Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:28 24 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele executiv al IICCMER cere coaliției de guvernare adoptarea de urgență a unei inițiative care să interzică simbolurile comuniste

ro

23 Jul, 2025 19:09 253 Marime text
Foto: FacebookProf.univ.dr. Florin-Daniel Șandru, președintele executiv al IICCMER a transmis o scrisoare publică adresată reprezentanților partidelor politice care formează Coaliția de Guvernare prin care solicită adoptarea de urgență a unei inițiative legislative care să interzică simbolurile regimului totalitar comunist și cultul persoanelor care l-au susținut.

În documentul citat se arată că, în contextul recentului eveniment care a avut loc la Palatul Victoria, marți 22.07.2025, unde Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a prezentat rezultatele sondajului privind nostalgia pentru comunism și având în vedere dezbaterile și analizele precedente, IICCMER consideră imperativă demararea unor măsuri legislative ferme pentru a contracara această tendință periculoasă.

Datele prezentate, precum și opiniile exprimate de specialiști, evidențiază clar necesitatea adoptării urgente a unei legi care să interzică simbolurile regimului totalitar comunist și cultul persoanelor care l-au susținut. Istoria nu se repetă identic, dar se poate reactiva și poate fi manipulată, mai ales într-un prezent vulnerabil. Într-o societate democratică, memoria nu este doar o datorie, ci un instrument esențial al consolidării valorilor democratice și al prevenirii reapariției extremismelor.

Este extrem de important să înțelegem că, în condițiile în care extremismul și rescrierea falsă a trecutului devin tot mai frecvente, lipsa unei astfel de legislații poate duce la reactivarea simbolurilor și ideologiilor totalitare, cu consecințe greu de controlat asupra stabilității sociale și a coeziunii naționale. Pentru a preveni această situație, este obligatoriu ca Parlamentul să adopte legea fără întârziere, oferindu-ne un cadru clar pentru respingerea oficială a oricărei forme de glorificare a regimului comunist.

Considerăm memoria drept o formă de justiție și atunci angajamentul nostru în apărarea acestei memorii devine, inevitabil, un act de responsabilitate morală. Într-o perioadă în care valorile fundamentale ale democrației sunt tot mai des puse la încercare de un val de extremism și de rescriere periculoasă a trecutului, adoptarea unei astfel de legi devine nu doar o necesitate, ci o prioritate urgentă.

Dorim să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că amânarea acestei decizii poate avea consecințe grave pentru societatea noastră, inclusiv riscul de a legitima, chiar și involuntar, idei totalitare și de a submina eforturile de consolidare a culturii democratice autentice. Este momentul să acționăm cu responsabilitate și curaj pentru a proteja valorile fundamentale ale națiunii noastre. În același timp, aceste valori ne cer să respectăm memoria tuturor victimelor regimurilor autoritariste din istoria României. Demersul nostru nu se dorește unul care să trivializeze și să compare suferința victimelor Holocaustului cu cele ale regimului comunist, folosind un discurs din sfera ,,martirologiei competitive’’, așa cum a fost ea definită de profesorul Michael Shafir.

Ceea ce ne dorim este să oprim propagarea în spațiul public a simbolurilor legitimatoare pentru un regim care a produs suferință și a distorsionat înțelegerea adevărului, cu consecințe până astăzi.

Prin urmare, solicităm respectuos tuturor reprezentanților partidelor politice care formează Coaliția de Guvernare să inițieze, cu responsabilitate și celeritate, diligențele necesare pentru ca Parlamentul României să adopte fără întârziere această lege esențială pentru viitorul democrației noastre.

Ne angajăm să punem la dispoziție expertiza specialiștilor IICCMER în acest demers.


Este momentul ca, împreună, să reafirmăm angajamentul nostru față de valorile democratice, respectul pentru istorie și responsabilitatea față de viitorul țării, transmite Prof.univ.dr. Florin-Daniel Șandru, președintele executiv al IICCMER. 

Citește și. 

Nicușor Dan, despre rezultatele sondajelor INSCOP și IICMER - „Mă îngrijorează profund rezultatele studiului prezentat astăzi”

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii