Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:11 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeci de pensionari stau la coada zilnic pentru un ziar gratuit

ro

01 Jun, 2002 00:00 952 Marime text

Ce a ajuns sa fie Romania

La parterul unui bloc se impart in fiecare dimineata ziare gratuite pensionarilor * Coada ajunge atat de mare incat intreg blocul este inconjurat de batrani * In speranta de a ocupa un loc cat mai bun, pensionarii se asaza la rand cu noaptea in cap, de pe la ora 7.00 sau chiar 6.30 * Atata timp cat in Romania un om trebuie sa traiasca din aproximativ un milion de lei, este de asteptat sa se intalneasca extrem de des astfel de situatii

Situatia deosebit de grea in care se zbate majoritatea romanilor se poate remarca la orice pas. Nici nu este nevoie sa fii un observator atent pentru a realiza la fiecare pas grijile pe care le au cei mai multi dintre noi pentru ziua de maine. Nu se mai minuneaza nimeni cand vede un batran care merge kilometri intregi pentru a cumpara alimente cu cateva sute de lei mai putin decat pretul cu care le-ar cumpara de la un magazin din apropierea casei. Sau batrani care strabat tot orasul pentru a cumpara o sticla de ulei sau un borcan cu pasta de rosii de la un en gros de la periferie sau din zona industriala. Este doar o dovada in plus pentru modul dezastruos in care evolueaza societatea romaneasca la inceput de mileniu trei. O societate care nu respecta varsta a treia nu se poate considera civilizata, intrucat fiecare, indiferent de varsta pe care o are, trebuie sa isi aduca aminte ca peste 20, sau 30, ori chiar 40 de ani va ajunge la varsta celor pe care acum nu ii intelege sau chiar ii dispretuieste. O situatie dramatica prin ea insasi se petrece in fiecare dimineata, in plin centrul orasului.

Un ziar sau o paine

O societate, al carei nume nu il vom da din motive lesne de inteles, cu sediul la parterul unui bloc de locuinte, imparte in fiecare dimineata, in jurul orei 9.00, ziare gratuite pensionarilor. Din momentul in care s-a imprastiat vestea, a inceput nebunia. In fiecare dimineata, pensionarii se strang in fata usii in cauza si asteapta sa vina momentul mult asteptat. In jurul orei 9.00, coada este atat de mare incat intreg blocul este inconjurat de batrani, asezati pe trei sau chiar patru randuri, care asteapta sa inceapa impartirea ziarelor. In speranta de a ocupa un loc cat mai bun, batranii se asaza la rand cu noaptea in cap, de pe la ora 7.00 sau chiar 6.30. Cele doua-trei ore pe care le au de asteptat le petrec discutand politica, impartasindu-si greutatile sau bolile de care sufera, de multe ori schimband sfaturi sau retete. Intrebati fiind de ce prefera sa stea la coada decat sa cumpere un ziar de la chiosc, batranii au dat, invariabil, acelasi raspuns: banii. Majoritatea celor de la coada au pensii de pana in 1,2 milioane de lei. "Imi place sa citesc ziarul in fiecare zi, insa nu imi permit sa dau patru-cinci mii de lei zilnic", este argumentul cel mai des invocat de cei in cauza. In mintea tuturor, pretul unui ziar se asociaza automat cu cel al unei paini. Atata timp cat cei mai multi batrani sunt singuri, sau au pensii de nimic, de multe ori se impune alternativa de a renunta fie la una, fie la alta.

Cumparaturi la kilometri distanta

Cel mai cautat depozit en gros din oras este cel din Kilometrul 5. La modul concret, este de asteptat ca dintr-un astfel de depozit sa se aprovizioneze cu marfa agentii comerciali. Marfa trebuie luata, in principiu, pe baza de factura si in cantitati mari. Realitatea nu corespunde insa intocmai acestui tipar. Prin agitatia celor care se aprovizioneaza pentru magazine se pot observa si persoane, de cele mai multe ori in varsta, care se strecoara dintr-un magazin in altul pentru a cumpara o singura sticla de ulei, sau un kilogram de faina sau zahar, produse care in mod normal se cumpara din alimentara de la coltul casei sau al blocului. Comerciantii, deosebit de abili, nu refuza sa isi vanda marfa, chiar si la bucata, pentru a nu ramane cu ea in stoc. Si ne intoarcem de unde am plecat: pentru a economisi cateva mii de lei, multi dintre cei cu venituri modeste prefera sa alerge prin tot orasul pentru a-si achizitiona cele necesare traiului. Aceste situatii, atat de des intalnite, aproape ca nu mai sunt bagate in seama. Agitatia vietii cotidiene, problemele zilnice ne fac sa nu mai realizam decat ceea ce ni se intampla personal. Insa trebuie tras un semnal de alarma, intrucat fiecare poate ajunge la batranete in situatia celui care sta la coada trei ore pentru un ziar. Atata timp cat in Romania un om, dupa o viata intreaga de munca, trebuie sa traiasca din aproximativ un milion de lei, este de asteptat sa se intalneasca extrem de des astfel de situatii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii