Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:01 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial kurd Bătălia pentru Mosul va fi de proporții, o luptă corp la corp

ro

22 Oct, 2016 22:23 2044 Marime text
Bătălia pentru Mosul, ultimul bastion important în Irak al grupării jihadiste Stat Islamic, va fi de proporții și nu se va încheia prea curând, în pofida faptului că forțele irakiene continuă să avanseze, a declarat sâmbătă într-un interviu pentru Reuters ministrul de interne și al apărării din guvernul regional kurd, Karim Sinjari.
 
Karim Sinjari a avertizat că luptătorii din Stat Islamic - al căror număr este estimat între 4.000 și 8.000 de indivizi - vor riposta cu ferocitate dat fiind faptul că orașul Mosul are valoare simbolică pentru extremiștii sunniți.
 
„Dacă rezistă în oraș, în special în vechiul Mosul, va fi o luptă de proporții... Străzile sunt foarte mici, foarte înguste. Nu poți intra cu vehicule, nu poți intra cu tancuri. Deci va fi o luptă corp la corp”, a avertizat el, potrivit Agerpres.
 
Liderul grupării Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a declarat înființarea unui "califat" la Mosul și s-a autointitulat lider al musulmanilor din întreaga lume, după ce luptătorii săi au cucerit cel de-al doilea oraș ca mărime din Irak, în 2014.
 
„Dacă Mosulul este terminat, califatul pe care l-au anunțat este terminat. Dacă pierd în Mosul, nu le mai rămâne nimic, doar Raqqa”, oraș sirian, un alt bastion important al Stat Islamic, a spus Sinjari. „Vor trebui să meargă în Siria. Vor fi încercuiți într-o singură zonă”, a adăugat el.
 
Beneficiind de sprijin aerian și terestru din partea coaliției conduse de SUA, forțele irakiene formate din aproape 30.000 de militari, cărora li se alătură forțele speciale ale Statelor Unite ale Americii protejate din aer de avioane americane, franceze și britanice, sunt gata să intre în Mosul pentru a recăpăta controlul asupra orașului, după ce au reușit să preia controlul în Fallujah și la Ramadi, la vest de Bagdad, și după ce au capturat bastionul sunnit de la Tikrit, din centrul Irakului.
 
„Cred că (bătălia pentru Mosul) va fi mai lungă decât cea pentru Fallujah și Tikrit, Mosulul este un oraș mare”, avertizează Sinjari. Până acum, forțele kurde au capturat 20 de sate, iar armata irakiană a preluat controlul asupra a 10 sate, spune el.
 
Nu este clar dacă Al-Baghdadi, un irakian care a executat o condamnare într-o închisoare militară a SUA din Irak, va risca moartea sau capturarea și se va alătura luptătorilor săi în bătălia pentru Mosul, oraș predominant sunnit, unde trăiesc peste 1,5 milioane de oameni.
 
„Potrivit unor informații neconfirmate, Abu Bakr s-a aflat în Mosul în urmă cu trei zile. Oamenii l-au văzut vizitându-și luptătorii și încurajându-i. Nu suntem siguri că a fost într-adevăr prezent, asta-i informația pe care o avem”, a explicat Sinjari.
 
Forțele irakiene nu vor fi capabile să învingă Stat Islamic fără ajutor din interior, informatori sau spioni, și fără cooperarea cu triburile sunnite, mai spune el. Gruparea jihadistă, din care fac parte foști ofițeri sunniți din armata fostului dictator irakian Saddam Hussein, a construit tunele subterane și a săpat tranșee în jurul orașului Mosul, pe care le-a umplut cu țiței pentru a-i da foc în momentul în care forțele irakiene se vor apropia de oraș.
 
„Circulă multe informații potrivit cărora există elemente care au fost de acord să ucidă membri ai Daesh. Unii membri ai Daesh au fost uciși pe stradă. Ei nu vor Daesh. Unii au fost uciși și alții au plecat. Aceștia sunt oameni care au arme, care comit atacuri în anumite zone pe timp de noapte și apoi fug”, susține el.
 
Reuters precizează că nu a putut confirma aceste informații din surse independente. „Sunt mulți oameni care nu mai vor să lupte. (Stat Islamic) îi execută”, a mai spus Sinjari, care a explicat că planul forțelor irakiene este să înconjoare Mosulul din toate părțile.
 
Presiunea ar putea determina Stat Islamic să devină și mai nemilos, după cum sugerează campaniile militare anterioare purtate împotriva grupării teroriste. Oamenii care au reușit să scape de jihadiști din orașul Hawija au plătit un preț greu atunci când au fost surprinși pe un drum, spune Sinjari. „Au ucis 118 dintre ei. Ne așteptăm să ia (oameni pe care să-i folosească drept) scuturi umane, ne așteptăm la orice din partea Daesh”, a avertizat Sinjari.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii