Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:58 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stiati ca...?

ro

23 Oct, 2009 02:17 1631 Marime text
... Peştele este sănătos pentru oricine, fiind util mai ales celor care suferă de diferite boli cardiace, şi ajută şi la menţinerea unui nivel constant al glicemiei?

Nutriţioniştii propun, săptămânal, un consum regulat, de peşte, indiferent de vârstă, pentru a combate şi preveni o gamă largă de afecţiuni, de la cele întâlnite în cazul copiilor, până la astm sau chiar cancer de prostată.

Principalul avantaj al cărnii de peşte îl reprezintă grăsimile din seria acizilor graşi esenţiali omega3. Aceştia se găsesc în carnea de peşte oceanic - macrou, hering, somon, cod, ton, sardină. Grăsimile din peşte previn îmbătrânirea precoce şi protejează sistemul nervos. Nu se cunoaşte încă felul în care omega3 acţionează în prevenirea afecţiunilor cardiace, însă îi este recunoscută capacitatea de reducere a trigliceridelor şi a tensiunii arteriale, de prevenire a formării cheagurilor de sânge, dar şi acţiunea de antiinflamator şi de diminuare a ritmului cardiac. Motivul pentru care acizii graşi de tipul omega3 sunt atât de indicaţi în alimentaţie este faptul că aceştia nu se transformă în grăsime propriu-zisă. Pe de altă parte, acizii prezenţi în carnea roşie se transformă în grăsime. S-a demonstrat chiar că, în cazul copiilor, peştele stimulează dezvoltarea capacităţilor intelectuale, iar bătrânii care mănâncă peşte de trei - patru ori pe săptămână sunt mai puţin predispuşi riscului de a suferi de maladia Alzheimer. Se ştie, creierul este unul dintre cei mai mari consumatori de energie, iar buna lui funcţionare depinde într-o oarecare măsură de aportul de fosfor şi, implicit, de consumul de peşte. În cazul copiilor ale căror mame au consumat peşte pe perioada sarcinii şi a alăptării şi care, apoi, au primit în alimentaţia lor peşte, s-a observat o dezvoltare neuropsihică mai rapidă, dar şi un nivel al inteligenţei mai ridicat. Carnea de peşte este însă recomandată şi în cadrul curelor de slăbire, deoarece are o cantitate mult mai mică de lipide în comparaţie cu alte categorii de carne.

Chiar dacă se recomandă consumul de peşte săptămânal, există şi o precauţie: evitarea peştelui bogat în mercur. Excesul de mercur afectează sistemul nervos, produce întârzierea vorbirii şi a mersului la copii, du­reri musculare şi ale încheieturilor şi creşte riscul producerii unui atac de cord. Peştii cu un conţinut mare de mercur sunt speciile oceanice de talie mare: rechin, peştele-sabie sau tonul, mai puţin întâlnite pe piaţa noastră.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii