Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:54 18 02 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Un renumit compozitor a pierdut lupta cu cancerul

ro

06 Nov, 2016 16:48 1498 Marime text
Compozitorul Jean-Jacques Perrey, pionier al muzicii electronice, a murit la vârsta de 87 de ani.

Jean-Jacques Perrey, compozitor francez, pionier al muzicii electronice, a murit la vârsta de 87 de ani, a confirmat fiica artistului pentru rollingstone.com. Jean-Jacques Perrey a murit vineri, în casa sa din Elveţia, în urma unui cancer pulmonar, informează România TV.

Născut pe 20 ianuarie 1929, Perrey a fost unul dintre primii artişti din Europa care au adoptat muzica electronică. A renunţat la studiile medicale pe care le făcea la începutul anilor 1950, pentru a urma o carieră în muzică şi s-a remarcat prin compunerea cu ajutorul unor instrumente precum clapele Ondioline.

În anii 1960 s-a mutat în Statele Unite, unde a început colaborarea cu Gershon Kingsley, compozitor. Parteneriatul a dus la apariţia mai multor albume deschizătoare de drumuri, scrie consequenceofsound.net. În acestea, ”The In Sound from the Way Out” (1966) şi ”Kaleidoscopic Vibrations: Electronic Pop Music from Way Out” (1967), înregistrate înainte ca primul sintetizator Moog să apară, în 1967.

Perrey and Kingsley au fost printre primi artişti care au înregistrat muzică electronică pentru mase şi pe care au promovat-o ca ”pop”.

Prietenia cu Robert Moog l-a făcut pe Perrey să devină unul dintre primii artişti care a înregistrat cu un sintetizator Moog. El a experimentat şi cu ajutorul altor instrumente pentru a compune muzică ce nu se mai auzise vreodată.

Cea mai prolifică perioadă a compozitorului a fost în anii 1970, când a lansat mai multe albume solo, bazate pe sintetizatoarele Moog, precum ”Moog Sensations” (1971) şi ”Moog Mig Mag Moog” (1974)

Recent, el a lucrat şi înregistrat cu artistul francez David Chazam.

Compoziţiile lui Perrey au inspirat şi nume din alte zone muzicale decât cea electronică. Grupul The Beatles a preluat sample-ul piesei “Baroque Hoedown”, scrisă de Perrey and Kingsley, pentru cântecul “Helter Skelter”, dar şi artişti hip-hop precum Gang Starr, pentru “Just to Get a Rep”, şi House of Pain, cu ”Fed Up (Remix)”, s-au inspirat din creaţia lui.

Totuşi, cea mai mare apreciere pe care a primit-o Perrey a venit din partea grupului Beastie Boys, care a lansat albumul instrumental ”The In Sound from Way Out!” (1996), tribut adus duo-ului Perrey and Kingsley.

“Baroque Hoedown” a fost folosită timp de decenii pentru Main Street Electrical Parade organizată de Disneyland.


 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii