Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:26 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angajati fara forme legale

ro

23 May, 2002 00:00 1112 Marime text

In Constanta a luat o amploare deosebita fenomenul muncii "la negru"

ITM Constanta a desfasurat, in ultimele zece zile, o ampla campanie de control in vederea depistarii neregulilor pe linie de munca * Campania a avut o mediatizare extrem de larga pentru a se putea face cunoscute publicului larg aspectele deosebite ale problemei * De multe ori, angajatorul este cel care ii impune viitorului angajat sa nu aiba pretentii la forme legale * Se doreste ca, pe viitor, astfel de campanii sa fie organizate cu regularitate

Greutatea gasirii unui loc de munca si nesiguranta zilei de maine ii determina pe foarte multi oameni sa faca multe compromisuri pentru a castiga un ban, chiar si sa munceasca la negru. In aceste situatii, unii patroni tin painea si cutitul in mana si ei dicteaza. Angajatii accepta pana la urma orice conditii, fara sa se mai gandeasca la consecinte, tocmai de teama de a nu ramane fara slujba. Din aceste considerente, in ultimul timp tot mai multi oameni au fost depistati muncind la negru. Si, odata cu inceperea sezonului estival, numarul acestora creste si mai mult.

Inspectoratul Teritorial de Munca din Constanta a desfasurat, in ultimele zece zile, o ampla campanie de control la societatile comerciale din industria constructiilor civile si industriale, in vederea depistarii neregulilor pe linie de munca si pentru combaterea muncii la negru in general. Aceasta campanie s-a dorit a avea un scop educativ, in vederea constientizarii patronilor si a salariatilor asupra drepturilor si indatoririlor care le revin, cu atat mai mult cu cat, in ultimul timp, cazurile de munca la negru au cunoscut o amploare fara precedent. Campania a avut o mediatizare foarte mare, atat in presa, cat si in televiziune, tocmai pentru a se putea face cunoscute publicului larg aspectele deosebite ale problemei. Cel mai grav lucru este faptul ca extrem de multi oameni, fie ei patroni sau angajati, nu cunosc sau nu vor sa stie riscurile la care se expun daca angajeaza sau sunt angajati fara forme legale de munca.

Riscuri... cu carul

Cel care presteaza o munca fara a avea incheiat cu angajatorul un contract individual de munca sau o conventie civila de prestari servicii este total neasigurat in fata eventualelor riscuri. In primul rand, nu beneficiaza de asigurari sociale de sanatate, de concediu de odihna si nu i se ia in considerare vechimea in munca. De multe ori, angajatorul este cel care ii impune viitorului salariat sa nu aiba pretentii la forme legale. Iar acesta din urma, de teama sa nu piarda postul respectiv, accepta in speranta ca lucrurile se vor remedia pe parcurs si patronul va reveni la sentimente mai bune. Intre timp, insa, cel in cauza este complet lipsit de drepturile care, practic, ii revin prin lege. Cel mai des intalnit aspect in ceea ce priveste munca la negru il constituie cel in care intre angajat si angajator se incheie o intelegere tacita sau prin care cel dintai renunta la formele legale, astfel incat patronul lui sa nu fie obligat sa plateasca darile catre stat. Mai este o situatie si mai grava. Daca in primul caz angajatul era constient de faptul ca lucreaza fara forme legale, exista si cazuri in care acesta a semnat un contract cu angajatorul, act care insa nu a mai fost depus la Inspectoratul Teritorial de Munca. Si este cu atat mai tragica situatia in momentul in care cineva care stia ca a fost angajat cu carte de munca afla ca, de fapt, a lucrat la negru. Alta posibilitate apare atunci cand cineva se angajeaza fara acte in regula pentru a nu pierde ajutorul de somaj sau o alocatie de sprijin si astfel sa beneficieze in paralel de doua surse de venit. O alta situatie care este considerata munca la negru o reprezinta asa-numita "perioada de proba" la care sunt supusi cei care doresc ocuparea unui loc de munca.

Munca de proba, insa bani... ioc!

De multe ori, aceasta "perioada de proba" se poate intinde pe durata mai lunga, timp in care, conform legii, cel care presteaza munca ar trebui platit. Din nefericire, multi oameni nu au cunostinta de acest drept de care beneficiaza si li se pare normal ca in perioada de proba sa nu fie platiti si sa nu li se incheie contracte individuale de munca sau conventie civila de prestari servicii. Exista insa cazuri in care unii angajatori, cu fluctuatie mare de personal, lucreaza efectiv ca pe banda rulanta cu angajati care sunt tinuti in "proba", fara ca vreunul din ei sa vada vreun ban.

Actele la control!

Tocmai in vederea prevenirii acestor aspecte a fost organizata aceasta campanie de catre ITM Constanta. Actiunea s-a desfasurat in colaborare cu Inspectoratul Judetean de Politie Constanta pe baza protocolului incheiat anterior intre cele doua institutii. In timpul controalelor s-a procedat la identificarea angajatilor diferitelor societati, verificarea formelor legale de angajare, a documentelor de plata a salariilor, garantarea salariului minim brut pe tara si, nu in ultimul rand, plata comisionului catre ITM Constanta pentru serviciile de pastrare, completare si certificare a carnetelor de munca ale salariatilor, ca si plata contributiilor la bugetul asigurarilor sociale de stat si la bugetul pentru plata ajutorului de somaj. In perioada imediat urmatoare se doreste ca astfel de campanii sa fie organizate cu regularitate, astfel incat cei direct implicati sa fie constienti de drepturile si obligatiile pe care le au. Multi oameni prefera sa se angajeze de la bun inceput cu acte in regula, tocmai pentru a evita neplacerile ulterioare. Acesta este si motivul pentru care atunci cand se organizeaza o bursa a locurilor de munca, birourile de plasament sunt luate cu asalt.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii