Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:44 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arheologii explorează patrimoniul Cultural bulgăresc scufundat din Marea Neagră

ro

23 Dec, 2015 19:20 1250 Marime text
 
Proiectul Arheologic maritim Marea Neagră (Marea Neagră M.A.P), unul dintre cele mai mari proiecte maritime arheologice internaţionale care a fost încercat vreodată, și-a finalizat primul sezon de activitate. Primul tronson de activitate, desfășurat în perioada 13 septembrie și 16 octombrie 2015, a fost realizat într-o zonă specială pentru care Guvernul bulgar a emis autorizaţie.
 
Cercetarea a acoperit o suprafaţă totală de 1000 km2 şi a fost efectuată în conformitate cu Convenţia UNESCO privind protejarea Patrimoniului Cultural subacvatic (2001) în conformitate cu statutul Bulgariei, unul dintre semnatarii originali ai convenției. Cercetarea a fost sprijinită de o navă de mare adâncime, Aegaeo, şi o barcă de coastă, Nomad.
 
Toate datele colectate de pe tronsonul amintit va fi analizat în perioada iernii şi rezultatele vor fi anunţate oficial în primăvara anului viitor la Institutul Naţional de Arheologie şi Muzeul Academiei bulgare de Ştiinţe într-o sesiune specială. Datele strânse deja au fost preluate de Centrul bulgar de arheologie subacvatică ca reprezentant al Guvernului bulgar.
 
Proiectul reprezintă prima explorare arheologică integrală a apelor bulgare la această scară, cartografierea patrimoniului cultural scufundat al Bulgariei, şi contribuie la construirea spațiului preistoric şi istoric înregistrat de activitatea umană în această regiune, potrivit site-ului novinite.com.
 
Proiectul de trei ani, care este finanţat de Fundația de Expediţii şi Educație (EEF), constituie prima colaborare între centrul de Arheologie maritimă, Universitatea din Southampton şi centrul de arheologie subacvatică, Bulgaria asistată de bulgar Institutul şi Muzeul Arheologic, Universitatea din Connecticut, din SUA, Institutul de cercetări arheologice Maritime, Södertörn (MARIS), Universitatea Södertörn, Suedia, şi Centrul Elen pentru cercetare marină Grecia.
 
Deşi proiectul este centrat pe Arheologie maritimă, cercetarea se desfășoară în colaborare cu oamenii de ştiinţă din organizațiile respective, dar nu lucrând doar la bordul navelor de cercetare, ci colaborând pe analiza, interpretarea şi publicarea datelor.
 
Marea Neagră este considerat a fi unul din lume cele mai bune laboratoare subacvatice datorită nivelurilor scăzute de oxigen în apele mai adânci, ceea ce păstrează obiectele arheologice mai bine decât orice alt mediu marin.
În cel de-al doilea an, accentul va cădea pe un program de prelevare de probe pe o scară mai largă şi mai detaliată a seturilor de date dezvoltate în primul an. În al treilea an, din cadrul acestui program, echipa de cercetare va efectua investigaţii pe site-urile selectate folosind tehnologia de ultimă inclusiv ROVs, AUVs şi submersibile cu echipaj.

Sursa foto: novinite.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii