Ziua Dobrogei, 139 ani
14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
07:01 19 10 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Sănătate Consumul de pătrunjel are efecte benefice în afecţiuni grave

ro

28 Jul, 2015 13:44 899 Marime text
Pătrunjelul, o plantă bianuală, conţine vitamina C (de patru ori mai mult decât portocalele), vitamina A, clorofilă, carotenoizi, proteine, enzime, apeină, ulei eteric şi minerale, precum fier, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru şi iod. Pătrunjelul are proprietăţi stomahice, laxative, antiseptice, depurative, antitoxice, hipotensive, vasodilatatoare şi vermifuge.
 
Consumul de pătrunjel are efecte benefice în steatoză hepatică, hepatită cronică, atonia vezicii biliare, dischinezie biliară, lipsa poftei de mâncare, intoxicaţii cu exces de alcool, tutun şi cafea, paraziţi intestinali, dar şi în înlăturarea mirosului neplăcut al gurii. În plus, pătrunjelul scade tensiunea arterială, combate depresiile psihice, astenia, alergiile, nevralgiile, stările de nervozitate şi iritabilitatea excesivă.
 
Cataplasmele din frunze proaspete de pătrunjel sunt eficiente în cicatrizarea şi combaterea plăgilor, rănilor, echimozelor, contuziilor, pistruilor şi înţepăturilor de insecte. Datorită proprietăţilor diuretice şi antiinfecţioase, această plantă acţionează în combaterea litiazei renale, edemelor renale şi retenţiei urinare, prin stimularea eliminării urinei şi a acidului uric. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii