Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:27 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drept la Replica la articolul Telegraf 21 martie 2009

ro

23 Mar, 2009 14:42 2095 Marime text

21 Martie 2009

Comunicat de Presa  -  Drept la Replica la articolul Telegraf 21 martie 2009 – “ IMM-urile s-au răzgîndit în privinţa tichetelor de vacanţă „

          Patronatul ANAT  - care a initiat  ,  in urma cu 5 ani ,  Proiectul Legii Tichetelor de Vacanta  , si care a  colaborat  , in activitatea de lobby  si  advocacy  in acest demers -  cu toate Patronatele din Turism ,  cu  Confederatiile sindicale  , cu  Camerele  de de Comert   teritoriale  si a Romaniei   - ceea ce a determinat  in final un real si eficient parteneriat  , finalizat prin  adoptarea OUG nr 8 / 2009    - contesta  fundamentarea declaratiilor Domnului  Ovidiu Nicolescu ,  Presedintele CNIPMMR  , publicate  in articolul din cotidianul Telegraf , 21 martie 2009 .

         Declaratiile Presedintelui CNIPMMR  sunt neconforme cu realitatea  , intrucat  IMM – urile , societatile comerciale cu capital privat  -  nu sunt obligate sa  acorde salariatilor tichete de vacanta ,  neexistand nici o prevedere  in acest sens in Ordonanta de Urgenta nr. 8 / 2009  , si nici in Normele de aplicare .

         Dimpotriva ,  apreciem ca IMM –urile  vor fi interesate sa ofere aceasta componenta de pachet salarial ,  dat fiind ca – pentru acordarea de tichete de vacanta , angajatorii nu vor mai plati si  impozite catre stat .
         Este evident  ca tot mai multi dintre angajatori vor prefera sa acorde salariatilor tichete de vacanta , si nu majorari de salarii , intrucat pentru orice majorare de salariu – angajatorii vor suporta si impozitul aferent , ceea ce s-ar constitui int-un efort financiar  mult mai mare .

         Mai mult , in procesul de initiativa legislativa ,  ANAT  a  exclus prevederea initiala conform  careia  trebuiau sa contribuie si salariatii  la constituirea  Fondului pentru  achizitionarea Tichetelor de vacanta  .

        Amendamentul   propus de ANAT  si partenerii sai in acest sens , acceptat prin continutul OUG , a avut in vedere tocmai cunoasterea situatiei reale din domeniul IMM – urilor .

       Initiativa ANAT privind Tichete de Vacanta are la baza un studiu al Grupului  de economie aplicata , bunele practici europene in domeniu , si  - nu in ultimul rand , vine sa sustina turismul si economia romaneasca intr-un moment  economic  critic , in care competitia pe piata international de  profil este   mai  acerba ca niciodata .
  
         Totodata , dorim sa reamintim  Domnului   Ovidiu Nicolescu ca  90 % din agentiile de turism  - membre ale Patronatului ANAT  si  cele mai multe dintre societatile  hoteliere  -  fac parte din categoria   IMM – uri , si , ca atare , ii  solicitam ferm , pe aceasta  cale , sa  ia  in considerare   punctul de vedere  oficial al IMM –urilor din turism  - pe care  Domnia sa nu le-a consultat .

          Totusi , cunoscand expertiza Domnului Nicolescu in domeniul managementului firmelor ,  apreciem ca , in  conditiile   unei atitudini pozitive , Domnia sa poate sesiza  cu usurinta    efectul multiplicator   al dezvoltarii circulatiei turistice interne  -  in rimul rand asupra IMM – urilor   -  fie ca vorbim de pestatori de servicii turistice  , fie ca vorbim de sfera operatorilor din domeniul comercial , de cea  a agentiilor de turism  , sau de cea a producatorilor  de produse mestesugaresti , de exemplu .

         Altfel spus ,  principalii beneficiari  ai noii  masuri  legislative vor fi – in primul rand , IMM –urile  -  in numele carora  Presedintele Nicolescu  isi prezinta opiniile .

          Experienta dovedita in realizarea acestui Proiect ne determina sa invitam pe dl . Nicolescu   la  un parteneriat in implementarea cat mai grabnica a  acestui act normativ si ,  intr-o perspectiva cat mai apropiata , invitam CNIPMMR   sa devina  membru asociat in ANAT ,  iar ANAT isi propune sa devina membru asociat in CNIPMMR .
         
        ANAT   ,  Federatia Asociatiilor de Promovare a Turismului din Romania , Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral  , precum si Patronatele Hoteliere  de pe Litoral  -  saluta  demersul Guvernului , realizat prin Ministerul Turismului , condus de  Doamna   Ministru Elena Udrea , si vor  continua  sa  militeze pentru ca  , in procesul legislativ in Parlament   , Ordonanta de Urgenta  fie adoptata ca Lege ,

Corina Martin

Presedinte ANAT Sud Est
Presedinte Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului  LITORAL
Presedinte Federatia Asociatiilor de Promovare a Turismului   din Romania ( F.A.P.T.)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii