Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:31 20 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ideea lui Gabi, proiect electoral pentru Radu Pentru cine face Mazăre curăţenie?! (galerie foto)

ro

08 Mar, 2011 02:24 4520 Marime text
cap_9.jpg„A avut o idee genială, îmi pare rău că nu a avut-o mai devreme", a spus Mazăre către colegul său, viceprimarul Gabi Stan, care se pare că a avut ideea realizării unui astfel de proiect de locuinţe sociale tip container. Numai că ideea genială nu este atât de deosebită precum a spus Mazăre, întrucât un astfel de proiect a mai fost aplicat în România. La Piatra Neamţ, prima locuinţă tip container a fost predată încă din august 2002

Edilul constănţean a făcut ieri un tur al oraşului pe la casele şi barăcile în care locuiesc sărmanii Constanţei, pentru a le promite acestora case sociale care vor fi predate anul viitor, în an electoral. Cu alte cuvinte, un nou motor de atragere a voturilor pentru actuala administraţie locală.

locuinte_Radu_Mazare_2.jpgPromisiunea primarului Mazăre vine cu un an înainte ca locuinţele modulare să fie amplasate pe locul unde trebuia să se ridice cartierul „Ştefăniţă Vodă", al doilea de case ieftine pentru tineri. Primele 500 de locuinţe din Campusul social „Henri Coandă" vor fi predate anul viitor, în martie, cu câteva luni înaintea alegerile locale din iunie 2012, urmând ca alte 500 să fie date în toamna aceluiaşi an electoral. Suferinţa şi neajunsurile celor mai prăpădiţi constănţeni - proiect electoral al primarului Mazăre. Cam aşa s-ar traduce acţiunea pe care Mazăre a demarat-o ieri împreună cu echipa sa de la primărie, mobilizată cu mic cu mare pentru a arăta lumii întregi cât de harnică este administraţia locală. Culmea, hărnicia i-a apucat exact cu un an înainte de alegerile locale şi parlamentare care vor avea loc în 2012. Şi, mai mult, chiar dacă iniţiativa este lăudabilă, aceasta vine în sprijinul celor care nu contribuie la bugetul local cu nimic, dar care sunt o masă electorală foarte mobilă.

De 13 ani, pe plajă, într-o baracă

Ieri, aproape de prânz, primarul împreună cu viceprimarul Gabi Stan, dar şi cu o parte dintre şefii din primărie au luat la picior câteva locuinţe improvizate unde locuiesc persoane cu copii, care fie au rămas fără case, fie nu au avut niciodată una. Din periplul administraţiei locale nu a fost ocolită nici zona peninsulară, zonă unde electoratul devine mereu sensibil atunci când un lider al administraţiei locale promite scoaterea acestora din sărăcie.

Prima oprire a edilului a fost la singura baracă care a mai rămas în zona Pescărie, pe plajă, acolo unde locuieşte de 13 ani o familie cu cinci copii minori. Familia Aureliei Pandele locuieşte de aproape un an şi jumătate într-o baracă construită de soţul său, care nu are mai mult de zece metri pătraţi. Aici, cinci copii şi doi adulţi trăiesc fără niciun fel de condiţii, dar, surprinzător, sunt bine îngrijiţi şi curaţi, în limitele în care se poate fără apă curentă. „Ne ajută cu apă cei de la căminul de studenţi, îmi îngrijesc copiii şi le ofer tot ce pot eu, chiar dacă nu prea multe. Am doi copii la şcoală, care sunt premianţi şi foarte cuminţi", ne-a spus Aurelia Palade. Decizia primarului de a-i ajuta pe aceşti sărmani a fost o veste mai mult decât deosebită pentru cele şapte suflete, mai ales că vor avea toate condiţiile. „Din martie, o să aveţi toate condiţiile. Dacă nu aveţi nicio sursă de venit nu veţi plăti nimic", a spus Mazăre familiei care locuieşte în baracă.

Urare pentru Mazăre: „Să ai parte de toate fetele din lume"

Următoare oprire a edilului a fost la o altă locuinţă improvizată, în care stau doi fraţi care au fost daţi afară din casă la finele anului trecut, în decembrie, de către noul proprietar. De câteva luni, aceştia stau în frig şi fără nici un fel de condiţii, între patru pereţi făcuţi din scânduri. „Ar trebui să avem şi o sursă de venituri, domnule primar. Cam aşa ar trebui să ne ocupăm de oameni. Dacă nu ai serviciu, nu ai cum să ţii o casă", i-a spus Mariana Radu, unul dintre cei doi fraţi care locuiesc în baraca improvizată.

A urmat apoi o vizită în zona peninsulară, pe strada Nicolae Titulescu, la numărul 21, într-o clădire unde majoritatea locuiesc provizoriu, cu acte în regulă. Cei mai mulţi însă ocupă abuziv aceste camere. Şi acestora Mazăre le-a promis că îi va muta în casele pe care urmează să le ridice, însă acest lucru se va putea abia anul viitor, în martie. Unul dintre locatarii clădirii, o bătrână de 84 de ani, impresionată că Mazăre o va ajuta să îşi ducă ultimii ani din viaţă într-un loc decent, i-a urat edilului să aibă parte de ceea ce îşi doreşte şi-i place, adică fetele: „Să ai parte de toate fetele bune din lume, că eşti om bun", i-a spus Tanţa Ţiculete lui Mazăre.

Patru milioane de euro pentru 1.000 de containere

Practic, ce înseamnă aceste locuinţe modulare? Exact ca pe vremea când a început promovarea primului cartier de locuinţe ieftine pentru tineri din Baba Novac, primarul a pregătit proiectul în amănunt, astfel încât acesta să ajungă la urechile tuturor sărmanilor. Mai mult, edilul a vorbit în primă instanţă despre realizarea unui set de 500 de locuinţe care urmează a fi amplasate pe locul unde trebuia să se ridice cel de-al doilea cartier de locuinţe ieftine pentru tineri, „Ştefăniţă Vodă". Primele module urmează a fi date în folosinţă anul viitor, în martie, iar cel de-al doilea în septembrie 2012. Adică exact în lunile premergătoare campaniei electorale de la locale, martie, respectiv septembrie. Proiectul va costa în total patru milioane de euro, pentru 1.000 de unităţi locative, bani plătibili în cinci ani, pe care administraţia locală îi va returna eşalonat, câte 800.000 - 900.000 de euro. „Vor fi nişte bloculeţe P+2, cei foarte amărâţi nu vor plăti nimic, alţii vor plăti apa şi curentul, iar cei care se află într-o etapă provizorie pot locui şi ei aici şi vor plăti o chirie modică. Fiecare suflet cazat ne costă între 1.000 şi 1.500 de euro. Un calcul simplu arată că prima mie de module ne vor costa patru milioane de euro, urmând ca alte 1.000 - încă patru milioane de euro", a mai spus Mazăre. De ce oamenii nu se pot muta la acest moment în locuinţele lui Mazăre? Primarul a spus că va trebui să se demareze procedura de licitaţie pentru amenajarea întregului cartier, pornind de la apă, canalizare şi altele. „Ele vor veni gata făcute din fabrică, noi vom face doar nişte pasarele de acces. Nu ştiu de unde le vom lua, din Europa. Acest tip de module se practică în toată lumea, sunt şi campusuri universitare care sunt numai din containere de acest gen. O să le facem punct sanitar, poliţie, probabil şi un club pentru bătrâni, să se adune. Vor avea prioritate cazurile mai grave", a precizat Mazăre, susţinând că la acest moment există deja aproximativ 9.000 de solicitanţi pentru astfel de case. „Eu nu ştiu să mai existe în ţară. Mai există în lume, unde sunt cartiere întregi de astfel de locuinţe", a spus Mazăre întrebat dacă aceste locuinţe sunt o premieră în România sau nu. Mai mult, se pare că însuşi viceprimarul Gabi Stan a avut această idee. „A avut o idee genială, îmi pare rău că nu a avut-o mai devreme", a conchis Mazăre. Numai că ideea genială a viceprimarului nu este atât de originală în România precum a susţinut edilul constănţean.

Primele locuinţe de acest gen au fost predate familiilor din Piatra Neamţ încă de acum aproape 10 ani, din 2002, aşa cum se arată în ediţia online a cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei". De altfel, ieri, imediat după ce pe ediţia online a ziarului nostru a apărut ştirea că primarul constănţean va preda aceste locuinţe tip container cazurilor sociale, un constănţean a comentat la material, precizând că ideea este atât de originală încât în Piatra Neamţ acest proiect este deja istorie. În august 2002, la Piatra Neamţ, a fost predată prima locuinţă de tip container, asemenea celor pe care Mazăre urmează a le da în viitorul apropiat.

Retrocedări cu „miros" de Five Holding

Aşa cum se ştie, nu întotdeauna scopul scuză mijloacele. Sau invers. Privit de la depărtare, demersul primarului Radu Mazăre aduce mai degrabă ca o... curăţenie de primăvară. Îi adună pe sărmani din locuri în paragină, dar valoroase din punct de vedere imobiliar, îi cazează pe banii constănţenilor, câştigă capital electoral şi lasă loc pentru... investitori?! Oare acesta să fie scopul primarului care mai are puţin şi termină cel de-al treilea mandat, dar probabil că visează deja la un al patrulea?! Spre exemplu, bucata de plajă pe care familia Pandele o va elibera în zona Pescărie are o istorie de-a dreptul... picantă. În urmă cu câţiva ani, un contract pentru plajă semnat între VMB Lux Sonor-ul lui Constantin Malciu şi DADL a fost reziliat. Unilateral, aşa cum se plânge afaceristul. „Încă ne mai judecăm. Investiţia a fost mare. Din câte ştiu eu, face parte dintr-o retrocedare", povesteşte Malciu. Dar, primarul susţine că terenul aparţine municipalităţii. La doar câţiva paşi de cocioaba celor pe care Mazăre îi va muta la... mai bine, tronează complexul rezidenţial Spectrum Residence. În acele locuri era Portul Pescăresc, port care a dispărut odată cu dezvoltarea imobiliară din zonă. Mai precis, cinci blocuri colorate, aşa cum îi place viaţa primarului Radu Mazăre. Proiectul a fost demarat iniţial de firma Bizart Group SRL, care, pe 6 octombrie 2006, a vândut societăţii Five Holding terenul de 7.366 mp. Odată cu dreptul de proprietate asupra terenului, Bizart-ul a transmis Five Holding toate drepturile şi obligaţiile ce derivau din avizele, aprobările, certificatele de urbanism şi autorizaţiile eliberate de autorităţile locale, privind executarea lucrărilor de construcţie a Spectrum Residence. Suprafaţa a fost obţinută în urma unui contract de alipire a două terenuri. Ambele suprafeţe de teren ce au făcut ulterior obiectul contractului de alipire au intrat iniţial în posesia unui notar public din Bucureşti, Mariana Laura Leşe, printr-o dispoziţie a primarului Radu Ştefan Mazăre din luna noiembrie 2002. Una din suprafeţe a fost vândută mai departe lui Vasile Bostan, Doina Bostan şi Mircea Dumitrescu. Parachiva Barbu a cumpărat terenul de la soţii Bostan, pentru a-l vinde ulterior celor de la Bizart Grup. Cealaltă suprafaţă a fost vândută de Leşe soţilor Ceacâreanu, Mihai Sergiu şi Daniela Maria, care ulterior au vândut tot celor de la Bizart Grup. Potrivit specialiştilor, acel lot nu exista în anul 1981, el fiind „produs" din mare prin mutarea pământului excavat odată cu construcţia canalului Poarta Albă - Midia Năvodari. Terenul este, cu alte cuvinte, uscat dobândit din mare în urma lucrărilor amintite. Mariana Laura Leşe este beneficiara dispoziţiei de primar nr. 3750 din 2002, prin care a fost pusă în posesia a 199.866,3 metri pătraţi, în valoare de 8.830.966 de dolari. Femeia este inculpată în dosarul retrocedărilor, la capitolul „moştenitori ai persoanelor îndreptăţite", alături de Elena Ştefănescu, „pentru complicitate la infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie". Five Holding este asociat în SC Sigma Trading SA, firmă în care deţin acţiuni primarul Mazăre, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu. Aşadar, persoana juridică Five Holding are legături de afaceri cu persoanele fizice Mazăre şi Constantinescu. Administratorul Gheorghe Oancea (Gigi pentru prieteni) are multe business-uri: On Plonge, Plonge Prest, Plonge SRL, Shark SRL şi Five Holding. Mai mult decât atât, Oancea administrează şi SC Mobitom SA, una dintre firmele abonate la bani publici obţinuţi în urma licitaţiilor organizate de Primărie şi de Consiliul Judeţean Constanţa. Tot nea Gigi se ocupă şi de Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi a Salvamarilor din România, cea care asigură serviciul de salvamar în Constanţa şi în staţiunea Mamaia, tot pe banii contribuabililor. Pe lista asociaţilor Five Holding se află Gheorghe Oancea, SC Ditline Investments LTD, dar şi o listă de acţionari. Aşa că revenim la întrebarea: pentru cine face Mazăre curăţenie?!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • eugen 08 Mar, 2011 18:03 S-a trezit si asta ca are saraci,da pana acu ce-a pazit?A sarit cu pomeni electorale din banii publici cand normal ar fi sa le dea loc de munca sa-si plateasca datoriile.Asa isi acopera hotiile.Idee geniala? Ce secaturi! Uitati-va bine la creatura de mazare,are fata Elenei Ceausescu.Ce scarbit o fi fost de atata mizerie!Dar orasul mutilat,plin de caini,gunoaie si fara spatii verzi,ce face cu orasul?
  • blejnar 08 Mar, 2011 13:54 clientela va primi imobile in pta ovidiu cum e dan cornel si g despina care cu acte false au pus mina pe imobile si terenuri cum ar fi cinema progresul str eminescu sediul prim secretar in mamaia gen manu 18 -asa zis proprietari -e retae organizata -judecatori avocati angajati primarie inca de pe timpul lui lihaesi - retea de mafie imobiuliara si in bucuresti si brasov- dna tac ia spaga? dle traian basescu? daniel morar ca beatrice sisman tace ira ratavoi si dinut sint mina in mina cu bogdan omul din spatele lui dan cornel sef al economicului- ce mafie -e bin laden sri stie codul
  • Costa 08 Mar, 2011 11:44 si uite asa, persoanele parazite sunt sustinute oficial... Adica, 13 ani a locuit vai si amar... dar a stiut sa si-o traga si sa faca 5 copii????? Dar sa munceasca??? Halal...
  • BEBE 08 Mar, 2011 08:17 HOTZIA SALVEAZA rROMANIA