționat și în Caietul de sarcini .
 
Tot aici sunt detaliate necesitatea și oportunitatea obiectivului de investiții propus:
 
Scurtă prezentare privind:
 
a) deficiențe ale situației actuale – zona în care se află cazarma 3619 Constanța nu este amenajată, ea reprezentând o suprafață de teren intravilan care nu dispune de împrejmuire sau alimentare cu rețele de utilități. Totodată, imobilul prezintă diferențe mari de nivel, fapt care necesită realizarea unor lucrări ample de sistematizare, anterior începerii execuției împrejmuirilor, capelelor construcțiilor anexe, drumurilor și aleilor de acces și a locurilor de veci.
 
b) efectul pozitiv previzionat prin realizarea obiectivului de investiții:
 
creșterea încrederii personalului civil și contractual și militarilor în activitate/rezervă/retragere din garnizoană, respectiv a membrilor familiilor acestora, în rezolvarea unei categorii de probleme sociale de către MApN. Diminuarea disconfortului creat de căutarea unui loc de înhumare, mai ales în cazul unui deces prin surprindere al persoanelor care au dreptul de a conseciona un loc de înhumare,
 
c) impactul negativ previzionat în cazul nerealizării obiectivului de investiții: creșterea neîncrederii în instituția MApN, în special a cadrelor militare în rezervă/retragere din cauza faptului că cimitirul militar nu poate fi utilizat conform destinației.
 
„Având în vedere faptul că în Cazarma 3050, cimitirul militar Constanța nu sunt asigurate suficiente locuri de veci, se consideră oportună amenajarea cimitirului din Zona Metro 2, Cazarma 3619, Constanța, și construirea capelei militare cu toate anexele și facilitățile care să corespundă cerințelor și nevoilor pe termen lung. Prin amenajarea cimitirului militar se asigură un sector de servicii absolut necesar cu un impact emoțional puternic pentru personalul civil contractual și militarii în activitate/rezervă/retragere din garnizoană, respectiv membrii familiilor acestora“, potrivit Caietului de sarcini.   
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
A apărut în Monitorul Oficial!
Terenul din zona Metro 2, în administrarea MApN. Va fi amenajat un cimitir militar


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii