Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:38 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Soarta terenului din Faleză Nord pentru care fusese amendat primarul Făgădău, decisă în noiembrie de Curtea Supremă

ro

03 Jul, 2024 17:00 1687 Marime text
  • Procesul vizează un teren de 500 de metri pătrați, situați pe strada Pescarilor, în cartierul constănțean Faleză Nord.
Curtea Supremă a stabilit data la care va judeca recursul în procesul ce vizează terenul din Faleză Nord pentru care fusese amendat Decebal Făgădău, în timpul mandatului de primar al Constanței.
 
Primul termen în judecarea recursului a fost stabilit la data de 26 noiembrie 2024, în cauză, rolul de recurent revenind Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, procesul vizează un teren de 500 de metri pătrați, situați pe strada Pescarilor, în cartierul constănțean Faleză Nord.
 
Înalta Curtea de Casație și Justiție, Curtea Supremă de Justiție a României, a anunțat că va judeca recursul ABADL după vacanța judecătorească, dosarul fiind în atenția Secției I Civile a instanței.
 
Amintim, în acest caz, în primă instanță, la Tribunalul Constanța, Apele Române au recâștigat terenului, dar Curtea de Apel București (unde dosarul a ajuns în urma strămutării procesului) a decis că suprafața trebuie să rămână în proprietatea actualului proprietar.
 
ANAR-ABADL a declarat recurs împotriva deciziei Curții de Apel București, astfel că acum Curtea Supremă va avea ultimul cuvânt în cauză.
 
Dosarul are indicativul 13140/212/2020, recurent-reclamant fiind Administrația Națională Apele Române prin Adminstrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, iar intimați pârâți fiind Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice și actualul proprietar al terenului, Mihai Valentin Florin.
 
La Curtea de Apel București, judecătorii au arătat, printre altele, că „în condițiile în care domeniul public din zona costieră nu este delimitat, nu se poate stabili daca imobilul revendicat face sau nu parte din acesta“.
 
Acesta este motivul pentru care „Curtea constată că reclamanta (nr, ANAR-ABADL) nu a dovedit că statul este titular al dreptului de proprietate publică asupra imobilului și, implicit, reclamanta ar avea dreptul de administrare asupra acestuia“.
 
Judecătorii din Capitală au ajuns astfel  la concluzia că Apele Române nu aveau calitatea procesuală cerută de lege pentru a deschide procesul, au admis excepția lipsei calității procesuale active și au respins acțiunea în revendicare.
 
Pentru acest teren, în cadrul unor procese anterioare, judecătorii dispuseseră amendarea fostului primar Decebal Făgădău, în legătură cu emiterea PUZ-ului pentru imobilul de șapte etaje pe care actualul proprietar intenționează să-l ridice în zonă.
 
Terenul în cauză provine din Dispoziţia nr. 3135/2003 emisă de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, în beneficiul numitului Daniel Ene.
 
Pe tot parcursul discuțiilor publice ulterioare, actualul proprietar și-a susținut constant buna credință în dobândirea terenului și a precizat că nu știa că suprafața provenea din retrocedări.
 
Decizia pe care o va pronunța în cauză Înalta Curte de Casație și Justiție nu va mai putea fi atacată.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Plajă evaluată la peste 8 milioane de euro, pierdută în primă instanță de Apele Române! Cum explică judecătorii victoria Primăriei Constanța (MOTIVARE)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii