Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:39 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

The Times „Copiii lui Ceausescu" platesc inca pretul politicilor sociale dezastruoase

ro

13 Dec, 2009 16:05 735 Marime text

La douăzeci de ani de la căderea comunismului în România, 'copiii lui Ceauşescu', orfani sau abandonaţi de părinţii lor, plătesc încă preţul politicilor sociale dezastruoase din era comunistă, notează cotidianul britanic The Times, într-un reportaj realizat la Târgu Mureş.

Întâlnirea cu aceşti copii, scrie The Times, relevă ironia faptului că o explozie forţată a populaţiei, menită să crească forţa de lucru a României, a lăsat o întreagă generaţie incapabilă să se întreţină singură. Contracepţia era ilegală în timpul comunismului, astfel încât multe femei, aflate într-o stare de sărăcie extremă, îşi abandonau copiii în de acum notoriile orfelinate, cărora le lipseau mijloacele pentru a oferi o îngrijire de bază.

Romania va celebra în acest an 20 de ani de la căderea comunismului ca o naţiune foarte diferită de cea care a trăit cea mai sângeroasă revoluţie de la căderea Zidului Berlinului. România este în prezent membră a UE şi NATO, şi se poate lăuda cu apariţia unei clase de mijloc. În afara oraşelor însă, căruţele trase de cai plini de noroi împart drumurile cu BMW-uri şi cu alte maşini scumpe. Centrele oraşelor se pot mândri cu mall-uri, magazine de suveniruri şi de vinuri, dovezi că România s-a bucurat de cinci ani de creştere economică rapidă înainte de criză.

Unii tineri reuşesc însă să iasă abia acum din umbra experimentului lui Ceauşescu cu stalinismul cultului personalităţii. Adela Răduţ este o tânără seropozitivă, născută la puţin timp înainte ca dictatorul Nicolae Ceauşescu şi soţia sa să fie împuşcaţi în ziua de Crăciun a anului 1989. Copilăria sa a fost petrecută în 'secţia ascunsă' a spitalului de boli infecţioase din Târgu Mureş, unde şi-a cunoscut şi viitorul soţ, tot un tânăr seropozitiv, căruia în curând îi va dărui un copil.

Până la căsătoria sa în luna iunie a acestui an, Adela a trăit la Casa Iona (susţinută de o fundaţie scoţiană), de care se ocupă Ibi Ungur, o femeie de o carismă extraordinară, care a renunţat la meseria de economist pentru a-i transfera şi îngriji în ultimii opt ani pe toţi cei 24 de 'copii 'din secţia spitalului amintit în această casă.

Se estimează că în prezent în România trăiesc aproximativ 7.000 de adolescenţi şi de adulţi tineri cu HIV. Ei sunt supravieţuitorii de la începutul anilor 1990, atunci când tranfuziile de sânge se foloseau, fără a fi nevoie, pentru a le da mai multă putere copiilor slabi sau anemici, foarte mulţi copii fiind vaccinaţi cu aceeaşi seringă murdară. Rezultatul a fost o epidemie, peste jumătate din copii infectaţi cu HIV în Europa fiind din România.

În prezent, aminteşte The Times, România este una dintre puţinele ţări care oferă medicamente gratis pentru bolnavii săi de SIDA, deşi cei care se ocupă de îngrijirea acestora susţin că recentele întârzieri în furnizarea medicamentelor au perturbat tratamentul 'copiilor'.

AGERPRES

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii