Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:33 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la Sf. Andrei la Sf. Nicolae

ro

05 Dec, 2015 17:14 1759 Marime text
Marți, 2 decembrie, în sala de festivități a Liceului Teoretic Lucian Blaga, a avut loc activitatea-concurs, ,,De la Sf. Andrei la Sf. Nicolae-Creștinarea spațiului dobrogean”, coordonată de prof. Nicoleta Măldăianu și având colaboratori pe prof. Iuliana Voicu și prof. Luciana Tucă.

              Astfel, echipele de câte cinci elevi de la clasele a V-a și a VI-a au avut probe variate în care au dovedit că au cunoștințe demne de a fi împărtăsite: proba scrisă de cunoștințe despre Sf. Apostol Andrei și Sf. Nicolae, ocrotitorul copiilor, proba orală de cunoștințe cu întrebări-fulger, proba de creație (realizarea unei poezii din cinci versuri, pornind de la un cuvânt), proba orală de prezentare a unor tradiții populare de Sf. Andrei și minuni săvârșite de Sf. Nicolae, iar, la final, prezentarea proiectelor realizate, în prealabil, de fiecare echipă.

              Tradițiile populare de Sf. Andrei i-au atras pe copii. Ei au povestit că în noaptea de Sf. Andrei, strigoii ies și merg la răscruce de drumuri și se bat cu coasele sau cu melițele pe care le fură din curțile oamenilor; dacă nu au cu cine să se bată, se zice că încearcă să facă rău celor ce umblă pe afară noaptea sau încearcă să intre în case pe fereastră sau pe horn. Pentru a se apăra de strigoi, oamenii ung tocurile ușii și ale ferestrelor cu usturoi în formă de cruce. De asemenea, toți ai casei seamănă grâu în câte o strachină sau glastră cu pământ iar celui care îi răsare grâul mai frumos, va fi mai sănătos și mai norocos în anul următor.

             Copiii au fost documentați și în legătură cu minunile Sf. Nicolae, povestind despre minunea sfântului cu un covor, despre minunea izbăvirii de la înec a unui dreptcredincios, sau despre izbăvirea unei corăbii. Foarte iubit de copii, Sfântul Nicolae e cunoscut ca aducător de daruri sau de...nuielușe. La primul sinod ecumenic ținut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă. Astfel, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviți cu o joardă în semn de avertisment. Tot tradiția spune că nuielușa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Nașterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul "a mijlocit" iertarea celui care a fost lovit.

              Din fericire, copiii care au participat la activitate au fost cuminți și buni concurenți, fiind, prin urmare, răsplătiți cu portocale, bomboane, iconițe, diplome și multe binecuvântări mijlocite de cei doi sfinți sărbătoriți. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii