Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:10 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daciana Sârbu cere Comisiei Europene interzicerea cianurilor în minerit

ro

10 Mar, 2011 17:21 1133 Marime text

Strasbourg, 10.03.2011

Daciana Sârbu, europarlamentar PSD, a solicitat Comisiei Europene să transpună în lege decizia Parlamentului European privind interzicerea cianurilor în minerit, adoptată cu o largă majoritate în 2010. (eurodeputata fiind coautoarea rezoluţiei din partea grupului socialist). Interzicerea tehnologiilor miniere bazate pe cianuri este una dintre măsurile esenţiale necesare pentru reducerea riscului de accidente în industria extractivă, consideră Daciana Sârbu, deoarece aceste tehnologii "prezintă ameninţări transfrontaliere uriaşe la adresa ecosistemelor, agriculturii şi, înainte de toate, sănătăţii oamenilor".

În cadrul dezbaterii, din plenul PE de la Strasbourg, pe tema prevenirii dezastrelor, Daciana Sârbu a atras atenţia executivului comunitar că are obligaţia de a acţiona pentru a preveni accidentele în domeniul minier: "După dezastrul ecologic din Ungaria din octombrie anul trecut, eu am ridicat, nu o dată, în atenţia Comisiei Europene problema prevenirii dezastrelor în industria extractivă. În domeniul minier, impactul accidentelor poate fi adesea unul transfrontalier; cu atât mai mult, Uniunea Europeană este obligată să se asigure că se iau toate măsurile posibile pentru a reduce riscul de accidente şi pentru a îmbunătăţi viteza şi eficienţa reacţiilor în cazul în care acestea, totuşi, se produc", a subliniat eurodeputata.

În opinia sa, dezastrul din Ungaria a fost un exemplu de neaplicare a reglementărilor europene, fapt care ar trebui să forţeze autorităţile să întărească măsurile de prevenire a accidentelor şi să se asigure de aplicarea lor.

În plus, consideră eurodeputata, e nevoie şi de legislaţie suplimentară menită să reducă riscul de accident în industria extractivă, referindu-se la interzicerea cianurilor în minerit.

Eurodeputata, membră în Comisia de mediu a PE, a reamintit astfel Comisiei Europene că are datoria de a reacţiona urgent la rezoluţia adoptată anul trecut de Parlament, care solicita eliminarea din minerit a tehnologiilor bazate pe cianuri.

Daciana Sarbu a fost coautoarea proiectului rezoluţiei grupului socialist (S&D) privind interzicerea tehnologiilor bazate pe cianuri în exploatările miniere. Rezoluţia finală a fost adoptată de PE cu o majoritate clară (488 voturi pentru, 48 împotrivă şi 57 de abţineri), la începutul lunii mai 2010.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii