Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:06 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Simptomele cancerului pulmonar

ro

16 Jun, 2014 00:00 2217 Marime text
Cancerul pulmonar, una dintre principalele cauze de deces, este determinat de un viciu larg răspândit, fumatul. S-a dovedit că 9 din 10 pacienţi diagnosticaţi cu această gravă afecţiune sunt fumători. Deşi 5% dintre pacienţii care suferă de cancer la plămâni nu prezintă niciun simptom la data diagnosticării, acest tip de cancer poate fi determinat, în cele mai multe cazuri, după anumite simptome specifice.

Tusea iritativă, violentă, apărută brusc, sau cea normală, care s-a accentuat în ultimul timp, a unui fumător sunt primele semnale de alarmă.
Expectoraţia cu sânge, denumită de medici hemoptizie, este un simptom des întâlnit în acest caz. Este determinată de apariţia unor leziuni ulcerative ale mucoasei bronşice, iar cantitatea de sânge expectorată este mai puţin importantă, deoarece acesta este semnul care, de obicei, alarmează pacientul.
Durerile toracice apar la aproximativ un sfert dintre pacienţi, atunci când structurile din jurul plămânilor sunt afectate prin invazie tumorală, şi sunt, adesea, cronice.
Dificultăţile de respiraţie (dispaneea) apar în cazurile evoluate ale afecţiunii, din cauza obstrucţionării şi a compresionării uneia dintre bronhiile mari. De cele mai multe ori, sunt însoţite de o şuierătură respiratorie.

De asemenea, infecţiile pulmonare repetate, precum pneumoniile sau bronşitele, trag un semnal de alarmă asupra unei posibile afecţiuni.
Cancerul pulmonar poate fi diagnosticat prin radiografie toracică, tomografie computerizată, rezonanţă magnetică nucleară, bronhoscopie, bronhografie lipoidală, biopsie percutantă transtoracică, prin examinarea sputei sau a lichidului pleural (acolo unde este cazul), prin scintigrafie osoasă sau teste de sânge.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii