Ziua Dobrogei, 139 ani
14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
06:57 20 10 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Prazul, o legumă minune care „luptă” cu cancerul

ro

25 Apr, 2017 00:00 2659 Marime text
Prazul conţine apă 87-90%, hidraţi de carbon, proteine, glucide, lipide, glucoză, fructoză, zaharoză, grăsimi, substanţe minerale (potasiu, calciu, fosfor, clor, magneziu, sodiu), ulei volatil, saponine şi vitamine (C, PP, B6).

Planta are rol antiseptic, bacteriostatic, stimulează imunitatea, scade riscul cancerului de colon, prostată, sân, ovarian, are efecte laxative, vermifug, emolient, efect expectorant, diuretic, favorizează eliminarea toxinelor din organism, lubrefiază pereţii intestinali, grăbeşte evacuarea intestinelor antiinflamator, antiseptic, carminativ, hipotensiv, stomahic, diuretic, expectorant, hipogliceminant, tonic şi vasodilatator, conform csid.ro.

Consumat ca atare prazul sau decoctul din frunze poate ajuta la înlăturarea gripei, anginei, afecţiunilor cardiace, arterite, astmului bronşic, bronşitelor, traheitelor, laringitelor, constipaţiei, enterocolitelor, atoniei digestive, fermentaţiilor intestinale şi aa altor tulburări digestive.

În uz extern, sub formă de cataplasmă, compresă, spălături locale, planta ajută la vindecarea furunculelor, plăgilor, panariţiului, abceselor şi piodermitei.
Cataplasmele din frunze de praz sunt recomandate în cazul tenurilor acneice şi cuperotice. Sucul de praz cu lapte sau zer se aplică pe ten contra pielii înroşite şi a erupţiilor fetei. De asemenea, din sucul amestecat cu miez de pâine se obţine o pastă care grăbeşte colectarea în abcese şi furuncule.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii