Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:02 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Drapelului a fost sarbatorita si la Constanta

ro

27 Jun, 2002 00:00 851 Marime text

A fost achizitionat un drapel nou-nout, contra sumei de 700.000 lei

La 26 iunie, in conformitate cu Legea 96/1998 privind proclamarea Zilei Drapelului National si Legea 75/1994 privind arborarea drapelului, se marcheaza insemnele de baza ale Romaniei ca stat national si independent.

Scurt istoric

Ca drapel national, tricolorul s-a impus in 1859, odata cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, insa in varianta dispunerii orizontale a benzilor de culoare. Primul steag, cel din anul 1859, aflat in uz pana in 1862, a avut fasia albastra plasata sus, apoi, in a doua perioada a domniei lui Cuza, fasia rosie a fost dispusa in partea superioara. Odata cu venirea domnitorului Carol I in 1867, atat in steagul tarii, cat si in drapele si stindarde, culoarea albastra a fost pozitionata langa hamba. Romania se alinia astfel liniei europene pentru steaguri tricolore care au banda de culoare cea mai inchisa langa hamba. Trebuie facuta precizarea ca intre steagul national si drapelul unitatilor militare au existat intotdeauna si peste tot in lume diferente. La noi, drapelele militare au avut redate stema tarii pe centru si in colturi, sigla suveranului, pe cand steagul national, incepand cu 1872, cand aceste aspecte au fost legiferate, nu. In 1948, regimul comunist, pentru a incerca sa indeparteze tot mai mult traditia nationala, a inlocuit nu numai stema tarii, rezultata din imbinarea elementelor heraldice nationale, cu una noua, de sorginte sovietica, plasand in acelasi timp aceasta stema pe tricolorul national. In 1989, oamenii au rupt simbolul comunist de pe steag, revenind la ceea ce a fost odata steagul romanesc din 1872-1947.

Festivitati de inaltare a drapelului

Festivitatile de inaltare a drapelului au debutat ieri dimineata, in fata Prefecturii Constantei, dupa ce, in timpul noptii, drapelul national a fost pastrat in Catedrala Arhiepiscopala "Sfintii Petru si Pavel", unde a fost sfintit de staretul catedralei, protosinghelul Cosma. Ceremonia de inaltare a debutat cu alocutiunea prefectului, care a prezentat auditoriului simbolistica culorilor drapelului, iar in final a urat succes si sanatate cetatenilor judetului, indemnandu-i pe "straini" sa iubeasca Constanta. Apoi, protopopul Grigore Prodan a oficiat un tedeum, iar in final un drapel, nou-nout, care a costat 700.000 lei, a fost inaltat pe fundalul ceremonialului militar, in fata cladirii Prefecturii, in Piata numita sugestiv a Tricolorului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii