Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:55 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Județean Constanța a decis să nu-și exercite dreptul de preempțiune cu privire la vânzarea hotelului Becali din Venus (DOCUMENT)

ro

21 Jul, 2023 18:00 1418 Marime text
  • Pe ordinea de zi a ședinței se află și un proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preempțiune al Județului Constanța cu privire la vânzarea imobilului Hotel Inter, cunoscut sub denumirea de Hotel Becali, situat în stațiunea Venus
  • În proiect se precizează faptul că imobilul teren ce urmează a fi înstrăinat, situat în stațiunea Venus, este parte componentă a monumentului istoric sit arheologic Necropola tutnulară, municipiul Mangalia, cod CT-1-m-A-02696.07 considerat „Monument istoric"
  • Ministerul Culturii a comunicat deja vânzătorului că nu-și exercită dreptul de preempțiune
  • Consiliul Județean Constanța a solicitat punctul de vedere al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța cu privire la existența lucrărilor de cercetare arheologică ce vizează imobilul-teren descris anterior sau dacă acesta prezintă vreun interes pentru cercetări arheologice ce vor fi efectuate în viitor
  • MINAC a comunicat faptul că, la acest moment, nu se desfășoară lucrări de cercetare arheologică și propune neexercitarea dreptului de preempțiune
  • Gigi Becali a achiziționat în 2021, la o licitație publică, Hotelul „Inter”, din stațiunea Venus, aflat atunci în proprietatea omului de afaceri Ioan Niculae
  • Hotelul a fost redenumit „Becali”, iar pe frontispiciu a apărut chiar sigla clubului de fotbal controlat de latifundiarul din Pipera
 
 
 
 
Consiliului Județean Constanța se reunește în ședință pe 26.07.2023, ora 13.00.

Pe ordinea de zi a ședinței se află și un proiect de hotărâre cu nr.167/20.07.2023 privind neexercitarea dreptului de preempțiune al Județului Constanța cu privire la vânzarea imobilului Hotel Inter (fost hotel Carmen) și restaurant „Carmen”, cunoscut sub denumirea de Hotel Becali situat în stațiunea Venus, str. Nicolae Iorga nr. 34, municipiul Mangalia, județul Constanța.

Iniţiatorul proiectului este vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Stelian Gima.

În proiectul de hotărâre care poate fi studiat în secțiunea „documente”, se precizează faptul că imobilul teren ce urmează a fi înstrăinat, situat în stațiunea Venus, este parte componentă a monumentului istoric sit arheologic Necropola tutnulară, municipiul Mangalia, cod CT-1-m-A-02696.07 considerat „Monument istoric", potrivit prevederilor art. 4 alin. (4) din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice conform cărora: „Monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condițiile exercitării dreptului de preempțiune al statului român, prin Ministerul Culturii Patrimoniului Național, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităților administrativ-teritoriale, după caz, potrivit prezentei legi, sub sancțiunea nulității absolute a vânzării.

Totodată, Ministerul Culturii a comunicat vânzătorului că nu-și exercită dreptul de preempțiune, situație față de care sunt aplicabile prevederile art. 4 alin. (8) potrivit cărora: „În cazul în care Ministerul Culturii și Patrimoniului Național sau serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național nu își exercită dreptul de preemptiune [..] acest drept se transferă autorităților publice locale, care îl pot exercita în maximum 15 zile".
 
Prin adresa nr. 25213/12.07.2023 Consiliul Județean Constanța a solicitat punctul de vedere al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța cu privire la existența lucrărilor de cercetare arheologică ce vizează imobilul-teren descris anterior sau dacă acesta prezintă vreun interes pentru cercetări arheologice ce vor fi efectuate în viitor, astfel că prin adresa nr. 2353/18.07.2023 MINAC a comunicat faptul că, la acest moment, pentru imobilul situat în stațiunea Venus, str. Nicolae Iorga, nr. 34, nu se desfășoară lucrări de cercetare arheologică și propune neexercitarea dreptului de preempțiune.


 
Gigi Becali a achiziționat în 2021, la o licitație publică
 
Gigi Becali a achiziționat în 2021, la o licitație publică, Hotelul „Inter”, din stațiunea Venus, aflat atunci în proprietatea omului de afaceri Ioan Niculae.

Hotelul a fost redenumit „Becali”, iar pe frontispiciu a apărut chiar sigla clubului de fotbal controlat de latifundiarul din Pipera.

Hotelul, construit în 1971, are 5 etaje, 92 de camere, o suprafaţă construită de 2.670 metri pătraţi şi un teren de 4.584 metri pătraţi, cu acces direct la plajă, două restaurante şi piscină exterioară.  

Fostul hotel Carmen a fost renovat și deshis în 2013 în urma unor investiții de 10 de milioane de euro.

Hotelul Inter funcționează pe firma Becali Hotels SRL.

Societatea a fost înființată în urmă cu două luni, mai exact la începutul lunii aprilie 2022. Are sediul social în București, Sector 1, pe strada Alexandru. Asociați cu cote egale sunt Theodora Mincu Becali și Mihai Theodor Mincu, iar administrator este Dumitru Florin Mihai.

Theodora Mincu Becali este fiica omului de afaceri Gigi Becali, care, așa cum am precizat mai sus, a achiziționat hotelul anul trecut.

Theodora Mincu Becali mai este asociat la MTM Sky Residence SRL, alături de Mihai Theodor Mincu. Cel din urmă apare și în firma Becali Imobiliare SRL, firmă deschisă anul trecut, alături de George Becali, potrivit www.termene.ro.

Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Județul Constanța Fiica lui Gigi Becali și-a inaugurat hotelul în stațiunea Venus

Gigi Becali a cumpărat Hotelul Inter, din staţiunea Venus. Suma uriașă pe care a plătit-o
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii