Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:17 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lovitură asupra unei facţiuni pro-iraniene în Irak. Bagdadul acuză coaliţia internaţională de „agresiune”

ro

04 Jan, 2024 16:24 617 Marime text
  • Guvernul irakian - susţinut de partidele pro-iraniene - a atribuit coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de SUA responsabilitatea pentru lovitura care a ucis joi la Bagdad doi membri ai unei facţiuni proiraniene, între care un înalt responsabil, guvernul denunţând o „agresiune”, dar fără să numească explicit Statele Unite ale Americii, relatează France Presse.
     
Guvernul irakian - susţinut de partidele pro-iraniene - a atribuit coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de SUA responsabilitatea pentru lovitura care a ucis joi la Bagdad doi membri ai unei facţiuni proiraniene, între care un înalt responsabil, guvernul denunţând o „agresiune”, dar fără să numească explicit Statele Unite ale Americii, relatează France Presse, citat de Agerpres.

„Forţele armate irakiene consideră forţele coaliţiei internaţionale responsabile de acest atac”, susţine Yahya Rassoul, purtător de cuvânt al premierului irakian Mohammed Shia' Al Sudani într-un comunicat, calificând drept o „escaladare şi agresiune periculoase” lovitura efectuată de o dronă care a ucis doi membri ai mişcării al-Nujaba, una dintre facţiunile Hachd al-Chaabi, o coaliţie de grupări armate apropiată Iranului.


În ultimele săptămâni, grupările armate ale Hachd al-Chaabi din Irak au fost vizate în repetate rânduri de bombardamente, dintre care unele au fost revendicate de SUA, ţară detestată de facţiunile pro-iraniene pentru sprijinul acordat Israelului în conflictul declanşat la 7 octombrie după atacul fără precedent al grupării islamiste palestiniene Hamas pe teritoriul israelian.

Aceste grupări afiliate Hachd al-Chaabi care îşi spun „Rezistenţa islamică în Irak” revendică aproape sistematic atacuri cu drone şi rachete împotriva trupelor americane şi a celor ale coaliţiei internaţionale antijihadiste desfăşurate în Irak.

Lovitura cu „dronă” a vizat joi „un centru de sprijin logistic al Hachd al-Chaabi” în estul capitalei irakiene, a indicat un responsabil de securitate, sub rezerva anonimatului, precizând că "doi membri (ai Hachd al-Chaabi) au fost ucişi şi şapte răniţi".

„Comandantul adjunct al operaţiunilor pentru Bagdad, Mushtaq Talib al-Said” a „căzut ca martir în urma loviturii americane”, a precizat într-un comunicat mişcarea al-Nujaba, una dintre aceste facţiuni pro-iraniene şi puternic antiamericană.


O sursă din cadrul Hachd al-Chaabi a confirmat bilanţul, atribuind lovitura forţelor americane.

Solicitat de jurnalişti, un responsabil militar american nu a reacţionat deocamdată.

Adus la putere de o majoritate parlamentară pro-Iran, guvernul irakian se vede nevoit să facă un delicat exerciţiu de echilibristică pentru a păstra legăturile strategice care unesc ţara cu Washingtonul, în primul rând cu coaliţia antijihadistă, desfăşurată din 2014.

Unele partide care îl sprijini pe premierul Al Sudani constituie vitrina politică a facţiunilor Hachd al-Chaabi, o coaliţie de foşti paramilitari şiiţi apropiaţi Iranului şi care au fost integraţi în forţele regulate irakiene.

Trupele americane şi cele ale coaliţiei internaţionale antijihadiste desfăşurate în Irak şi în Siria au fost vizate aproape zilnic de atacuri cu drone şi rachete de la începutul războiului din 7 octombrie între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas din Fâşia Gaza.

Din 17 octombrie, SUA au înregistrat peste 100 de atacuri în Irak şi Siria împotriva trupelor sale.

Washingtonul are staţionat un contingent de circa 2.500 de soldaţi în Irak şi 900 în Siria, în cadrul unui dispozitiv destinat să lupte împotriva unei eventuale recrudescenţe a jihadiştilor grupării Statul Islamic, notează AFP, a încheiat sursa citată.



Citește și:
Succes cultural. Muzeele care au înregistrat un număr record de vizitatori în 2023 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii