Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:45 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Are numele de cod „Maci” În jurul cui se învârte totul în Portul Constanţa (galerie foto)

ro

23 Mar, 2013 00:00 5808 Marime text
Cu o istorie de peste 80 de ani în spate, timp în care a avut rezultate inclusiv la Divizia B, echipa de fotbal Portul Constanţa se zbate de patru ani în anonimatul Ligii a IV-a. Pe celebrul stadion de pe bulevardul 1 Mai, pe care, în 1995, constănţenii întâlneau Steaua, în Cupa României, acum, jucătorii pregătiţi de Doru Lupu se duelează cu formaţii precum Aurora 23 August, AS  Cogealac, Sparta Techirghiol sau Vulturii Cazino. Băieţii sunt de admirat, joacă fotbal de plăcere, fără a primi vreun ban, doar pentru a ţine în viaţă un club, un nume, o legendă.

După 20 de etape scurse din sezonul 2012/2013 al Ligii a IV-a, Seria Est, Portul ocupă locul cinci (din 11 echipe), cu şapte victorii, patru egaluri şi şapte înfrângeri, 29 de goluri marcate, 32 primite şi 25 de puncte. Obiectivul acestui campionat este clasarea în primele şase formaţii (prinderea play-off-ului). După un an 2012 cu suişuri şi coborâşuri, portuarii au început 2013 cu două victorii, 3-1 pe teren propriu cu CSO Ovidiu şi acelaşi scor înregistrat în deplasarea de la Vulturii Cazino. „De evoluţia din tur nu prea am fost mulţumit. Am avut evoluţii oscilante, însă explicabile, din cauze obiective. Majoritatea jucătorilor fiind la muncă sau la facultate, nu prea ne-am antrenat, iar în multe partide am beneficiat doar de 12-13 jucători, dintre care 4-5 juniori. În plus, au fost mai multe partide pe care le-am pierdut în prelungiri. Acum, echipa a început să se mişte mai bine, după ce am putut face mai multe antrenamente şi am avut la dispoziţie un lot mai larg. Grupul nostru e foarte tânăr, cei mai mulţi dintre băieţi având între 18 şi 23 de ani”, arată antrenorul Portului, Doru Lupu, fostul mijlocaş central al echipei de acum 20 de ani. Ajuns la 45 de ani, Doru a rămas în curtea Portului indiferent de vreme. Fie că a plouat ori a bătut vântul, fie că a fost un soare călduţ, Lupu a semnat în condica de devotament şi le-a imprimat elevilor săi acelaşi ataşament faţă de culorile clubului. Pentru că de asta e vorba, devotament şi ataşament, în condiţiile în care fotbaliştii nu primesc bani pentru evoluţiile lor, joacă pe gratis. Potrivit lui Lupu, singurele fonduri vin de la sindicatul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA (care asigură baremurile de arbitraj şi transportul la partidele din deplasare), iar CN  APMC SA suportă utilităţile de la stadionul „Portul”. „Băieţii pe care îi antrenez au mult bun simţ. Sunt foarte mulţumit de ei, indiferent de rezultatele obţinute. Nu am ce să le reproşez”, arată Doru Lupu. În prezent, fotbaliştii Portului se antrenează de două ori pe săptămână, marţea şi joia.


„Eu sper în continuare”

Fondat în 1930, Clubul Sportiv Portul era în anii ’90 un obişnuit al Diviziei B. Iar pe 26 martie 1995, pe stadionul de 8.000 de locuri (plin ochi) a fost sărbătoare: Portul (cu Lupu mijlocaş) a întâlnit Steaua în Cupa României, o Stea cu trupa ei celebră din acei ani. Echipa constănţeană a avut apoi un traseu competiţional cât de cât liniar până în 2009, an în care a spus pas Ligii a III-a, nemaivând banii necesari pentru a duce de la cap la coadă campionatul. De atunci şi până acum, nu s-a pus niciodată problema promovării din Liga a IV-a. Totuşi, Doru Lupu nu şi-a pierdut speranţa că Portul îşi va recăpăta într-un viitor apropiat strălucirea de odinioară. „S-ar putea ca lucrurile să se îndrepte şi să se uite şi spre noi cineva. Eu sper în continuare”, arată antrenorul.


Echipei îi vine forţa de pe plajă

Din lotul actual fac parte jucătorii: Bogdan Geangoş (portar, 22 de ani), Antonio Cojocariu (fundaş lateral, 21 de ani), Anastasis Angelis (fundaş central, 23 de ani), Cristian Giurgiu (fundaş central, 22 de ani), Naren Curtnazar (fundaş stânga, 24 de ani), Cristian Geambaşu (mijlocaş lateral sau atacant, 23 de ani), Nicuşor Crăciun (fundaş central, 21 de ani), Alexandru Rotaru (mijlocaş stânga, 23 de ani), Mădălin Radu (atacant, 24 de ani), Tiberiu Ionescu (atacant, 24 de ani), Ştefan Ţigău (fundaş, mijlocaş pe ambele benzi ale terenului, atacant, 23 de ani), Cătălin Săndulescu (vârf retras, 22 de ani), Nicolae Buligeanu (mijlocaş lateral, 22 de ani), Dumitru Radu Petric (mijlocaş central, 27 de ani), Alexandru Talaşman (mijlocaş lateral sau central, 18 ani), Ionuţ Gheorghe (mijlocaş central sau stoper, 17 ani), Eusebio Gheorghe (mijlocaş stânga sau atacant, 18 ani), Vasile Herghelegiu (mijlocaş central sau lateral, 18 ani), Daniel Marinescu (26 de ani, mijlocaş lateral), Petre Dragomir (fundaş lateral, 26 de ani) şi ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră, Marian Măciucă, zis „Maci”, cel mai experimentat jucător din lot, căpitanul formaţiei, un mijlocaş de 32 de ani, care, în ultimii ani, s-a remarcat la fotbal pe plajă, sub culorile României. „În jurul lui Marian se învârte tot jocul nostru. Ne ajută foarte mult. Golgeterul echipei este Mădălin Radu, cu 16 reuşite, iar Ştefan Ţigău se remarcă prin polivalenţă. Joc meci de meci cu doi juniori, Talaşman (care, cu puţin timp în urmă, a fost selecţionat şi în echipa Constanţei) şi Ionuţ Gheorghe. Mă bazez constant şi pe alţi doi tineri, Eusebio Gheorghe şi Vasile Herghelegiu, dar au fost meciuri în care am folosit şi şase juniori. Am de unde alege tinere talente, pentru că Portul beneficiază de o echipă de juniori foarte bună, pregătită de Gabriel Dinică, trupă care conduce în clasamentul Ligii a IV-a. De acolo ne alimentăm. Din lotul mare, şase băieţi, Giurgiu, Crăciun, Săndulescu, Petric, Marinescu şi Dragomir au venit de la Siliştea, aduşi de Bogdan Ionuţ Chiriţă. El se ocupă de relaţia cu Asociaţia Judeţeană de Fotbal şi ne ajută şi sub alte aspecte”, mai spune Doru Lupu.


A depus jurământ de credinţă ca manager

Bogdan Ionuţ Chiriţă este noul manager al echipei, după ce a îndeplinit această calitate şi la Steaua Speranţei Siliştea. Chiriţă şi-a anunţat funcţia într-un mod original, pe Facebook, unde a postat următorul mesaj: „Începând de azi, sunt oficial managerul echipei de fotbal CS Portul Constanţa. E o mare provocare şi, totodată, o responsabilitate enormă pentru mine! Aşa cum am reuşit să fac lucruri frumoase şi greu de uitat la AS Sportul Tortoman şi la AS Steaua Speranţei Siliştea, sper să reuşesc şi aici! Am de partea mea cel mai mare atu, familia! Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să respect şi să aplic regulamentele FRF în vigoare şi să fac cu bună credinţă tot ceea ce îmi stă în putere şi în pricepere. Aşa să îmi ajute Dumnezeu! Trup şi suflet pentru echipă! Forza Portul Constanţa!”. 

Sursa foto: Facebook
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii