Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:00 27 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dragoș Anastasiu explică implicarea sa ca martor într-un dosar de mită - „Acest dosar era în spațiu public și era cunoscut”

ro

27 Jul, 2025 20:16 217 Marime text
Dragoș Anastasiu, Foto: Facebook/Dragoș Anastasiu

Dragoș Anastasiu, a declarat duminică, 27 iulie 2025, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Palatul Victoria că, înainte să iasă public, a luat câteva zile de gândire, atât pentru a  a avea răspunsurile la cât mai multe întrebări, cât și pentru a reflecta cu privire la cea mai bună decizie pe care ar trebui să o ia  pentru a nu periclita Guvernul României și persoan sa fizică.
„Mi-am luat câteva zile de gândire înainte să ies în urma a tot ce s-a întâmplat în spațiu public cu privirea la persoana mea în ultimele două-trei zile, pentru a acumula cât mai multe informații, pentru a avea răspunsurile la cât mai multe întrebări și pentru a reflecta cu privire la cea mai bună decizie pe care ar trebui să o iau eu pentru a nu periclita Guvernul României și chiar persoana mea fizică, dacă vreți așa.”, a punctat Dragoș Anastasiu.
În continuare discursului său, Dragoș Anastasiu a punctat că România are nevoie de reforme întrucât situația bugetului țării noastre este una „extrem de dură”.
„Aș vrea să încep cu contextul în care ne aflăm în momentul de față. Un guvern care e de o lună instalat, condus de un premier, domnul Ilie Bolojan, care este extrem de determinat și ferm în a face reformele de care România are nevoie. Avem nevoie și suntem obligați la reforme pentru că situația bugetului României, în momentul de față, este una extrem de dură, de tensionată. Am avut anul trecut un deficit de 9,3% din PIB. Anul acesta ne îndreptăm cu pași mari către 10%, dacă nu luăm măsuri.

La 10 zile după ce Guvernul a fost instalat, a fost necesară o frână de mână trasă brusc pentru ca agențiile de rating să nu ne degradeze de la penultimul nivel acceptabil pentru investiții la neacceptabil pentru investiții. Sigur că această frână de mână a lovit în multe categorii, e un mod în care Guvernul a început fiind obligat, nu dorind să facă așa ceva, pentru că efectiv nimeni nu-și dorește să afecteze sporurile celor care lucrează la buget, pensiile, bursele, studenții, profesorii, deci multe categorii afectate, un lucru nedorit, dar extrem de necesar și care s-a dovedit a fi util în a evita degradarea la junk.

Acum, sigur că nu putem să ne limităm la categoriile vulnerabile, ci trebuie să mergem mai departe cu planul de reformă. S-a vorbit mult de pachetul doi, de pachetul trei. Suntem acum în faza pachetului doi, care are mult de-a face cu lipsa de echitate din societatea românească, are de-a face cu risipa și cu eficiența. Și aici ați văzut deja că sunt măsuri care se iau în zona de sănătate, că sunt măsuri care se iau în zona administrației publice locale și, de asemenea, măsuri de redresare și de eficientizare a companiilor de stat din România.

Aici a apărut persoana mea în joc, într-un grup de lucru care s-a dorit a fi înființat, în care să participe mai multe ministere, care sunt proprietarii multor companii de stat, 1.337 de companii, câteva foarte performante, unele care se țin pe linia de plutire și foarte multe companii care au probleme foarte mari. Știm de ani de zile că acesta e un loc sensibil, în care au fost și încă sunt multe sinecuri, un loc pe care, dacă îl deranjezi, este ca și cum bagi bățul într-un viespar, ca și cum calci pe un mușuroi. Ne așteptam și ne așteptăm să fie o rezistență foarte mare, să nu fie multe aplauze.

Acesta este momentul în care pe mine s-au pus toate reflectoarele. Nu este ceva la care să nu ne fi așteptat, pentru că atunci când deranjezi, lumea reacționează. Acesta este și motivul pentru care au plecat o serie de atacuri din multe puncte de vedere, vă readuc aminte reacțiile la un grup de experți care nici măcar nu se formase, era în primă discuție de a fi format, oameni competenți din mediul privat, care, sigur, au altă viziune și altă interpretare în ceea ce privește indicatorii de performanță la care trebuie să ne raportăm - nu indicatori de performanță, așa cum în multe cazuri, nu în toate, sunt foarte ușor de atins de către managerii respectivi. Vă aduc aminte că, pe această zonă, România este penalizată cu 330 de milioane de euro pentru că nu a fost capabilă să operaționalizeze entitatea care se ocupă cu monitorizarea performanței și nu a fost capabilă să reducă numărul de interimate în consiliile de administrație. De ce nu a fost capabilă, nu știu, putem să ne punem o serie întreagă de întrebări, dar lucrul acesta este o certitudine.”, a mai precizat acesta.

Despre dosarul în care este implicat – „Acest dosar era în spațiu public și era cunoscut”

Referitor la dosarul privind mita către o funcționară ANAF, Dragoș Anastasiu a spus că repsectivul dosar nu reprezintă o noutate „ acest dosar era în spațiu public și era cunoscut”.
„Acum, în acest context, a apărut în spațiul public implicarea mea într-un dosar mai vechi, care era public și acum patru luni, și acum cinci luni, și acum doi ani, și atunci când am fost chemat să fiu consilier la Cotroceni, în perioada președintelui interimar, Ilie Bolojan, și în perioada în care am rămas benevol pentru a asigura tranziția cu noii consilieri ai președintelui Nicușor Dan; acest dosar era în spațiu public și era cunoscut. N-am venit aici nici să mă poziționez ca victimă, nici să vă ofer nu știu câte justificări, pentru că nu despre asta este vorba.(…)


Cu privire la calitatea mea, s-a născut o dispută care, din punctul meu de vedere, este una juridică - dacă am fost martor sau am fost denunțător sau am fost martor denunțător etc. etc. Eu vă spun ce știu eu. Interpretări juridice nu pot și nici nu vreau să fac. Este treaba altora. Nu eu am semnat un denunț. Eu sunt, am fost martor și așa se vede în tot rechizitoriul și în tot ce găsiți despre acest dosar. Eu nu am mințit când am spus că am fost martor. Că de aici încolo există interpretări, că se asimilează declarații și așa mai departe, nu vreau să contrazic, foarte posibil, dar asta a fost ce am știut eu, ce am făcut eu. Partenerul meu a semnat contractul, a făcut denunțul, eu am știut în primă fază, a fost o lungă perioadă de timp în care n-am avut date suficiente, n-am avut date și când le-am avut pe toate, am făcut pasul spre a face public, spre a spune adevărul.”, a mai spus Dragoș Anastasiu.
 
Citește și:
Vicepremierul Dragoș Anastasiu și-a anunțat demisia din funcție - Indiferent ce aș spune, va continua procesul de denigrare” (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii