Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:32 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Gina Tătaru

ro

28 Aug, 2018 00:00 4457 Marime text
Gina Tătaru a fost una dintre balerinele cap de afiș ale Teatrului de Revistă „Fantasio”, împreună cu Milidi Tătaru formând un cuplu-vedetă. Astăzi, Gina Tătaru trăiește în Italia, iar Milidi a urcat la stele. Au rămas amintirile, albumele cu fotografii, nostalgiile. Și rodul dragostei lor, Aura.

Povestea Ginei Tătaru este una care merită un film. Sau o carte. De-acolo, din îndepărtata Sicilie, Gina visează acasă. Visează la anii de glorie ai Teatrului „Fantasio”, la minunații ei colegi de scenă, regizori, coregrafi, la oamenii care i-au marcat existența de artistă.
Născută în zona Bicazului, Gina l-a întâlnit pe Milidi pe când aveau șase-șapte ani și se jucau cu aceleași jucării modeste. Era vremea când la Bicaz se făcea „reeducarea” familiilor prin muncă silnică. Mari și mici, toți intrau în același regim de austeritate forțată, silnică. Cei cinci frați Varga l-au adoptat repede pe micuțul constănțean și jocurile lor erau cel mai adesea ca pe o scenă, cu povești și pași de dans.

Într-o zi, familia Tătaru a venit la Constanța. Zece ani mai târziu, Gina a bătut la ușa Teatrului de Revistă, ca să se angajeze. Ținea morțiș să fie balerină. Ca să dea concurs, îi trebuia un partener. A zărit un băiat, în colțul scenei, și, înainte de a-i propune să o ajute, l-a recunoscut pe cel cu care se jucase cândva la Bicaz. Era Milidi. Au dansat și a câștigat imediat postul râvnit.

Toate aceste informații le-am găsit într-un articol publicat în urmă cu doi ani sub semnătura Aureliei Lăpușan.

Pe 12 iunie 2018, cu prilejul evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănțean“, organizat de ZIUA de Constanța în onoarea seniorilor teatrului constănțean, Gina Tătaru a venit special din Italia pentru o reîntâlnire mult așteptată cu foștii colegi, prilej cu care a fost distinsă cu medalia „Jean Ionescu“ și cu placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Județean, dar și cu o scrisoare de mulțumire din partea Primăriei Municipiului Constanța.

Citește și: 

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii actori ai Constanţei (XVlll) - galerie foto

#RespectTeatru Au construit din iubire, iar ZIUA de Constanţa le-a oferit... nemurire. Digitalizarea celor şapte cărţi despre comunitatea teatrală constănţeană a provocat un proiect unic în România (galerie foto)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari