Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:38 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revenirea încrederii în economie şi creşterea preţurilor hidrocarburilor au revitalizat tranzacţiile din sectorul energiilor regenerabile

ro

25 May, 2011 12:50 718 Marime text

 Creştere puternică la nivel global a tranzacţiilor din zona eficienţei energetice

 Piaţa americană şi-a revenit şi a egalat tranzacţiile din Europa

 Producătorii de energie nucleară intră pe piaţa energiei regenerabile prin tranzacţii semnificative

 Incertitudinile legate de cadrul de reglementare încetinesc tranzacţiile pe anumite pieţe

Bucureşti, 25 mai 2011. Accentul din ce în ce mai mare pus pe eficienţa energetică în America de Nord a intensificat activitatea de fuziuni şi achiziţii în sectorul energiei regenerabile în ultimele 12 luni pe această piaţă şi ar putea constitui un stimulent pentru ca regiunea să devină principalul jucător în energia regenerabilă în următorii trei ani, potrivit unei noi analize a PwC.

PwC Renewables Deals, raportul anual care urmăreşte fuziunile şi achiziţiile din domeniu la nivel global, arată că numărul tranzacţiilor din acest sector a crescut, dar valoarea totală a acestora a scăzut la 33,4 miliarde de dolari americani (faţă de 48,8 miliarde de dolari în 2009). În toată lumea, se observă revenirea interesului pentru tranzacţii, America de Nord ajungând chiar să egaleze valoarea tranzacţiilor înregistrate în Europa în 2010, cu un total 181 de tranzacţii care au însumat aproape 13 miliarde de dolari.

„Se observă revenirea încrederii în piaţă după ce problemele de finanţare au generat dificultăţi majore pentru companiile din acest sector în 2008 şi 2009. În plus, în 2010 aşteptările cumpărătorilor şi cele ale vânzătorilor au fost mai realiste, ceea ce a dus la volume mai mari ale tranzacţiilor. Ne aşteptăm ca nivelul de încredere să rămână relativ ridicat şi în 2011, în ciuda incertitudinilor legate de cadrul de reglementare din unele pieţe. Şi în România, volumul tranzacţiilor în acest sector a crescut în 2010 şi este posibil să se menţină ridicat şi în anii următori dacă se limpezeşte cadrul legislativ şi dacă se fac îmbunătăţirile necesare în sistemul de transport al energiei electrice", a declarat Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit, Liderul Grupului de Servicii pentru Industria Energetică, Minieră şi de Utilităţi, PwC România.

Pe plan global, tranzacţiile legate de eficienţa energetică s-au triplat în volum la peste 3 miliarde de dolari, adică 11% din totalul tranzacţiilor din sectorul energiilor regenerabile, depăşind chiar ca valoare segmentul de piaţă cel mai activ din 2009, hidroenergia. Totuşi, proiectele de energie solară şi cele de energie eoliană reprezintă în continuare grosul tranzacţiilor din acest sector. Piaţa americană a generat cea mai mare parte a creşterii tranzacţiilor din zona eficienţei energetice, ceea ce reflectă trei factori: potenţialul ridicat de a face economii de energie, impactul crescut al cadrului de reglementare (spre exemplu noul cod american al construcţiilor civile care vizează reducerea cu 30% a consumului de energie pentru clădirile noi) şi creşterea preţului energiei convenţionale, în special a hidrocarburilor.

„Creşterea tranzacţiilor din domeniul eficienţei energetice nu este surprinzătoare, îndeosebi în America de Nord, pentru că, în încercarea de a reduce factura energetică şi emisiile de gaze cu efect de seră, trebuie să te orientezi către zonele care pot genera cele mai rapide rezultate. Există un interes sporit în rândul consumatorilor pentru reducerea consumului energetic, ceea ce, dacă este combinat şi cu un cadru de reglementare adecvat, va duce la crearea unei pieţe atractive pentru furnizorii de servicii de eficientizare energetică. Acest lucru, împreună cu măsurile de stimulare luate de Guvern, ar trebui să facă din piaţa americană liderul global în ceea ce priveşte tranzacţiile din sectorul energiilor regenerabile în următorii ani. La noi în ţară, economia de energie şi eficienţa energetică va deveni de mare actualitate odată cu uniformizarea preţului la gaze pe piaţa internă şi a reducerii subvenţiei la încălzire", a adăugat Alexandru Lupea.

Alte evoluţii semnificative ale pieţei au reprezentat intrările unor companii americane şi franceze din sfera energiei nucleare în sectorul energiei solare şi eoliene, intrări care fac parte dintr-o mişcare mai amplă a companiilor din sectorul nuclear de a pătrunde în zona energiilor regenerabile pentru a-şi diversifica producţia de energie.

„Multe dintre aceste companii producătoare de energie nucleară caută să-şi diversifice oferta. Reacţia faţă de accidentul nuclear din Japonia a fost de a-şi reanaliza strategia. Deşi acest lucru nu va duce la blocarea investiţiilor în energia nucleară, ar putea duce pe termen scurt la o implicare şi mai mare a producătorilor de energie nucleară în sectorul energiei regenerabile", a precizat Lupea.

În ciuda volumelor de tranzacţionare în creştere, „prima verde" aferentă fuziunilor şi achiziţiilor din sectorul energiei regenerabile, adică preţul suplimentar pe care sunt dispuşi investitorii să-l plătească pentru o afacere din acest domeniu, s-a redus, în principal datorită diminuării aşteptărilor de preţ ale vânzătorilor, precum şi a întârzierii introducerii unor reglementări referitoare la reducerea emisiilor de carbon.

Achiziţiile companiilor de utilităţi au scăzut la o treime din nivelurile anterioare, în parte ca urmare a schimbărilor cadrului de reglementare din Spania, Germania, Italia şi Marea Britanie, dar şi pentru că accentul cade acum pe investiţiile masive de capital necesare pentru companiile din domeniu.

Cele mai mari tranzacţii au fost dominate de listările pe bursele internaţionale a unor companii din sector, incluzând tranzacţia de 3,4 miliarde de Euro prin care s-a desprins activitatea de energie regenerabilă a Enel, precum şi de listările unor companii din China, prin care s-a obţinut capital pentru noi investiţii şi dezvoltarea pieţei.

„Revenirea cotaţiei petrolului la peste 100 de dolari americani pe baril, precum şi reacţia faţă de tragedia nucleară din Japonia ar trebui să ducă la creşterea evaluării companiilor active pe segmentul energiilor regenerabile şi să aducă aminte guvernelor că trecerea la o economie care generează mai puţine gaze cu efect de seră este importantă nu numai din punct de vedere al impactului asupra mediului, dar şi al asigurării continuităţii aprovizionării cu energie", a concluzionat Lupea.

Despre raport:

1. Raportul Renewable Deals include o analiză a tuturor tranzacţiilor la nivel global din sectorul energiilor regenerabile. Anul acesta, analiza se bazează pe tranzacţiile incluse în baza de date a Venture Business Research. Cifrele se referă numai la valoarea pachetului de acţiuni cumpărat, fără a extrapola sumele până la valoarea a 100% din capitalul firmelor respective. Analiza include de asemenea şi tranzacţiile a căror valoare nu a fost comunicată. Pentru aceste tranzacţii, se aplică un preţ mediu de tranzacţie folosind o metodologie proprie bazei de date Clean Energy pipeline's proprietary M&A data, deţinută de Venture Business Research.

2. Volumul tranzacţiilor şi valoarea acestora:

- Numărul tranzacţiilor în Europa a crescut cu 50%, dar valoarea totală a acestora s-a redus cu mai mult de jumătate, până la 13 miliarde de dolari americani.

- Numărul tranzacţiilor din America de Nord a crescut cu 71%, iar valoarea acestora a crescut cu 43% până la 12,9 miliarde de dolari.

- Numărul tranzacţiilor din America de Sud a crescut cu 111%, iar valoarea acestora s-a dublat până la 3,3 miliarde de dolari.

- În regiunea Asia Pacific (incluzând Australasia) numărul tranzacţiilor s-a dublat, dar valoarea acestora s-a redus la jumătate până la 3,5 miliarde de dolari.

3. Investiţiile producătorilor de energie nucleară în sectorul energiilor regenerabile: În Statele Unite ale Americii, achiziţia de 900 de milioane de dolari a John Deere Renewables de către producătorul de energie nucleară Exelon demonstrează maturizarea energiei eoliene şi integrarea acesteia în sistemul convenţional de producţie de electricitate. Este prima mutare a celor de la Exelon pe segmentul energiei eoliene şi oferă companiei mai multe opţiuni pentru dezvoltarea viitoare, având în vedere stagnarea proiectelor de energie nucleară din SUA. De asemenea, compania de tehnologii nucleare franceză Areva a făcut o achiziţie de 200 de milioane de dolari pe segmentul energiei solare, cumpărând compania americană Ausra, un dezvoltator de tehnologie pentru producţia de energie solară.

Despre PwC:

PwC (www.pwc.com/ro) oferă servicii de audit financiar, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri, specializate pe diferite sectoare pentru a contribui la crearea unui mediu de afaceri favorabil şi a genera un plus de valoare pentru clienţii săi şi pentru toţi factorii implicaţi. Cei peste 161,000 de angajaţi ai firmei din 154 de ţări îşi valorifică gândirea, experienţa şi expertiza pentru a oferi perspective noi şi soluţii practice pieţei.

„PwC" semnifică reţeaua de firme membre ale PricewaterhouseCoopers International Limited (PwCIL). Fiecare dintre acestea este persoană juridică cu statut independent şi nu acţionează ca agent al PwCIL sau a oricărei alte firme membre. PwCIL nu furnizează niciun fel de servicii clienţilor. PwCIL nu este reponsabilă pentru actele sau omisiunile niciunei alte firme membre şi nici nu-şi poate exercita controlul sau judecata profesională pentru a le obliga în niciun fel. Nicio firmă membră nu este responsabilă sau răspunzătoare pentru actele sau omisiunile niciunei alte firme membre, nici nu poate să-şi exercite controlul asupra altei firme, sau să oblige altă firmă sau PwCIL în vreun fel.

© 2011 PwC. Toate drepturile rezervate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii