Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:59 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lumea ştiinţei Exces de antimaterie în spaţiul cosmic

ro

12 Oct, 2014 10:29 1977 Marime text
Experimentul AMS, situat la bordul ISS (International Space Shuttle – Staţia Spaţială Internaţională) a măsurat un exces de antimaterie, şi anume de pozitroni, provenind din spaţiu. Care să fie cauza acestui exces? Una dintre ipoteze este legată de materia întunecată – pozitronii ar putea proveni din anihilarea particulelor şi antiparticulelor de materie întunecată, scrie pentru evz.ro Cătălina Oana Curceanu, prim-cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare.
 
Experimentul AMS (Alpha Magnetic Spectrometer) a fost lansat şi instalat la bordul ISS în 2011. Acest experiment, care a costat circa 2 miliarde de dolari măsoară particulele care provin din spaţiu cu mare precizie.
 
Una dintre ipoteze, cea mai atrăgătoare, este cum că pozitronii ar fi generaţi de anihliarea particulelor de materie întunecată cu antiparticule de materie întunecată. Nu vedem deci materia întunecată, însă vedem consecinţele proceselor care au loc în lumea misterioasă a materiei întunecate.
 
Materia întunecată este o formă de materie care exercită forţă gravitaţională la nivel de galaxii şi grupări de galaxii, care ar trebui să fie de circa 5 ori mai mare cantitativ decât materia normală la nivelul Universului. Se bănuieşte că ar fi alcătuită din particule pe care încă nu le-am descoperit, dar pe care le căutăm de zor în experimente subterane sau la marele accelerator de la Geneva, LHC, care va reporni în 2015 vânătoarea unor noi particule.
 
Sursa: evz.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii