Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:14 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Informaţii din oficiu de peste 2,5 milioane de lei Mărul discordiei dintre CJC şi Soti Cable Neptun (document)

ro

26 Jun, 2014 00:00 4313 Marime text
În ultima perioadă, pe rolul Tribunalului Constanţa au apărut mai multe dosare, la secţia I Civilă, având ca obiect „pretenţii“. În aceste  cauze, Judeţul Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa au acţionat în judecată o serie de societăţii, cluburi şi fundaţii care, de-a lungul vremii, au primit importante sume de bani, prin Hotărâri de Consiliu Judeţean, pentru mai multe contracte şi obiective.

Unul dintre dosarele care ne sar în ochi şi ne suscită interesul este cel în care CJC a acţionat în judecată societatea SOTI CABLE NEPTUN SRL, societate care, cu aproximativ patru luni în urmă, şi-a adjudecat un contract de peste opt milioane de lei pentru servicii de informare şi promovare a instituţiei pe canale TV. Un dosar „similar“ - după declaraţia pe care ne-a oferit-o vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir, este şi cel în care CJC şi Judeţul Constanţa au acţionat în judecată Fundaţia Fantasio. Potrivit declaraţiilor de la acea vreme ale viceliderului CJC, „noi am acţionat în instanţă absolut toate instituţiile care au fost prinse în decizia 70 de anul trecut. Şi cum poţi să recuperezi? Trebuie să îi dai în judecată. Eu sunt sigur că instanţa nu ne dă dreptate nouă. Pe de-o parte e blocat, că a blocat DNA, pe de alta parte eu sunt obligat să iau măsuri, măsuri care, din punctul meu de vedere, nu stau în picioare“, a declarat vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir. „Probabil că este vorba despre acelaşi lucru ca şi în dosarul cu Fundaţia Fantasio“, a declarat şi purtătorul de cuvânt al CJC, Gabriel Diceanu, care însă a recunoscut că nu ştie despre existenţa şi obiectul acestui dosar.

„Este celebrul dosar în care este anchetat şi preşedintele (n.r. Nicuşor Constantinescu), unde noi am contestat decizia Curţii de Conturi în instanţă, dar s-a suspendat procesul, întrucât este dosar penal. DNA a cerut suspendare. Ca atare, acea decizie, care eu consider că este făcută în mod abuziv, pentru că şi în alţi ani s-a făcut şi n-a fost considerată plată nelegală. Anul trecut, aşa a fost decizia. Noi am contestat-o în instanţă, că altă cale de atac nu avem, dar pentru că s-a suspendat acum, noi avem obligaţia de a duce la îndeplinire decizia“, a mai spus vicele Dragomir în urmă cu câteva zile cu privire la situaţia dosarului cu Fundaţia „Fantasio“, dosar care este, după cum declară demnitarul, „similar“ cu acesta în care societăţii Soti Cable Neptun i se emit pretenţii. Amintim că Tribunalul Constanţa a suspendat judecata în dosarul în care Consiliul Judeţean Constanţa a contestat raportul Curţii de Conturi a României.

De la cine are pretenţii judeţul Constanţa

Potrivit Registrului Comerţului, SC Soti Cable Neptun SRL are ca asociaţi persoane juridice pe SC Conpress Holding SRL (25%) şi Ring Star SRL (10%), iar persoane fizice pe Sorin Gabriel Strutinsky (50%), Valeriu Mereuţă (2,5%) şi Gheorghe Mihail Cârciog (12,5%). La sfârşitul anului 2012, Soti Cable Neptun declarase o cifră de afaceri de 10.939.445 lei, profitul 0 şi 165 de salariaţi. În ceea ce priveşte firma SC Conpress Holding SRL, aceasta are ca asociaţi persoane fizice pe acelaşi apropiat al primarului Mazăre şi al preşedintelui Nicuşor Constantinescu, Gabriel Sorin Strutinsky (24%), Sanda Ciocoiu (48%), fina preşedintelui CJC, şi Gheorghe Mihail Cârciog (28%). La sfârşitul anului 2012, SC Conpress Holding SRL declarase o cifră de afaceri de 8.981.630 lei, un profit de 106.646 lei şi 377 de salariaţi. Aceleaşi date disponibile la Registrul Comerţului arată că SC Ring Star SRL îl are unic asociat pe Adrian Răzvan Moga, firma declarând la finalul anului 2012 o cifră de afaceri de 354.750 lei, profit 0 şi 7 salariaţi.

CJC ar avea de recuperat o sumă colosală din reclamă

Însă iată care ar putea fi pretenţiile emise de CJC de la Soti Cable Netpun. Potrivit Raportului Curţii de Conturi, instituţia a efectuat o acţiune de control în perioada 13 mai - 5 iunie 2013 la CJC. În urma acţiunii de verificare au fost constatate o serie de abateri, printre care şi „Efectuarea de plăţi nelegale către SOTI Cable Neptun SRL Constanţa şi Combat Press Constanţa, reprezentând cheltuieli cu reclamă şi publicitate în sumă de 2.735 de mii de lei, la care se adaugă dobânzi de 119 mii de lei. Serviciile de informare şi promovare plătite de UATJ Constanţa nu au avut legătură cu informaţiile de interes public şi transparenţa decizională prevăzute de normele legale în vigoare, existând obligativitatea comunicării lor din oficiu ca informaţii de interes public“, se precizează în Raportul CCR. Pentru cine nu şi-a dat seama, sumele amintite mai sus reprezintă o abatere de 2.854.000 de lei.

„Serviciile de informare şi promovare a instituţiei nu au legătură cu informaţiile de interes public şi transparenţă decizionale prevăzute de normele legale în vigoare“

Conform datelor din situaţiile financiare anuale centralizate la finalul exerciţiului financiar aferent anului 2012, „au fost raportate credite bugetare definitive în sumă totală de 3.190.000 de lei şi plăţi efectuate în sumă totală d 2.829.482 de lei, reprezentând cheltuieli de reclamă şi publicitate“. Din verificarea echipelor de control a CCR s-a constatat că, „în anul 2012, instituţia a efectuat plăţi în sumă de 2.520.550, 25 de lei către SOTI Cable Neptun SRL, reprezentând servicii de informare şi promovare a instituţiei pe canale TV. Aceste servicii de informare şi promovare a instituţiei nu au legătură cu informaţiile de interes public şi transparenţă decizionale prevăzute de normele legale în vigoare, pentru care există obligativitatea comunicării din oficiu, ca informaţii de interes public, conform prevederilor Legii nr. 544 din 12 octombrie 2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public şi Legii nr. 52 din 21 ianuarie 2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică. Ca urmare a acestui fapt, au fost angajate, lichidate, ordonanţate şi efectuate plăţi nelegale în sumă de 2.520.550 de lei“, se menţionează în raportul Curţii de Conturi.
 
„Potrivit celor prezentate, entitatea verificată a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit nelegal suma totală de 2.735.136 de lei, din care 2.520.550 de lei, reprezentând servicii de informare şi promovare a instituţiei pe canale TV, respectiv producţie şi difuzare anunţuri şi spoturi Publicitare şi difuzare emisiuni TV, care nu au legătură cu informaţiile de interes public şi transparenţă decizionale prevăzute de normele legale în vigoare, pentru care există obligativitatea comunicării din oficiu“, se mai precizează în raportul Curţii de Conturi.

Dacă este „similar“, se va proceda similar: „Ia de-aici cincizeci de mii, dă-mi cincizeci de mii“?

Dacă în cazul dosarului cu Fantasio, care este totuşi o societate unde acţionari sunt CJC şi Primăria Constanţa, vicele CJC a declarat că situaţia se poate remedia foarte simplu, la fel se va proceda şi în cazul SOTI Cable Neptun, care este o societate privată? „Dacă le va obliga instanţa să ne dea banii înapoi, o să le dăm noi mâine, facem o Hotărâre de Consiliu, «ia de-aici cincizeci de mii, dă-mi cincizeci de mii». Daca trebuie, da, dăm mâine o şedinţă de Consiliu, le dam 50 de mii, ne plăteşte a doua zi şi am recuperat banii. Asta e miştocăreală“, a declarat în contextul chemării în judecată a Fundaţiei Fantasio vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii