Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:21 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prestigioasa publicaţie franceză „LʼEquipe” a atras atenţia asupra lui Ilie Floroiu, în 1978. Anul celebrelor recorduri!

ro

09 Apr, 2021 00:00 6540 Marime text
  • Cele două recorduri naţionale ale constănţeanului Ilie Floroiu împlinesc la vară 43 de ani.
  • Fostul mare atlet a înregistrat în 1978 timpi extraordinari la 5.000 m şi 10.000 m.
  • Presa internă şi internaţională i-au acordat spaţii generoase marelui sportiv.


În această vară, celebrele recorduri naţionale la 5.000 m şi 10.000 m ale fostului mare atlet constănţean Ilie Floroiu împlinesc 43 de ani. Din 1978, de când au fost stabilite, nimeni din România nu se poate apropia nici pe departe de ele. Ediţia din 1978 a Campionatelor Naţionale de seniori l-a adus pe Ilie Floroiu şi în atenţia celebrei publicaţii franceze de sport „LʼEquipe”!

Cu meticulozitatea şi spiritul organizatoric ce-l caracterizează şi pe care le-a ridicat la rang de artă, Ilie Floroiu a păstrat din cariera sa caietele de antrenament, dar şi multe dintre articolele de presă în care s-a scris despre el şi despre extraordinarele sale performanţele. La loc de cinste în colecţia de amintiri a fostului director al CS Farul Constanţa şi ex-preşedinte al Federaţiei Române de Atletism se află şi un articol apărut în presa de sport din România, în care este prezentat un material din „LʼEquipe”, din 1978, cu subiectul Floroiu! Prestigioasei publicaţii franceze i-au atras atenţia evoluţiile de pe altă planetă ale fondistului constănţean la Campionatul Naţional din acel an, de la Bucureşti, în care Ilie Floroiu s-a impus, într-o manieră categorică, la 5.000 de metri şi la 10.000 de metri, stabilind noi recorduri naţionale.


„Floroiu, cel la care nu ne aşteptam”

„Sub titlul «Floroiu, cel la care nu ne aşteptam», cunoscutul comentator de atletism Robert Pariente a comentat recent în ziarul parizian LʼEquipe ultimele performanţe ale atletului român Ilie Floroiu. «Performanţa săptămânii n-a venit din Alger, cum se prevedea, ci de la Bucureşti. Henry Rono n-a trebuit să-şi forţeze prea mult talentul pentru a obţine cea de a doua medalie de aur din cadrul Jocurilor Africane, la 3.000 obstacole. În replică, românul Ilie Floroiu a dat peste cap toate previziunile, realizând în capitala ţării sale două performanţe care se plasează în vîrful ierarhiei europene: 27:47,8 la 10.000 m şi 13:15,0 la 5.000 m” - scrie comentatorul ziarului francez. «Pe această ultimă distanţă, doar Rono a avut un timp mai bun decât Floroiu în acest sezon, românul fiind liderul actual al bătrânului continent, cu o performanţă inferioară doar cu două secunde recordului european deţinut de Puttemans (13:13,0)».
 

„Un serios avertisment pentru adversarii săi”

După ce-i face portretul lui Ilie Floroiu, Robert Pariente arată că fondistul constănţean a apărut pentru prima dată în «lumea mare» a fondului la Campionatele europene de la Roma (1974), când a obţinut locul cinci, cu performanţa de 13:27,2, pentru ca, recent, cu prilejul Campionatelor naţionale de atletism ale României, să înregistreze un senzaţional progres, coborând recordul naţional la o cifră care constituie, după opinia gazetarului francez, «un serios avertisment pentru adversarii săi la apropiatele Campionate europene de la Praga» (29 august - 5 septembrie).

Articolul din LʼEquipe este însoţit de aceste două tabele ce subliniază, o dată în plus, excelentele performanţe ale fondistului român”, se arată în articolul din România.


Timpi corectaţi cu mai mult de 12 secunde!

La Naţionalele desfăşurate pe stadionul „Republicii” din capitală (ediţia a 62-a a întrecerii masculine), Ilie Floroiu a câştigat proba de 10.000 m cu 27:47,8, iar pe cea de 5.000 m cu 13:15,0. Ambii timpi au constituit noi recorduri naţionale, Floroiu corectându-şi într-o manieră extraordinară (cu mai bine de 12 secunde) propriile performanţe, care erau de 27:59,9 la 10.000 m (stabilită la Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976, când constănţeanul se clasase pe locul cinci) şi de 13:27,2 la 5.000 m (stabilită la Campionatul European de la Roma, din anul 1974, când se situase tot pe poziţia a cincea). La acea dată, timpul lui Floroiu de la 5.000 m, 13:15,0, era prima performanţă europeană din sezon pe acea distanţă (la numai două secunde de recordul european) şi a doua performanţă mondială a anului!


Starul campionatelor

„Marea vedetă a campionatelor anului 1978” sau „două excepţionale recorduri” erau cuvinte la ordinea zilei la adresa lui Floroiu în acea perioadă, în presa din România. Ecourile evoluţiilor sale au ajuns până în Franţa, unde ziarul „LʼEquipe” a subliniat şi el valoarea acelor recorduri. Iar aceasta nu era totul. Ilie Floroiu nu-şi spusese ultimul cuvânt în acel an. Dacă recordul său naţional de la 5.000 m, realizat pe 23 iulie 1978, avea să rămână nebătut de atunci, recordul de la 10.000 m a stat în picioare doar puţin peste o lună. Bineînţeles, nu putea să-l doboare decât fondistul constănţean, care a realizat această performanţă pe 29 august 1978, cu ocazia Campionatului European de la Praga. Noul timp: 27:40,06, cel care dăinuie şi astăzi! În cursa de 10.000 m de la Euro Ilie Floroiu s-a clasat pe locul şapte, iar la 5.000 m a fost al cincilea.


Sesiune foto interminabilă pentru revista „Sport”

Ilie Floroiu a apărut şi pe coperta revistei „Sport”, publicaţie care ieşea lunar în România, iar imaginile cu atletul au fost realizate pe pista stadionului de la Constanţa de o echipă venită din capitală. „Au fost două sau trei persoane. Cred că am repetat de 15 - 20 de ori până au fost mulţumiţi pe deplin de imagini. Erau profesionişti şi perfecţionişti”, îşi aminteşte Ilie Floroiu. Atletul constănţean a apărut în „Sport” după Naţionalele din 1978 şi înainte de Campionatul European de la Praga, iar imaginea de pe copertă, care îi aparţine lui Ion Mihăică, a fost însoţită de textul: „Hai, Floroiu! Ilie Floroiu, fondistul nostru de excepţie, reprezintă una din speranţele iubitorilor sportului din România la apropiatele campionate europene de atletism de la Praga. Într-adevăr, cu performanţele sale de 13:15,0 la 5.000 m şi 27:47,8 la 10.000 m - care-l situează pe locurile doi şi, respectiv, trei în ierarhia mondială a acestui an - Ilie Floroiu are toate şansele de a urca pe podiumul de premiere. În numele cititorilor noştri, îi urăm deplin succes!”.
 

„Câte trepte am urcat eu atunci!”

Ilie Floroiu a fost şi subiectul unui film, pe care nu l-a văzut însă niciodată. Este vorba de o producţie realizată de mai mulţi studenţi în domeniu din Bucureşti, ca un fel de lucrare de final de studii. Filmările s-au făcut tot la Constanţa. „Au stat vreo cinci zile. Câte trepte am făcut eu atunci! Mă puneau să urc de nenumărate ori, pentru a fi filmat. Dar, culmea, când s-a dat la televizor, eu eram plecat în Italia, astfel că n-am putut să-l văd şi nici nu am reuşit să intru în posesia lui. Oricum, din ce mi-au spus cei care l-au văzut, a ieşit foarte frumos. Ceva pe muzică simfonică, cu mişcări cu încetinitorul. Imagini artistice, vreo 30 de minute”, menţionează Ilie Floroiu.


La rubrica de sport, s-a vorbit numai de el

În acelaşi timp, a fost şi un comentariu pe larg la radio, la rubrica de sport, imediat după ce constănţeanul stabilise recordul naţional de la 5.000 m la Campionatul Naţional, comentariu pe care nu a reuşit însă niciodată să-l asculte. „După competiţie, am dormit noaptea în Bucureşti şi am plecat dimineaţa cu trenul. Atunci s-a dat sportul, iar eu n-am reuşit să aud. Mi-au spus însă prietenii că în toată rubrica s-a vorbit numai de mine şi de cele două recorduri. Am luat legătura cu cei de la radio, mi-au transmis înregistrarea. dar n-am reuşit niciodată să ascult acel comentariu. Am pus undeva banda, m-am luat cu competiţiile, iar apoi când mi-am amintit de ea, se stricase”, istoriseşte Ilie Floroiu.

În secţiunea Galerie Foto găsiţi şi alte articole în care s-a scris de Ilie Floroiu.

Sursa foto: colecţie personală Ilie Floroiu şi ZIUA de Constanţa



Citeşte şi:

Acum 49 de ani
Cum a devenit Ilie Floroiu atlet la CS Farul Constanța. Prima întâlnire cu antrenorul Ioan Veliciu


Constanța
Recordul naţional la 10.000 de metri al lui Ilie Floroiu a împlinit astăzi 42 de ani!







 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii