Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:38 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caldura sufleteasca, sursa de incalzire pentru muncitorii in aer liber

ro

09 Jan, 2008 00:00 1526 Marime text
1199821897.jpg

Vanzatorii de ziare si comerciantii de flori stau in frig mai mult de opt ore, pentru un salariu minim pe economie

Troienele interminabile, frigul de-afara, mijloacele de transport paralizate in trafic sau trotuarele blocate de nameti din cauza carora pietonii au luat la pas strazile, nu i-au impiedicat pe cetateni sa iasa din casa sau sa ajunga la locurile de munca. Insa, vanzatorii de ziare sau comerciantii de flori care-si desfasoara activitatea la tarabe sau in adaposturi improvizate in intersectiile centrale sunt deja obisnuiti cu astfel de temperaturi extreme. Un grad in plus sau unul in minus nu pare sa-i mai afecteze. Pentru un salariu minim pe economie aleg sa stea in frig, incotosmaniti din cap pana in picioare ca in vremea dictaturii si indura cu stoicism cele -5 grade Celsius. Sanatatea nu mai reprezinta de mult timp o prioritate, goana dupa bani are o valoare mult mai ridicata. Tocmai de aceea, raspund in mod ironic atunci cand sunt intrebati cum reusesc sa reziste timp de minim opt ore, in picioare, in frigul de afara. "Sunt inca tanar!" sau "Cu Dumnezeu inainte!" sunt adesea cuvintele dupa care se ghideaza vanzatorii in aer liber. O banala prelata este indeajuns pentru a ii feri de ninsoare sau de celelalte precipitatii abundente. Pe care constantenii le-au resimtit din plin in primele zile ale noului an. Singura sursa de caldura este cea...sufleteasca. Desi pe majoritatea cetatenilor, aceste conditii precare in care difuzorii de presa sunt nevoiti sa-si desfasoare activitatea, i-ar face sa-si schimbe meseria, acestia se declara multumiti de locul de munca. Din sondajul realizat, am aflat ca sunt oameni care lucreaza la tarabe de ani de zile, iar viscolul sau arsita, aparent, nu le-a dat prea multe batai de cap.

Flori de gheata

Temperaturile scazute din ultima perioada nu i-a determinat nici pe comerciantii de flori sa-si scoata pe piata marfa. Chiar daca plantele nu ar fi avut cum sa reziste pe o asemenea vreme geroasa, acestia s-au dovedit inventivi si le-au tinut prin masini. Bineinteles ca produsele sunt cu mult mai importante decat sanatatea angajatilor. Doar din vanzarea florilor, se obtin zilnic, milioane de lei vechi. La 24 de ani, tanara care lucreaza la floraria improvizata din fata curtii Spitalului Judetean de Urgenta, are dureri reumatice si frecvent, cate o viroza. Dar acest aspect nu o ingrijoreaza. Niciodata o astfel de afectiune nu s-a agravat si nu a necesitat internarea. Si ea este multumita de munca pe care o face si nu se plange de conditiile, nu tocmai optime, in care trebuie sa lucreze. Desi, zilnic, se trezeste cu noaptea-n cap pentru ca programul ii incepe in jurul orei 7.00, iar de cele mai multe ori, ajunge acasa dupa ora 23.00. Prefera sa fie o simpla florareasa decat sa urmeze "modelul" tinerelor care prefera sa stea, tot in frig, la iesirea din oras. Din spusele ei, cei patru sute de lei ii ajung sa duca o viata decenta.

Legi absurde

Ordonanta de Urgenta nr. 99/29.06.2000 prevede faptul ca in perioadele cu temperaturi scazute extreme, angajatorii au obligatia de a distribui o cantitate de 0,5 - 1 litru de ceai cald salariatilor care lucreaza in aer liber. De asemenea, se recomanda acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare si asigurarea echipamentului de protectie care sa contribuie la mentinerea starii de sanatate a angajatilor. Insa, temperaturile care sunt considerate in mod legal extreme, sunt cele care depasesc -20 de grade Celsius. Asadar, in zilele trecute, cand s-au inregistrat minime cuprinse intre -5 si -10 grade Celsius, iar articulatiile ii puteau degera oricarei persoane care se gandea sa faca o plimbare prin oras, fara cateva haine groase in plus, nu reprezentau un pericol pentru viata vanzatorilor de la tarabe care erau nevoiti sa stea in acelasi loc vreme de opt ore. Potrivit inspectorului sef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta (ITM), Marian Becheanu, angajatorii nu pot fi sanctionati pentru faptul ca nu le-au creat salariatilor conditiile necesare, in care in mod normal ar trebui sa se desfasoare, orice activitate. In plus, inspectoratul se confrunta de cele mai multe ori cu refuzul comerciantilor de a face sesizari. Acestia sunt incantati de comisionul din vanzari pe care il primesc si deseori, sunt ei cei care stau peste program pentru a da cat mai multe ziare si pentru a face un ban in plus, indiferent de vreme.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii