Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:01 02 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sanatatea, pe primul loc

ro

16 Nov, 2007 00:00 540 Marime text

Casa de asigurari de Sanatate Constanta a lansat, ieri, campania de informare "Esti asigurat? Gandeste-te la asta cand esti sanatos!" pentru a veni in sprijinul cetatenilor.

Majoritatea persoanelor care ajunge in unitatile spitalicesti din judetul nostru este pusa pe drumuri din cauza dezorganizarii si a lipsei de informatie. Prin urmare, conducerea CAS Constanta a luat initiativa de a crea o astfel de campanie, care vine ca un indemn adresat in special persoanelor asigurate de a da mai multa importanta propriilor drepturi. "De cele mai multe ori asiguratii nu stiu care le sunt drepturile, sau mai mult, nu fac nimic pentru a si le apara. Daca ar reclama sau ne-ar sesiza in momentul in care intampina astfel de probleme in institutiile sanitare, le-ar fi mult mai usor." a declarat Liviu Mocanu, in calitate de director al CJAS. Deseori, in cabinetele medicilor de familie sau pe peretii institutiilor sanitare se gasesc diverse anunturi care au scop informativ. Insa, potrivit conducerii Casei de Asigurari, acestea sunt atasate in locuri putin accesibile sau au caractere prea mici, fapt ce nu ofera, in nici un caz, posibilitatea pacientilor de a se informa.

Tratamente gratuite

Desi majoritatea persoanelor s-a obisnuit ca, atunci cand ajunge pe holurile unui spital sau in cabinetul vreunui medic, sa scoata din buzunar o mica "atentie", iata ca mai exista totusi cazuri cand se vorbeste despre medicina in termeni de gratuitate. Din materialele puse la dispozitie de catre CAS Constanta, fiecare persoana asigurata poate afla care sunt tipurile de servicii medicale de care ar trebui sa beneficieze si care sunt cele suportate in totalitate de fondul CNAS. Astfel, asiguratilor care au peste 18 ani, le sunt decontate tratamentele de medicina dentara si controalele cu caracter preventiv in cote de pana la 100%. Cazurile de urgenta si unele proceduri de recuperare sau fizioterapeutice se incadreaza tot in acest criteriu. De asemenea, pacientii nu au obligatia de a plati pentru serviciile medicale profilactice, cele legate de monitorizarea sarcinii si de dezvoltare fizica si psihomotorie a nou-nascutilor.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii