Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:43 17 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Farul Constanța Amintiri. Portarul Paul Costaș și golurile primite de la juniorul Hagi la antrenament. „Era foarte serios, ca și acum“

ro

08 Aug, 2024 17:00 1385 Marime text
Paul Costaș și Gheorghe Hagi, le meciul Farul Constanța - Poli Iași 2-0. Sursa foto: Farul Constanța
 
  • Paul Costaș a fost portarul titular al „marinarilor“ din meciul SC Bacău - FC Constanța 3-0, din sezonul 1982/1983, prima partidă a lui Gheorghe Hagi în Divizia A.     
 
Paul Costaș, fostul portar al Farului Constanța din perioada 1980 - 1984, a dat lovitura de start a meciului cu Politehnica Iași, 2-0 la Ovidiu pentru „marinari“, în etapa a 4-a a SuperLigii.   
 
Paul Costaș. Sursa foto: captură Farul TVAcum în vârstă de 71 de ani, Paul Costaș a debutat în primul eșalon al fotbalului românesc la Politehnica Iași, la vârsta de 17 ani (în 1970), iar la Farul a evoluat în peste 120 de partide. Cu ocazia revenirii la Constanța, pentru meciul Farul - Poli Iași, Paul Costaș a rememorat, într-un interviu acordat pentru Farul TV, momentele deosebite trăite la Constanța, în tricoul Farului.
 
„Întregul oraș m-a primit cu brațele deschise“
 
„Am revenit la Constanța cu multă emoție, pe un drum pe care l-am făcut în urmă cu 44 de ani. Și atunci, și acum - cu speranță. Acum, parcă mașina știa singură drumul, a rămas neschimbat. Îmi aduc aminte de vara anului 1980, când se făcea o selecție continuă la Farul, un club extrem de iubit în Dobrogea. Atunci l-am cunoscut și pe nea Lache Hașoti și mi-a lăsat o impresie extraordinară. A fost un jucător și un antrenor special. Erau adunați jucători din toate părțile, se încerca o revigorare a fotbalului din Constanța. Un fotbal care era renumit, Farul a fost mereu o echipă din prim plan. Dar atunci când am venit, în 1980, trecea printr-o perioadă critică, iar eu mi-am făcut un legământ față de mine, mai ales că am primit o atenție deosebită din partea conducerii de atunci. Președintele clubului era Sever Dumitru. Întregul oraș m-a primit cu brațele deschise și eram hotărât să fac orice ce ține de mine ca echipă să revină pe prima scenă a fotbalului românesc. Pentru că acolo era locul Farului Constanța, pentru acei oameni deosebiți, constănțenii, mari iubitori de sport“, a menționat Paul Costaș, la Farul TV.
 
„Petcu, un mare jucător, un artist al balonului“   
 
Sezonul de debut la Farul a fost unul de bun augur pentru Paul Costaș, echipa promovând la finele sezonului 1980 / 1981 în prima divizie.
 
„La promovare, contribuția nu a fost numai a mea, ci a întregii echipe. S-a format un grup extraordinar. Sunt și acum prieten cu mulți dintre componenții echipei de atunci. Știu pe de rost echipa care era, cu Caramalău, Antonescu, Nistor, regretatul Borali în stânga, unde mai juca și Mihai Turcu, pe părțile laterale mai era și Mustafa. Apoi la mijloc Gache și Drogeanu, piese importante în tactica lui nea Lache Hașoti, care alergau extraordinar de mult. Tot la mijloc era Petcu, un mare jucător, un artist al balonului. Să nu uităm că el l-a format pe Lăcătuș la Steaua, când a plecat de la Constanța. Iar în față, sigur, Peniu și Buduru, un cuplu de atacanți grozav, și să nu-l uit nici pe Ion Moldovan. Îi țin minte, îi văd, îi simt, eram prieteni între noi. Erau și alți jucători, de rezervă, un Mărculescu, cel care, cu experiența lui, și-a adus contribuția în acel an, avea simțul porții. Dar important a fost felul în care Emanoil Hașoți si Petre Comăniță au făcut atmosfera în vestiar. Acea unitate de grup contează foarte mult și sunt convins că același lucru îl face și Gheorghe Hagi. Am găsit aici un paradis al fotbalului, pur și simplu, în Dobrogea și în țara noastră“, a punctat Paul Costaș, potrivit sursei citate.
 
„Am jucat mult și pentru spectatori“  
 
Fostul portar își amintește că îi plăcea să evolueze spectaculos, pentru spectatori. „Eu am fost un portar care am jucat mult și pentru spectatori. Îmi plăcea să mai fac un plonjon spectaculos, calitățile îmi permiteau acest lucru. Ștam că cei din tribună merită totul. Ei sunt de fapt cei pentru care intram în teren și pentru care jucam. Stadionul era arhiplin în Divizia B. Când veneam cu autocarul din cantonamentul de la Eforie Nord, aveam acolo o vilă pe malul mării, și coboram acel drum care era în spatele tribunei, aceasta începea să tremure. Era alături de Farul, care juca de trei ani în Divizia B“, a menționat Costaș.
 
Primă specială pentru promovare
 
Farul beneficia de condiții deosebite în acea perioadă, iar, pentru promovare, jucătorii au primit o primă specială.   
 
„Față de acum, când se câștigă atât, a noastră a fost nesemnificativă, mai mult am jucat cu sufletul. Dar erau totuși niște eforturi financiare pe care Constanța le-a făcut la acea vreme. Am avut cele mai bune condiții în Dizivia B, comparabile cu cele de la Steaua și Dinamo, echipele cele mai bine cotate din Divizia A, care beneficiau de toate avantajele“, arată Paul Costaș.       
 
„Constanța fremăta pentru sport“
 
Acesta a fost la un pas de a se stabili definitiv la Constanța, dar un eveniment nefericit din viața sa l-a determinat să se întoarcă la Iași.
 
„După meciuri, ieșeam și cu familiile. Eu, în schimb, am făcut des naveta către Iași, acolo era soția mea. Venea și la Constanța, dar noi în acea vreme acolo aveam domiciliul stabil. Am fost însă foarte aproape să ne mutăm la Constanța, primisem repartiție pentru apartament, eu, Peniu și Buduru în același bloc. Însă un eveniment nefericit din viața mea, moartea tatălui, m-a făcut să mă întorc la Iași, cu toate că eram hotărât să rămân la Constanța, unde era o atmosferă extraordinară. Nu era iubit numai fotbalul, ci și rugby-ul, și voleiul feminin, boxul, handbalul. Constanța fremăta pentru sport și își dorea să aibă sport la cel mai înalt nivel“, menționează Costaș.
 
„M-am făcut, așa, că nu pricep despre ce a fost vorba“
 
Fostul goal-keeper a fost părtaș la debutul în Divizia A al tânărului Gheorghe Hagi, în sezonul 1982 / 1983. De altfel, Costaș a fost portarul titular al Farului din meciul SC Bacău - FC Constanța 3-0, prima partidă a lui Hagi în Divizia A.    
Farul Constanța. Sursa foto: captură Farul TV 
„Sunt mândru că spun că am fost cu el în echipă, pentru că a fost un jucător colosal, un simbol al fotbalului românesc și nu numai, ținând cont de echipele la care a jucat și cu care a obținut rezultate colosale. Mi-l aduc aminte de la antrenamente. Nu erau antrenori de portari atunci și făceam antrenamentele specifice postului cu regretatul Ioji Bukkossi, care a fost un mare fotbalist. Făcea mingea pătrată când o lovea, cum se spune. O lovea corect. El aducea cei mai buni jucători pe care îi pregătea. Și este cunoscut că el l-a pregătit pe Gică Hagi, așa că nu lipsea nici el de la aceste antrenamente. A fost luat meritat și pe bună dreptate în lotul mare de nea Lache. La antrenamente, eu nu-mi prea luam goluri de la distanță, când se trăgea la poartă, nici de la Buduru, nici de la Petcu, nici de la Gache, însă la acel copil junior primele două șuturi au fost goluri! M-am făcut așa că nu pricep despre ce a fost vorba, dar apoi am fost foarte atent, mingea avea o traiectorie specială, era lovită într-un mod special. Gică Hagi era foarte serios, așa cum e și acum. Se pregătea foarte serios, în cele mai mici amănunte și nu lipsea de la niciun antrenament“, povestește Paul Costaș.
 
Jean Podaru îi mai lăsa să conducă autocarul!
 
Acesta și-a adus aminte și de unele farse, „nevinovate“, din lot, pe când erau în lungile cantonamente. „Băieții mai jucau rummy, dar eu jucam whist. Cu Peniu, Buduru sau Ion Moldovan. Se stătea mult în cantonamentele de iarnă și vară sau înaintea meciurilor. Aveam un șofer de autocar, Jean Podaru, un mare chibiț, își dădea sufletul pentru echipă. Ne mai lăsa să conducem și autocarul, dar pe acolo, prin Mamaia, să vedem cum se conduce o așa de mare mașină. Bine, nu făceam exagerări, aveam permise de conducere, sigur nu pentru autocar, dar era plăcerea noastră“, râde Paul Costaș.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.  
 
Citește și:
 
39 de ani de la debutul lui Gică Hagi în Divizia A şi la prima echipă a FC Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii