Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:11 25 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiții de Sfântul Nicolae, la Liceul Lucian Blaga din Constanța

ro

05 Dec, 2018 18:49 865 Marime text
Săptamâna aceasta, în sala de festivități a Liceului Teoretic Lucian Blaga, a avut loc activitatea-concurs de religie, ,,De la Sf. Andrei la Sf. Nicolae - Creștinarea spațiului dobrogean”, coordonată de prof. Nicoleta Măldăianu și  prof. Iuliana Voicu, activitate ce face parte din proiectul interdisciplinar: Cunoscând istoria, ne cinstim eroii, potrivit unui comunicat din partea Liceului Lucian Blaga din Constanța. 

Astfel, echipele de câte cinci elevi de la clasele a V-a și a VI-a au avut probe variate în care au dovedit că au cunoștințe demne de a fi împărtășite: proba scrisă de cunoștințe despre Sf. Apostol Andrei și Sf. Nicolae, ocrotitorul copiilor, proba orală de cunoștințe cu întrebări-fulger, proba de creație (realizarea unei poezii din cinci versuri, pornind de trei cuvinte-cheie), iar, la final, prezentarea proiectelor realizate, în prealabil, de fiecare echipă.

 Copiii au fost documentați în legătură cu tradițiile populare de Sfântul Andrei și cu minunile SfântuluiNicolae. Foarte iubit de copii, Sfântul Nicolae e cunoscut ca aducător de daruri sau de nuielușe.

La primul sinod ecumenic ținut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă.

Astfel, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviți cu o joardă în semn de avertisment. Tot tradiția spune că nuielușa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Nașterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul "a mijlocit" iertarea celui care a fost lovit. 

Din fericire, copiii care au participat la concurs au fost cuminți și buni competitori, fiind, prin urmare, răsplătiți cu portocale, covrigi, iconițe, diplome și multe binecuvântări mijlocite de cei doi sfinți sărbătoriți.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii