Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:06 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Horia Tecău ţinteşte aurul la Jocurile Olimpice „Sprijinul moral mi-l iau de Sus. Cer ajutorul tot timpul“ (galerie foto)

ro

25 Nov, 2015 00:00 2164 Marime text


Tenismenul constănţean Horia Tecău încheie cel mai bun an al carierei sale, în care, printre altele, a triumfat la Wimbledon şi la Turneul Campionilor şi a urcat pe locul întâi în clasamentul mondial.  
 
Horia Tecău s-a aflat ieri la Constanţa, iar joi va susţine un meci demonstrativ în Danemerca. De vineri, va avea parte de o binemeritată vacanţă de o săptămână, după care, la începutul anului viitor, se va gândi la noile sale obiective din tenis. În 2016, vor fi Jocuri Olimpice, iar Horia crede că sunt şase să ia medalie şi la dublu masculin (cu Florin Mergea), şi la dublu mixt (alături de Simona Halep).
 
„O medalie la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016, e un obiectiv real, în care credem. E pentru prima dată, după mult timp, în care România se află în această postură. Sunt şanse să urc pe podium şi la dublu mixt (alături de Simona Halep), şi la dublu (cu Florin Mergea, împreună cu care mă pot lupta chiar pentru aur). Iar Simona are şanse şi la simplu“, a spus Horia. Florin Mergea e partenerul de dublu al constănţeanului în Cupa Davis, dar şi adversar la alte turnee. Cei doi s-au aflat faţă în faţă ultima oară în finala Turneului Campionilor. „De fiecare dată când joc contra lui Florin, e ceva deosebit. Ne cunoaştem foarte bine, avem amintiri împreună, suntem prieteni foarte buni. Încerc să tratez aceste meciuri ca pe oricare alte confruntări, să nu mă gândesc la altceva. Ies mereu meciuri bune când ne confruntăm pe teren“, a arătat Tecău.   

Vis împlinit şi limite depăşite

Pentru jucătorul de 30 de ani, câştigarea Turneului Campionilor reprezintă îndeplinirea unui alt vis al său şi depăşirea unor limite. „Mi-am demonstrat mie, dar şi nouă ce putem face, atunci când ne concentrăm şi credem în noi. E un sentiment minunat când vezi că depăşeşti toate barierele“, spune campionul, care are un parteneriat foarte bun cu olandezul Jean-Julien Rojer. „Ne merge bine, dar tot timpul vrem să ne îmbunătăţim jocul. Căutăm permanent progresul. În momentul de faţă, comunicăm şi ne antrenăm excelent împreună, dar suntem deschişi la o colaborare cu un antrenor, la orice ar putea să ne ajute“, mai spune Horia.

„Când vei deveni tată?“

Joi, Tecău va susţine un meci demonstrativ în Danemarca, iar o zi mai târziu, va reveni în ţară. „Voi avea, în sfârşit, o săptămână de vacanţă, în care voi avea posibilitatea să fac ce-mi doresc, fără un program anume. Câteodată, simt nevoia să merg la munte trei zile, altădată, să stau numai în casă“, dezvăluie tenismenul, care, la întrebarea „Când vei deveni tată?“, a dat următorul răspuns: „Îmi plac copiii, sunt mereu alături de ei, organizez evenimente în fiecare an pentru ei. Deocamdată, nu a venit momentul de a avea copii. Sunt anumite etape. Cu siguranţă însă, va sosi şi momentul în care voi deveni tată“.

În vizită la Şcoala nr. 24 „Ion Jalea” şi la LPS  

Profitând de prezenţa la Constanţa, Horia a fost ieri în vizită la unităţile de învăţământ în care a fost încadrat, cu ani în urmă, la Constanţa, Şcoala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea” şi Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“. „Horia ne-a făcut o surpriză mare. Ne-am bucurat că l-am văzut şi am stat de vorbă, timp de 45 de minute. A fost un gest frumos din partea lui“, a declarat prof. Andrei Szemerjai, directorul LPS, fost diriginte al campionului. Atât la şcoală, cât şi la liceu, tenismenul a fost înconjurat de o mulţime de elevi, cu care a vorbit şi s-a fotografiat şi cărora le-a acordat autografe. 

Următoarea ţintă, Australian Open

Întrebat ce obiective şi-a fixat pentru 2016, Tecău a spus că e greu ca, imediat după ce a câştigat Turneul Campionilor, să se gândească la noi ţinte. „Deocamdată, am nevoie de timp să mă odihnesc şi să mă relaxez. În perioadă de pregătire precompetiţională, voi discuta cu Jean-Julien noile obiective. Prima ţintă pe 2016 pentru mine şi partenerul meu e următorul titlu de Grand Slam, Australian Open. Dar mai mult decât atât, ne dorim să ne continuăm acest progres constant“, a arătat Horia.

Nu este superstiţios 

Campionul de la Wimbledon a spus că, la turnee, nu este superstiţios. Nu crede în lucruri exterioare care-i pot influenţa evoluţia. „Sprijinul moral mi-l iau de Sus, mă rog, cer ajutorul tot timpul, îl primesc şi vreau să-l dau mai departe“, a punctat Horia, care a subliniat şi rolul pe care îl are în cariera sa tatăl său, Romeo Tecău, fostul şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Constanţa, acum pensionar.

Romeo Tecău, un susţinător înfocat al campionului

„Tata a fost şi este un susţinător înfocat al meu. A fost tot timpul un stâlp de rezistenţă în cariera mea, mereu undeva în umbră, să mă ghideze să iau deciziile cele mai bune. Am un mare noroc să-l am alături de mine în carieră. Şi acum vine la turnee de fiecare dată când are ocazia. A fost minunat să trăiesc în acest an două dintre cele mai frumoase experienţe din viaţa mea cu el alături. Să câştig primul meu titlu de Grand Slam la dublu masculin şi să închei anul pe locul întâi în lume, după izbânda de la Turneul Campionilor. Ne-am amintit de toate etapele prin care am trecut. Numai noi ştim cât de multe au fost şi cât de grele. Dar ne-au adus aici, deci fiecare a avut rostul ei“, arată Horia. 

Nu se sperie de pericolul terorist

Atentatele din ultimul timp şi ameninţarea terorismului nu i-au schimbat lui Horia modul de viaţă şi programul, în condiţiile în care campionul călătoreşte în multe ţări, cu ocazia participării la turnee. „Noi, cei din comunitatea tenismenilor, ne-am continuat viaţa la fel ca înainte. Suntem conştienţi de pericole, dar nu am lăsat aceste lucruri să pătrundă în viaţa noastră sau să ne influenţeze în vreun fel. Am fost mai puternici decât ei. Niciunul dintre colegii mei actuali nu a renunţat la turnee şi la călătorii din această cauză. Ne vedem de activitate în mod normal. Sunt modalităţi de creştere a securităţii. Iubim sportul, iubim ceea ce facem şi nu vrem să ne oprim din modul nostru de a arăta că ne continuăm viaţa la fel ca înainte“, a punctat Horia Tecău. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii