Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:01 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea „Constanţa pitorească“ (1908) Cu amărăciune, despre Cazinoul de-acum un secol, animat de cele mai bune orchestre din ţară (galerie foto)

ro

19 Sep, 2019 00:00 3075 Marime text

În timp ce astăzi îl „petrecem” doar cu privirea, ne pozăm sau îl pozăm cotidian, parcă simţind teama de a nu-l mai vedea întreg a doua zi, din cauza degradării avansate în care a ajuns, scriitorul Ioan Adam ne readuce în atenţie, în monografia „Constanţa pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustraţii“, un Cazino plin de viaţă, un local care atrăgea vizitatori, care plăteau să asculte cele mai renumite orchestre din ţară.
 

„Una din atracţiunile care strânge cea mai multă lume la un loc e cazinul. Primăria are grije din timp, să nămiască pentru sezon una din cele mai renumite orchestre din tară, care să cânte în lunile Iulie şi August, pe terasa cazinului, între orele 5-7 şi 8-12, seara.

Pentru a lua parte la aceste concerte zilnice, vizitatorii plătesc o anumită taxă, pe care' o fixează mai înainte consiliul comunal. ln serile liniştite, cele două terase ale vechiului cazin, se umplu de lume aleasă, care-şi ia gustările afară, în fata mărei ascunse în noapte şi ascultă armoniile amăgitoare ale orhestrei.
În vremea aceasta valurile uşoare ele au ajuns mai pretenţioase şi lumea priveşte cu milă la bătrâna baracă, care a ocrotit atâtea întâlniri şi extazuri. Primăria s'a gândit atunci la o schimbare îndrăzneaţă, potrivit şi sborului pe care l-a luat oraşul şi a hotărât să facă un cazin cu toate înlesnirele moderne de petrecere. Noua clădire trecută prin o mulţime de prefaceri, din cauza capriciilor politice, va ajunge în sfârşit să se înalţe sprintenă şi trufaşă, pe prispa măreaţă a umpluturei de pe bulevard.

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

În noul cazin va fi o splendidă terasă dinaintea mărei, înconjurată de toate podoabele sculptate în lemn, cu o admirabilă extradă pentru orchestrele viitoare. Cazinul va avea şi o frumoasă sală de teatru pentru artiştii de vară şi pentru concerte.
La Constanţa, pe lângă toate celelalte mijloace de distracţie şi petrecere, se mai organizează şi baluri atât pentru cei mari, cât şi pentru copii, - cari au loc în salonul parchetat al cazinului.
Mulţimea celor cari obosesc plimbându-se pe bulevard şi pe malul nou al mărei, se abate pe urmă şi pe terasa cazinului, unde își iau răcoritorul şi se odihnesc ascultând muzica.
Ochii celor de pe la mese se împart între oaspeţii cari se priminesc continuu şi întinsul mărei nestrăbătute”.


#citeştemaideparte din lucrarea „Constanţa pitorească“
#„Constanţa pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustraţii” (1908)
#Autor Ioan Adam
 

Mai multe evocări ale Constanţei de acum 100 de ani citiţi în lucrarea „Constanţa pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustraţii”, disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 121 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.


Citeşte şi:

#citeșteDobrogea „Constanța pitorească“ (1908) „Tomisul şi-a salvat amintirea şi istoria, în ruinile sale şi monedele vechi găsite pe urmă“ (galerie foto)

#citeşteDobrogea „Constanța pitorească“ (1908) „Mulțimea câinilor slobozi îți aduc aminte de Constantinopol“

#citeșteDobrogea „Constanța pitorească“ (1908) Galerie foto a Constanței de acum 111 ani. Orașul văzut dintr-o călătorie cu trăsura

#citeşteDobrogea „Constanţa e menită să îndepliniască un rol mare în viaţa tânărului nostru Stat“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

#citeşteDobrogea De la măreția Tomisului la sătucul necunoscut şi sărac Kiustenge. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

#citeşteDobrogea „Ceea ce ați găsit voi în Dobrogea n-o să mai apuce nici copil de copilul vostru“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

#citeşteDobrogea „Constanța pitorească“ (1908) Geamiile, o curiozitate a Constanţei. „Pe străinii veniţi de pe aiurea îi opreşte în loc solemnitatea acestor rugăciuni“ (galerie foto)

#citeşteDobrogea „Constanţa pitorească“ (1908) Fasoanele domnișoarelor de pension, etalate pe bulevardul Elisabeta, acum un secol (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii