Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:11 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evaluarea Activităţii Serviciului Judeţean Anticorupţie Constanţa în anul 2012

ro

30 Jan, 2013 20:41 2319 Marime text

Activitatea Serviciului Judeţean Anticorupţie Constanţa, aferentă anului 2012, se caracterizează prin continuitate lucrativă şi determinare instituţională.

Rezultatele pozitive obţinute în anul 2012 reprezintă o extensie a traiectoriei profesionale iniţiate în anii precedenţi. S-a acţionat preponderent în plan preventiv, fiind adoptate instrumente de lucru menite să genereze o bună conştientizare a lucrătorilor ministerului în ceea ce priveşte consecinţele implicării în acte de corupţie, iar în plan investigativ şi procedural s-a reuşit instrumentarea unor dosare complexe şi dificile.

Astfel, în anul 2012, activitatea de prevenire a fost materializată în 111 activităţi de prevenire la care au participat 2694 lucrători M.A.I. (515 cu funcţii de conducere şi 2179 cu funcţie de execuţie)

Printre activităţile semnificative organizate pe linie preventivă se evidenţiază activităţile de instruire desfăşurate cu personalul de ordine publică în baza Planului comun de măsuri privind prevenirea faptelor de corupţie în rândul personalului din cadrul formaţiunilor de ordine publică, încheiat între D.G.A. şi I.G.P.R cât şi activităţile de informare realizate cu personalul cu funcţii de conducere din toate structurile M.A.I. din judeţul Constanţa, în baza Notei-Raport privind desfăşurarea unor activităţi de informare în domeniul prevenirii corupţiei cu personalul de conducere din cadrul M.A.I, document aprobat de ministrul afacerilor interne.

În ceea ce priveşte activitatea de relaţii cu publicul, în perioada analizată, S.J.A. Constanţa a primit 43 petiţii toate soluţionate conform prevederilor legale în vigoare.

S-au primit 15 sesizări efectuate la linia gratuită TELVERDE din care, 5 au condus la iniţierea unor dosare penale.

Una din componentele principale ale activităţii D.G.A. în anul 2012 a fost reprezentată de activitatea de combaterea actelor de corupţie în care au fost implicaţi lucrători ai ministerului.

Astfel, s-au înregistrat un număr de 77 dosare penale şi 109 delegări de competenţă,, 43 dintre acestea fiind din sesizarea proprie a Serviciului Judeţean Anticorupţie Constanţa.

Pe genuri de infracţiuni, au fost instrumentate 52 dosare penale ( 32 luare de mită, 10 dare de mită, 8 trafic de influenţă şi 2 la legea 78 din 2000) pentru infracţiuni de corupţie precum şi 25 dosare penale pentru alte infracţiuni.

Ca urmare a activităţilor procedurale întreprinse de către poliţia judiciară a S.J.A., procurorii au dispus începerea urmăririi penale în 27 dosare, respectiv de către DNA în 7 dosare iar P.Î.C.C.J.- unităţi teritoriale în 20 de dosare

În ceea ce priveşte activitatea de prindere în flagrant, S.J.A. Constanţa a organizat şi derulat 12 astfel de acţiuni, din care 8 la solicitarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa şi 4 la solicitarea D.N.A. - S.T. Constanţa. Urmare a acţiunilor de flagrant, au fost reţinute 19 persoane din care:1 ofiţer de poliţie, 1 agent de poliţie, 1 agent din cadrul penitenciarului, 1 funcţionar public şi 15 civili.

În cursul anului 2012 s-a remarcat o menţinere a cazurilor în care poliţiştii au denunţat intenţia unor persoane de a le oferi mită. Astfel, un număr de 10 dosare penale au fost constituite ca urmare a autodenunţurilor făcute de lucrători de poliţie.

În ceea ce priveşte soluţiile dispuse, se evidenţiază cele 16 rechizitorii prin care au fost sesizate instanţele de judecată, 39 de persoane au fost trimise în judecată, din care 10 lucrători de poliţie

În ceea ce priveşte calitatea procesuală a persoanelor asupra cărora au fost efectuate cercetări în cadrul lucrărilor şi dosarelor penale sus-menţionate, precizăm:

- au fost efectuate cercetări cu privire la 177 persoane, din care 48 a reprezentat personal al M.A.I.

- ca urmare a activităţilor procedurale derulate, au fost învinuite 110 persoane, iar 97 dintre acestea au fost puse sub inculpare ( 27 personal MAI şi 70 civili)

Cazuri reprezentative din activitatea de combatere desfăşurată de către S.J.A. Constanţa în anul 2012

1. La nivelul D.G.A. - Constanţa s-au derulat activităţi de cercetare în dosarul penal

înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, în care a fost documentată asocierea în vederea comiterii de infracţiuni a unor persoane sprijinite de lucrători M.A.I. cu atribuţii de serviciu în Portul Constanţa şi în imediata vecinătate.

Astfel, la data de 20.03.2012, în baza ordonanţei de delegare lucrătorii de poliţie judiciară ai D.G.A., în cooperare cu I.P.J. Constanţa, I.J.J. Constanţa şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Constanţa, au efectuat 11 percheziţii domiciliare sau la locurile de muncă ale membrilor grupului. În cauză au fost învinuite 39 persoane, dintre care 12 agenţi de poliţie. Cu ocazia efectuării percheziţiilor au fost depistate 58 de tone îngrăşăminte chimice de diferite tipuri, cercetările urmând a stabili provenienţa acestora. S-au mai găsit sigilii tip C.F.R. şi diferite înscrisuri.

Din probatoriul administrat în cauză s-a stabilit comiterea următoarelor infracţiuni:

asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, folosirea în orice mod, direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, furt calificat, complicitate la furt calificat, luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Instanţa de judecată a dispus arestarea preventivă a 20 de persoane din cadrul grupului infracţional, dintre care 7 agenţi de poliţie (5 de la Serviciul Poliţiei Transporturi Maritime

Constanţa, 1 de la Garda de Coastă - Grupul de Nave Constanţa şi 1 de la Secţia 5 de Poliţie

Constanţa).

2. La data de 02.04.2012, lucrătorii D.G.A. - Constanţa, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.N.A., au prins în flagrant un controlor vamal în timp ce primea drept mită 700 USD.

În fapt, un reprezentant al unei societăţi comerciale cu activitate de import-export, a formulat un denunţ penal împotriva a doi cetăţeni şi a unor lucrători vamali, care i-au pretins 1.000 dolari, pentru a nu efectua control fizic amănunţit asupra unui container şi pentru a-i facilita trecerea prin vamă.

Fiind sesizată structura de parchet, a fost organizat şi desfăşurat flagrantul asupra

controlorul vamal S.V., destinatarul final al sumei de bani dată drept mită. La percheziţie au fost descoperite sumele de 5.000 USD şi 6.600 lei, care au fost indisponibilizate de procuror pentru stabilirea provenienţei. Persoanelor în cauză li s-a întocmit dosar penal, iar vameşul a fost prezentat instanţei de judecată, fiind dispusă arestarea preventivă.

3. La data de 16.06.2012, poliţiştii D.G.A. - Constanţa, sub coordonarea procurorilor D.N.A., au prins în flagrant un ofiţer de poliţie în timp ce primea mită 4.000 de euro de la un om de afaceri.

În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada 03-14.05.2012, inculpatul P.A., prevalându-se de calitatea de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul I.P.J. Constanţa, Serviciul de Investigare a Fraudelor, a pretins de la un administrator de societate comercială, denunţător în cauză, remiterea unor sume de bani, respectiv 25.000 euro, pentru a interveni pe lângă şefii ierarhici, în vederea clasării unei lucrări.

De asemenea, în perioada 14-15 iunie 2012, poliţistul a pretins remiterea a încă 4.000 euro, pentru a interveni pe lângă un alt ofiţer de poliţie judiciară din cadrul aceluiaşi serviciu.

Fiind prezentat la Curtea de Apel Constanţa, instanţa a hotărât cercetarea inculpatului în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

4. La data de 02.07.2012, ofiţerii D.G.A. Constanţa, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, au prins în flagrant un funcţionar din cadrul 3 Primăriei Eforie, precum şi alte patru persoane, care cereau sume cuprinse între 2.000 şi 3.000 de euro, pentru a facilita acordarea de autorizaţii de funcţionare şi spaţii comerciale de închiriat, aflate pe raza localităţii Eforie, în perioada sezonului estival. La data de 26.06.2012, au fost prinşi în flagrant:

- C.C. ce primea suma de 2.000 euro,

- V.C. şi S.I.I. în timp ce primeau suma de 1.800 de euro,

- P.M., inspector din cadrul Primăriei Eforie, primind suma de 18.000 lei.

În sarcina inculpaţilor au fost reţinute infracţiunile: abuz în serviciu, luare de mită şi trafic de influenţă şi evaziune fiscală. Tribunalul Constanţa a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile a inculpaţilor P.M., D.B., V.C. De asemenea, au fost efectuate două percheziţii domiciliare la locuinţele inc. P.M. şi D.B.

5. La data de 05.07.2012, ofiţerii D.G.A. - Constanţa şi Tulcea acţionând sub coordonarea procurorului de caz din cadrul D.I.I.C.O.T.- S.T. Constanţa, au efectuat 5 percheziţii domiciliare la locuinţele şi societăţile comerciale aparţinând unor persoane cercetate sub aspectul comiterii infracţiunilor prev. de art. 7 din Legea nr. 39/2003, art. 9, lit. a din Legea nr. 241/2005 şi art. 273 din Legea nr. 86/2006.

În fapt, la data de 03.07.2012 procurorul a început urmărirea penală împotriva a 8

persoane care au constituit un grup infracţional care acţionează în sensul introducerii în mod ilegal pe teritoriul României a unor însemnate cantităţi de ţigări în Zona Liberă Agigea, depunând la autoritatea vamală documente falsificate, pentru a se autoriza tranzitul între zonele libere Agigea şi Curtici-Arad, cât şi pe teritoriul Comunităţii Europene.

Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare, au fost ridicate în vederea continuării

cercetărilor mai multe înscrisuri, sisteme de calcul, bunuri şi sume de bani, astfel: 5800 bax-uri ţigarete diferite mărci, 232.150 lei, 30 gr. substanţă vegetală suspectă a fi drog de mare risc, documente contabile şi ştampile aflate la alte persoane decât reprezentanţii societăţilor comerciale.

Procurorul de caz a instituit sechestru asigurator asupra unui număr de 18 imobile situate pe raza municipiului Constanţa, reprezentând sedii de societăţi comerciale, puncte de lucru ale acestora şi locuinţe ale persoanelor suspecte cercetate.

6. Poliţiştii din cadrul D.G.A. - Constanţa au participat sub coordonarea D.N.A. alături de alte forţe implicate, la instrumentarea unui dosar penal ce a vizat destructurarea unui grup infracţional cu preocupări în sfera evaziunii fiscale cu produse petroliere. Astfel, în perioada mai 2011 - iulie 2012, cei în cauză au constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată ce viza sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 euro

reprezentând accize şi TVA neachitate. Din grupul infracţional fac parte: fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, fostul şef al A.N.A.F., fostul şef de cabinet al şefului A.N.A.F. şi fostul şef al S.I.P.I. Constanţa. În cauză instanţa a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a opt persoane reţinute.

Cetăţenii care doresc să sesizeze fapte de corupţie săvârşite de către personalul Ministerului Afacerilor Interne, se pot prezenta de luni până vineri între orele 08-16 la sediul Serviciului Judeţean Anticorupţie Constanţa, Aleea Zmeurei nr. 3, (în incinta Gărzii de Coastă Constanţa), la nr. de telefon/fax 0241647495 şi la linia gratuită TELVERDE 0800.806.806, operaţională non stop.

SERVICIUL JUDEŢEAN ANTICORUPŢIE CONSTANŢA
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii