Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:59 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa DIICOT 24.02.2016

ro

24 Feb, 2016 11:45 1477 Marime text

    La data de 24.02.2016 procurorii  DI.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Galați împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi au efectuat un număr de 39 de percheziţii  domiciliare precum şi la sediile unor societăţi comerciale de pe raza judeţelor Galaţi, Brăila, Vrancea şi a municipiului Bucureşti în scopul destructurării unui grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

    În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2011 – 2015 membrii grupului infracţional organizat au creat un circuit de societăţi comerciale de „tip bidon” şi „tip tampon” prin intermediul cărora s-au emis facturi și documente contabile prin care se atesta, în mod nereal, achiziţionarea de mărfuri și servicii de către alte 16 societăți comerciale controlate de aceștia.

    Practic, societăţile comerciale beneficiare erau „alimentate” cu facturi ce atestau, în mod nereal, achiziţia de mărfuri şi servicii de o societate comercială de „tip tampon”, coordonată de membrii din nucleul de conducere al grupului infracţional organizat. Pentru a crea o aparenţă de legalitate membrii din nucleul de conducere al grupului infracţional au organizat „alimentarea” cu facturi şi documente a societăţii comerciale de „tip tampon” de la un lanţ de 14 societăţi comerciale de „tip bidon”, controlate de aceştia, prin intermediul altor membri ai grupului infracţional cărora le revenea acest rol, în ierarhia angrenajului infracţional.

    Membrii grupului infracţional au creat şi un circuit financiar paralel prin intermediul căruia administratorii societăţilor comerciale beneficiare virau sumele de bani către societatea comercială de „tip tampon” pentru a crea o aparenţă de legalitate a circuitului economic, aceste sume de bani fiind fie retrase, în numerar, din conturile deţinute de acest din urmă tip de societate comercială, fie erau redirecţionate către conturile societăţile comerciale de „tip bidon” de unde erau retrase, în numerar, de către membrii grupului infracţional care controlau aceste societăţi comerciale.

    Prejudicial cauzat bugetului de stat este în sumă de peste 96.000.000 lei, respectiv peste 21.300.000 euro.

    În vederea audierii şi a dispunerii măsurilor legale vor fi conduse la sediul DIICOT ST Galaţi un număr de peste 85 de persoane.

    Cauza a fost formată urmare a sesizării Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

    Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

    Acţiunea este desfăşurată cu sprijinul lucrătorilor din cadrul DCCO, BCCO Bacău, BCCO Constanţa şi IPJ Galaţi.

    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii