Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:32 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Suceava Incendii de vegetație

ro

15 Apr, 2024 10:09 273 Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ
 
STOP INCENDIILOR DE VEGETAȚIE USCATĂ!
 
În ultima săptămână, pompierii militari suceveni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 17 incendii de vegetație uscată, care au izbucnit în diferite zone ale județului. La rândul lor, lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență din județ au gestionat mai multe misiuni de localizare și lichidare a flăcărilor, care au mistuit suprafețe întinse de teren, și unde nu au avut nevoie de sprijinul serviciilor profesioniste.
 
Reluăm apelul către populaţie, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice.
 
În perioada 8 - 14 aprilie a.c., alături de lucrători ai ocoalelor silvice și de la serviciile voluntare pentru situații de urgență, pompierii militari suceveni au intervenit pentru localizarea și lichidarea incendiilor izbucnite în localitățile Sf. Ilie (0,02, ha), Crucea (2 ha), Gura Negrii (3 ha), Ulma (2 ha), Gura Humorului (0,02 ha), Gura Negrii (0,1 ha), Coverca (0,5 ha), Moara (0,05 ha), Petia (0,4 ha), Mitocu Dragomirnei (0,5 ha), Suceava (0,5 ha), Broșteni (com. Drăgușeni, 5 ha), Hârtop (0,001 ha), Praxia (1 ha), Slobozia (0,03 ha), Șerbănești (6 ha) și Arbore (5 ha). Flăcările au mistuit peste 26 de hectare de vegetație uscată, stufăriș, pășuni împădurite și lăstăriș, punând în pericol alte terenuri din zonă, dar și construcții civile.
 
Având în vedere pericolul generat de aceste evenimente, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea incendiilor, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este interzis!
 
Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
 
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar a vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase, dacă se manifestă aproape de case, de operatori economici, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
 
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător, la numărul unic pentru apeluri de urgență 112!
 
                             
Purtător de cuvânt
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii