Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:38 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investiţie pentru UAT-urile cu populaţie până la 50.000 de locuitori Opt localităţi constănţene, cuprinse în proiect

ro

26 Oct, 2017 00:00 4672 Marime text
Proiectul „Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, a staţiilor de tratare a apei potabile şi staţiilor de epurare a apelor uzate în localităţile cu o populaţie de până la 50.000 de locuitori“ se derulează cu paşi de melc, deşi demersurile pentru finanţarea primei etape au fost făcute încă din anul 2007.
 
Proiectul vizează diverse zone, luând în considerare localităţile cu o populaţie de până la 50.000 de locuitori din 20 de judeţe ale ţării - Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Călăraşi, Caraş- Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui şi Vrancea, însoţite de localităţile limitrofe mici din aglomerarea respectivă. Ultimul demers birocratic a avut loc anul trecut, când s-a emis HG nr. 821/2016 pentru aprobarea amendamentului, convenit prin schimbul de scrisori semnate la Bucureşti la 1 iulie 2016 şi la Paris la 19 iulie 2016 între Guvernul României şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, la acordul-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, semnat la 2 februarie 2007 la Bucureşti şi la 9 februarie 2007 la Paris, pentru finanţarea primei faze a proiectului menţionat.
 
De implementarea sa se va ocupa Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) prin: Unitatea de Coordonare a Proiectului (UCP) şi Agenţia de Implementare „CNI - SA - Unitatea de Management a Proiectului (UMP). Prima etapă trebuie definitivată în acest an, iar finanţarea este asigurată în baza acordului-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
 
Valoarea totală este de 193,6 milioane euro, din care BDCE acoperă suma de 145,6 milioane euro, de la bugetul de stat trebuie acoperită cofinanţarea de opt milioane de euro, iar autorităţile locale alocă 40 de milioane de euro. De asemenea, MDRAPFE a precizat că valoarea totală a primei etape a proiectului s-a majorat cu valoarea taxelor şi impozitelor aferente acesteia, datorate şi plătibile pe teritoriul României.

Scopul proiectului

Implementarea proiectului se impune pentru conformarea României la cerinţele Directivei 98/83/CEE privind calitatea apei destinate consumului uman şi ale Directivei 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate orăşeneşti, modificată prin Directiva 98/15/CEE. Aceasta va ajuta la combaterea poluării transfrontaliere, prin dezvoltarea infrastructurii de mediu (staţii de epurare a apelor uzate şi sisteme de canalizare) în bazinele hidrografice: Crişuri, Someş - Tisa, Mureş, Olt, Prut, Siret, Jiu, Argeş - Vedea, Buzău - Ialomiţa, Dunăre, Bârzava-Timiş-Cerna-Bistra, începând cu zona amonte a acestora, şi Bazinul Hidrografic Dobrogea - Litoral al Mării Negre, precum şi la îmbunătăţirea calităţii apei potabile furnizate populaţiei.
 
Totodată, se asigură alimentarea continuă cu apă potabilă de calitate a localităţilor incluse în proiect, se reduc pierderile în reţea, scade consumul de energie şi reactivi chimici utilizaţi la tratarea apei, ceea ce ar trebui să reducă costul apei potabile furnizate şi facturate consumatorilor şi, nu în ultimul rând, se va reduce poluarea solului, a apelor subterane şi a celor de suprafaţă receptoare.
 
„Pentru realizarea acestor schimbări, în 74 de localităţi cuprinse în prima fază a proiectului, se va asigura finanţarea parţială a următoarelor activităţi: reabilitarea/extinderea/construirea de noi reţele de distribuţie a apei potabile; reabilitarea/construirea de staţii de tratare a apei potabile şi/sau a surselor de apă potabilă; reabilitarea/extinderea/construirea de noi reţele de canalizare şi reabilitarea/construirea de staţii de epurare a apelor uzate“, precizează reprezentanţii MDRAPFE.

Unde se implementează în judeţul Constanţ

Potrivit reprezentanţilor MDRAPFE, localităţile cuprinse în proiect au fost analizate pentru a se evita dubla finanţare, împreună cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, consiliile judeţene şi consiliile locale implicate. La nivelul judeţului Constanţa au fost cuprinse în proiectul „Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, a staţiilor de tratare a apei potabile şi a staţiilor de epurare a apelor uzate în localităţile cu o populaţie de până la 50.000 de locuitori“ doar opt localităţi. Este vorba despre oraşele Murfatlar, Cernavodă, Eforie, Hârşova, Năvodari, Techirghiol, comuna Negru Vodă şi municipiul Medgidia.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii