Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:44 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Constanța Fostul mare sportiv Ilie Floroiu împlinește 70 de ani. „Știți ce le spun eu mereu colegilor mei, care mă mai tachinează?“

ro

29 Nov, 2022 00:00 3268 Marime text

 
  • Recordurile naționale ale lui Ilie Floroiu, la 5.000 m și 10.000 m, stau în picioare de peste 44 de ani.
  • Legendarul sportiv a avut o activitate fructuoasă la CS Farul Constanța (una dintre structurile sportive de elită ale României), dar şi ca preşedinte al Federației Române de Atletism.
  • Cetățean de onoare al Constanței, Ilie Floroiu a fost și consilier pe probleme de sport al fostului primar al Constanței, Decebal Făgădău, iar de curând a fost numit președinte de onoare al Clubului Sportiv Municipal Constanța.
 
Moment special în viața lui Ilie Floroiu, legendă a atletismului și a sportului românesc, campionul născut în județul Tulcea și stabilit de mulți ani la Constanța. Celebrul recordman împlinește marți, 29 noiembrie, vârsta de 70 de ani, iar evenimentul va fi marcat festiv, alături de invitații săi. Cu aceeași ocazie, va fi subliniată din nou importanța celor două recorduri naționale ale sale, de la 5.000 m și 10.000 m, care stau în picioare de peste 44 de ani!
 
Cele două performanțe sunt extraordinare, din 1978, de când au fost stabilite, nu numai că niciun sportiv român nu a reușit să le doboare, dar nici măcar nu s-a apropiat de ele. Ilie Floroiu a stabilit recordul la 5.000 de metri (13:15.0) cu ocazia Campionatului Naţional de la Bucureşti, iar cel de la 10.000 de metri (27:40.06), la Praga, la Campionatul European.
 
Un sportiv de calibru, Ilie Floroiu a avut același succes și în calitate de conducător în sport. A avut o activitate fructuoasă la CS Farul Constanța (una dintre structurile sportive de elită ale României), dar şi ca preşedinte al Federației Române de Atletism. În conducerea CS Farul a activat din 1989 și până la ieșirea la pensie, în 2017, ocupând, de-a lungul anilor, mai multe funcţii, până la cea mai înaltă. Când a ieșit la pensie de la CS Farul, a lăsat în urmă 45 de ani de activitate sportivă şi managerială, dintre care numai trei ani nu au fost în slujba CS Farul (un an la Steaua, ca sportiv, şi doi, între 2005 şi 2007, când a fost preşedintele Federaţiei Române de Atletism). Cetățean de onoare al Constanței, Ilie Floroiu a fost și consilier pe probleme de sport al fostului primar al Constanței, Decebal Făgădău, iar de curând a fost numit președinte de onoare al Clubului Sportiv Municipal Constanța.
 
Întrebat cum se simte la 70 de ani, Ilie Floroiu a răspuns: „Știți ce le spun eu mereu colegilor mei, care mă mai tachinează pe această temă? Să dea Dumnezeu ca toți să ajungeți la 70 de ani și să fiți ca mine. Asta vă doresc!“.  
 
În momentul în care a fost prezentat ca președinte de onoare al CSM Constanța, fostul mare sportiv a declarat: „E o zi importantă pentru mine. Sunt onorat că mi s-a propus această funcție. M-am alăturat acestui proiect pentru a pune și eu umărul la dezvoltarea CSM Constanța. Am convingerea că va deveni un club mare, valoros, invidiat și respectat, iar, prin rezultatele pe care le va obține la competițiile naționale și în special la cele internaționale și prin respectarea angajamentelor pe care și le asumă, sunt convins că va fi un reper în sportul românesc. Nu va fi ușor, dar, prin rezultate, prin entuziasmul tineresc al directorului Andrei Talpeș, prin dorința și experiența mea și, evident, prin sprijinul nemijlocit al Primăriei Constanța, vom reuși. Îmi doresc ca orașul nostru, Constanța, să devină capitala sportului românesc, aceasta și prin organizarea a cât mai mutor competiții la cel mai înalt nivel. În ce mă privește, voi fi o persoană implicată total, deschisă, receptivă și responsabilă. Cei care mă cunosc știu că nu-mi plac jumătățile de măsură. Dacă am acceptat să vin la CSM Constanța vă dați seama că mi-am asumat responsabilitatea. Sunt convins că va ieși o treabă foarte bună“. 

UPDATE:

Mesaje de felicitare:
 
Federația Română de Atletism
 

La Mulți Ani, Ilie Floroiu!
Personalitate marcantă a atletismului românesc și a CS Farul Constanța, Ilie Floroiu împlinește astăzi (29 noiembrie) 70 de ani, prilej cu care Federația Română de Atletism îi urează sănătate și multe bucurii.
Născut în satul Iulia, com. Izvoarele (jud. Tulcea), dar stabilit la Constanța și licenţiat al Institutului Pedagogic Constanţa - specializarea „Educaţie Fizică” (1977), Ilie Floroiu a avut o carieră remarcabilă ca atlet, cucerind nenumărate titluri de campion național, participând la marile competiţii ale „ovalului magic”. Două dintre recordurile sale naţionale, la 5000 m şi 10000 m, rezistă şi astăzi, deşi au trecut mai bine de 44 de ani de când le-a stabilit, în iulie, respectiv august 1978! Cetățean de onoare al Constanței, Ilie Floroiu a avut o activitate fructuoasă şi în calitate de conducător de club, la CS Farul (din 1989 până la ieșirea la pensie în 2017), dar şi ca preşedinte al Federației Române de Atletism (2005-2007).
Legitimat la Farul Constanţa din 1971 și un singur an la Steaua Bucureşti (1973), i-a avut ca antrenori pe Ion Veliciu (1971 - 1972), Nicolae Păiş (1973), Ion Veliciu (1974 - 1978), Constantin Craiu (1979 - 1980), Ion Veliciu (1984 - 1987).
A numărat 34 selecţii în echipa naţională, dintre care două la Jocurile Olimpice și tot atâtea la Campionatele Europene în aer liber. Are în palmares un loc 5, la 10000 m, la JO din 1976, și două locuri 5, la 5000 m, la Campionatele Europene în aer liber.
Este Maestru al sportului (1974) și Maestru emerit al sportului (1976), fiind decorat cu Ordinul „Meritul sportiv / clasa a III-a” (1976), Ordinul „Meritul sportiv / clasa a II-a” (1977), Medalia Naţională „Serviciul Credincios / clasa a II-a” (2000) şi Ordinul „Meritul sportiv / clasa a II-a cu două barete” (2004).

 
CS Farul Constanța

La startul celei de–a șaptea decadă a vieții, îi dorim domnului Ilie Floroiu să rămână același neobosit performer în slujba sportului, să fie sănătos și împlinit!
Îi suntem recunoscători pentru tot ce a adus Clubului Sportiv Farul Constanța și ne înclinăm cu respect în fața unei personalități puternice a sportului românesc!
La mulți ani, Ilie Floroiu!
– Familia Farul

 
CSM Constanța
 

La mulți ani, Ilie Floroiu! Legenda atletismului românesc și omul care și-a dedicat o viață în slujba sportului, aniversează frumoasa vârstă de 70 de ani.
Începând din acest an, Ilie Floroiu s-a alăturat Clubului Sportiv Municipal Constanța ca Președinte de Onoare. Cu două recorduri naționale încă în picioare, sportivul și omul Ilie Floroiu continuă să-și pună amprenta pe evoluția și dezvoltarea sportului atât la nivel local cât și la nivel internațional. La mulți ani, Ilie Floroiu!

 
FCV Farul Constanța
 

La mulți ani și multă sănătate, Ilie Floroiu! Multiplu campion național la atletism, deținător al recordurilor naționale la 5.000 și 10.000 de metri, Floroiu împlinește astăzi 70 de ani.


Elena Frîncu

Am alergat ani mulți unul lângă celălalt, în echipa cu sportivi frumosi ai Constanței. Vă mulțumim pentru continuitate și pentru preluarea de ștafetă în sportul constănțean! Mândri de voi, generație tânără și La Mulți Ani, Iliuță!

 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
LIVE VIDEO+TEXT
„Transferul anului!“. Legendarul Ilie Floroiu, prezentat ca președinte de onoare al Clubului Sportiv Municipal Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii