Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:00 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea #memoriateatruluiconstănțean „Georgeta Mărtoiu, flacără de iubire pentru teatrul constănțean“

ro

07 Jun, 2018 00:00 3256 Marime text

Numele teatrologul Georgeta Elisabeta Mărtoiu este indisolubil legat de cel al colegei sale mai tinere Anaid Tavitian, împreună cu care a semnat proiecte editoriale.
 
„Aproape 40 de ani a făcut parte din colectivul-laborator de creație și strategie repertorială al fostului Teatru de Stat. Se numără printre cele câteva persoane care dețineau date și amintiri de suflet despre instituțiile teatrale constănțene. (...) Doamna Mărtoiu, căreia colegii îi ziceau cu drag Pațai, a fost o adevărată flacără de iubire pentru teatrul constănțean, care a ars curat de-a lungul anilor, rezistând ca instrument de propagandă. Cine citește cartea «Thalia Ex Ponto» va descoperi câtă bucurie și suferință a adunat în suflet o conștiință decisă să poarte crucea iubirii de teatru până la capăt“ (citat din cartea „Dulcea povară“, autor Jean Badea).
 

 
Născută pe 22 aprilie 1932, în oraşul Techirghiol (judeţul Constanţa), în familia lui Ştefan şi a Eugeniei Ratea, Georgeta Mărtoiu a absolvit Liceul de fete „Ana Ipătescu” din Constanţa (1951); Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Chimie (1955); Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Litere (1973).
 
Colaborator al Radio Constanţa (1990-2006); în perioada 1993 - 1965 a predat cursuri de istorie universală a teatrului la Şcoala Populară de Artă Constanţa; între 1992 și 1996 a predat cursuri de istorie universală a teatrului la Universitatea „Hyperion“, Facultatea de Arte din Constanţa, Secţia Actorie - Music-Hall.
 
A contribuit hotărâtor la inițierea şi organizarea de festivaluri: „Seri de teatru antic” (1978 - 1981) şi Festivalul Săptămâna Teatrelor de Păpuşi Constanţa. Publicaţii: „Thalia Ex Ponto la cumpăna de milenii” (coautor); Monografie – Constanţa, Editura „Muntenia-Leda”, 2001); „Leac pentru drac” (perle din umorul culiselor şi reproduse de G. Mărtoiu şi Anaid Tavitian, Constanţa, Editura „Muntenia-Leda”, 2005; „Motive dobrogene în dramaturgia naţională” (în colecţia „Studii şi cercetări de istoria artei” editată de Academia Română, Bucureşti, 1973); articole pe teme de istoria şi estetica teatrului, publicate în revista „Tomis”; ziarele „Dobrogea nouă”, „Cuget liber”.
 
A fost membră a Asociaţiei Creatorilor din Instituţiile Teatrale şi Muzicale şi a UNITER.
A încetat din viață la 1 mai 2006, la Constanţa.
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari