Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:19 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Militarii părinţi nu au dreptul la concediu paternal!”. Au fost obligaţi să restituie banii acordaţi la naşterea copilului

ro

23 Jul, 2017 14:25 27237 Marime text
Mii de militari se află în situația de a restitui salariul pentru cele 15 zile lucrătoare (concediu paternal-5 zile, concediu de puericultură-10 zile) din concediul oferit părinților-militari la nașterea copiilor lor, relatează Digi24.  

Conform art. 2 alin. (1) din Legea nr.210/1999), acordarea concediului paternal este condiţionată de plata contribuţiei asigurărilor sociale de stat, respectiv titularul dreptului la concediu paternal trebuie să fie asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

Pentru personalul militar în activitate este instituită excepţia de la plata contribuţiilor de asigurări sociale veniturile acordate (art. 141 lit. c) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Această excepţie se aplică pentru întreg personalul care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională (personal militar, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special, pentru care se datorează contribuţie individuală la bugetul de stat potrivit Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, citează Digi24 din răspunsul primit de la Ministerul Apărării Naționale.

Excepţia de la plata contribuţiei de asigurări sociale exclude personalul militar în activitate şi de la dreptul la concediul paternal, aşa cum este definit pentru ceilalţi salariaţi (art. 2 alin. (1) din Legea nr.210/1999).

În prezent, la naşterea copilului, personalul militar are dreptul la o permisie de 5 zile calendaristice, la care se adaugă timpul pentru deplasarea la şi de la domiciliu.

Se pare că doar 35 de militari sunt nevoiţi să înapoieze sumele (n.r. contravaloarea celor 10 zile lucrătoare în plus faţă de cele 5 zile de permisie prevăzute de regulament) primite deoarece nu îndeplineau condiţiile de acordare a concediului paternal aferent legislaţiei din sistemul asigurărilor sociale de stat. Sumele se încadrează între 500 şi 600 de lei.
 
Sursă: Digi24
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • nelutu 13 Mar, 2018 19:02 Se incalca art. 14 cu privire la discriminare din Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale. In plus ei platesc contributiile de asigurari sociale .... Deci iar procese castigate de militari...
  • The Godfather 23 Jul, 2017 20:53 Dk au trecut 3 ani de la plata drepturilor salariale s-a preacris dreptul la actiune. Succesuri !!!